Влизането на България в Еврозоната има дългосрочно значение - за векове

Срокът за присъединяване обаче може да е повече от 2 години
Обновена: 15 юли 2020 22:23 | 15 юли 2020 22:11, Нели Христова
64

България официално бе приета в чакалнята на Еврозоната. Страната ни ще бъде в нея най-малко за период от две години, преди да може да приеме еврото. Готови ли сме за предизвикателството?

"Тази крачка има много дългосрочно значение - за векове. За никакво чакане не може да става въпрос, това е един нормален процес на присъединяване. Трябва да се реши въпросът да се премине от плаващия към фиксирания курс на присъединяване. При нас от 20 г. е фиксиран курсът, така че този въпрос е изначално решен", каза финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негово мнение е напълно възможно да се окаже, че срокът на присъединяване няма да бъде само изискваните 2 години.

"При нас някакви особени задачи през този период няма, най-важно е да се договори как ще бъдат разпредели огромните ресурси, които са натрупани като обезпечение на българския лев. Голяма част от тези средства ще се освободят и трябва да бъдат използвани така, че да се стерилизира този финансов ресурс, а да не се похарчи. Логичното е да се използва за погасяването на външния дълг на страната", подчерта експертът.

Хърсев добави, че на БФБ не се търгува този обем от акции, който е обект на това увеличение на капитала.

"Цената на тези публични предлагания се определя при оценки на професионалисти и се проверява от легитимен орган. Няма как да има един нищожен обем акции без сериозен вторичен пазар", разясни финансистът.

Според него ЕЦБ тества Първа инвестиционна банка, но и държавата, за да види как ще се държат властите при възникнал проблем.

"Убеден съм, че банката в рамките на година-две ще изкупи въпросните акции обратно. Това правят всички на Wall Street в последните години", категоричен бе Емил Хърсев.

Той отбеляза, че ЕЦБ няма да промени политиката си предвид коронакризата. "Особено голям диалог между централните банки и обществото няма. Основният критик на този принцип е Доналд Тръмп. Има проблем с централното банкиране в цял свят", посочи Хърсев в ефира.

И допълни, че правителството е начертало план за 13-те млрд. евро от Брюксел.


64
Още от Бизнес
Как да си изберете еспресо машина?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От Бедни още по - бедни ...! Гърците и други Не прокопсаха със Еврото !!!!! БГ винаги се хваща на хорото , когато музиката е на приключване и е от страната на губещите !!!!! Заплатите по БГ , а Цените по ЕС !!!!!!
53
1
 
3
 
! Отговори
опетков преди 4 седмици
До МНЕНИЕ Мнението ти показва колко неграмотен си финансово. Валутният резерв е в евро и злато и няма да изчезне при обмяната. Хърсев може да е всякакъв, но поне от финанси разбира повече от теб.
52
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До 50

А ощо по-добре да бехме станали 16 республика, а?!
51
3
 
4
 
! Отговори
Анатема,безродници! преди 4 седмици
Разбира се,че ще е с "дългосрочно значение - за векове". ЕС много скоро ще се разкапе и ще се окаже,че продажните ни политици,както винаги се е случвало у нас, са изтеглили и са ни набили на голия г.с голия К У Р.
Все с добри намерения.
50
1
 
2
 
! Отговори
Бсп преди 4 седмици
Пак *** всичко разбира,само тъпи коментари.Всички разбират от финанси
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
През 2011 г. състав на Софийски районен съд оправдава Румен Касабов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор за времето от април 1992 г. до октомври 1995 г. на БСИ „Минералбанк“ АД. Тогава са оправдани и останалите шестима подсъдими – Владимир Ташков, Кирил Николов, Асен Запрянов, Емил Хърсев, Живко Стоименов и Петко Праматаров – обвинени от прокуратурата, че с различни комбинации помежду им е предизвикан фалитът на банката. Те са обвинени в длъжностно престъпление, което предвижда от 3 до 10 години затвор. Като членове на Съвета на директорите седмината са посочени от обвинение
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вън от ес помиари за винаги
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Евро зоната била "за векове" вика, толкова сте жалки . Като комунистите и светлото бъдеще....
46
3
 
1
 
! Отговори
Ванката преди 4 седмици
Да означава закриване на държавата, като такава!
45
9
 
0
 
! Отговори
noFreeman преди 4 седмици
Абе мърл..як, единственото значение е - пълно робство към европеидните другополови и никакво бъдеще за децата ни...
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Боко нали за тва натиска за еврото - да опапа резерва. Иначе отказа от национална валута и валутна политика е грешно и срещу националните интереси.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоо па векове, то не се знае след 10 години дали ще има ЕС, САЩ или Русия, тоя тръгнал с вековете напреде.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Беше хубаво да прескочим двете години чакане защото ние сме с фиксиран курс заради борда.Трябваше от 01.01.2021 да сме с евра в джоба ама договор какво да го правиш??
41
8
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 седмици
Хърсев не е добре с акъла и финансите - Ще кажа ЗАЩО мисля така - този човек казва че ще бъде освободен ресурс евро , които гарантират стабилността на лева .Не може да схване завалията че Парите няма да се удвоят - Лева ще отпадне , Еврото ще се пусне в Обръщение . Страхотия - такива Финансисти да имаме .....
40
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Винаги съм бил за ЕС!!! Но такъв ЕС какъвто е сега, е подигравка и извращение с идеята. Разклатен е отвсякъде заради глобалист-комунистите в него. И точно сега ли, когато не се знае какви катаклизми ще настанат в ЕС ще приемаме еврото?? От какъв зор?
Оптимист съм, че ЕС ще се реформира за по-добро и извратеняците ще бъдат изритани, без да се налагат повече ексити. Но защо бързаме с еврото?? Може ли някой да обясни!!?
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хе-хе "за векове". То човек не знае утре накъде ще тръгне светът, те за векове ни баламосват, а номерът е на секундата да ни треснат.
38
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Без бойко няма да влезем никъде. следва фалит на банките и долар по 5 хиляди до нова година.
37
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво ме топли банковата стабилност, когато всички стоки ще се обезценят. И покупателната способност на населението ще намалее. Друг е въпросът, че ще загубим националната си идентичност.
36
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никой българин не иска скапаното евро. Незнам защо Тиквата се бие в гърдите като туземец.
Второ, заслугата не е само на Тиквун, а на всички правителства от 2000 насам. Обаче крадеца си е крадец.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Май направо ще приемем дигиталното Евро докато чакаме

Спонсорирани публикации