Големите собственици на земи скочиха срещу новия данък "нива"

Щял да доведе до ръст на цената на рентата и наема
52
Големите собственици на земи скочиха срещу новия данък "нива"
Снимка: Pixabay

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) изразява категоричното си несъгласие с внесения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси от група народни представители. Той предвижда въвеждане на данъчно облагане на физическите и юридическите лица собственици на повече от 20 хиляди декара земеделска земя в страната. Аргументите на членовете на асоциацията са изложени в становище изпратено до Комисията по бюджет и финанси, Комисията по земеделието и храните, както и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление при 44-тото Народно събрание.

Още по темата

Предложенията за допълнителна финансова тежест за земеделския бранш се правят в година с незапомнена суша, изключително ниски добиви и слаба реколта, спад в икономическата активност поради глобалната пандемия, които поставят българските земеделски производители пред тежки изпитания. Тези негативни последици, с които трябва да се справи земеделският сектор у нас, ще бъдат дълготрайни и няма да могат да се преодолеят само в рамките на една стопанска година, прогнозират от БАСЗЗ.

Най-тежкото последствие от така предложения законопроект е, че увеличението на данъчното бреме върху един производствен актив, какъвто е земеделска земя, ще доведе до ръст на цената на рентата и наема на земеделска земя, прогнозират от организацията. Земеделската земя е основно средство за производство, което противоречи на данъчния принцип да не се облагат с данъци основни средства за производство. В крайна сметка потърпевши ще бъдат земеделските производители – ползватели на земеделска земя, които ще трябва да понесат финансовата и икономическа тежест от предлагания имуществен данък, смятат от асоциацията.

В представения законопроект липсват аргументи относно избрания количествен праг на собственост от 20 000 дка. По същия начин би могло да бъде избран праг от 1000, 2000, 5000, 10 000, 500 000 дка, коментират в становището си от асоциацията. Според БАСЗЗ подобно имуществено облагане е непродуктивно и трябва да се прави на база не само на количествени, но и на качествени показатели свързани с цената на самото имущество. В тази връзка в предложените промени не е взето предвид, че цената на 10 000 дка земеделска земя в Северна България е с много по-висока реална стойност в сравнение с 20 000 дка земеделска земя в повечето части на Южна България, например.

Внесените промени са в нарушение на основните принципи на данъчното право, смятат от БАСЗЗ. Липсва точно и неподлежащо на интерпретации определяне на размера на данъчната основа, съответно на размера на данъка, както и не е определен начинът за упражняването на адекватен контрол и администриране на данъка, който според внесения законопроект е национален, но същевременно е предвидено да се администрира “на парче“ от всяка отделна община.

От БАСЗЗ са категорични, че новият налог ще доведе и до замразяване на инвестиционния процес и развитието на земеделието като цяло, защото индиректно ще се спрат възможностите за подобряване на земеделската инфраструктура и хидромелиорациите. Ще бъде изцяло замразен и процесът по окрупняване на земеделските парцели, необходим за едно по-ефективно и рентабилно българско земеделие, като България ще продължи задълго да бъде сред страните в ЕС с най-висока разпокъсаност и маломерност на земеделски площи.

Членовете на асоциацията смятат още, че направеното предложение е дискриминационно и противоречи на Конституцията на страната, според която не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите, основани на лично и обществено положение или имуществено състояние. С така внесеният законопроект на практика се търси като ефект ограничаване на добито по законен начин право на собственост на определен кръг български граждани и организации. Неприкосновеността на частната собственост, която е гарантирана от Основния закон също е нарушена, смятат от БАСЗЗ. Чрез така направените промени в данъчното законодателство се посяга пряко на българските инвеститори и земеделски производители, които са вложили много в активи за производство, създават заетост, плащат данъци и са сред малкото участници в стопанския оборот, които работят за развитието на икономическата активност в селските райони и запазването на българските села.

Посочените от асоциацията аргументи против предложените промени показват несъстоятелността на този спорен законопроект, с което те призовават в становището си трите парламентарни комисии, той да не бъде подкрепен.

 


52
Още от Бизнес
В помощ на туризма 9% ДДС за бирата и виното от днес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
към к.49 преди 1 седмица
До Анонимен
Горивото за селскостопански нужди също е с по-ниска цена, за тях се осигуряват първокачествени семена и се отстъпи най-плодородната земя, която преди се засаждаше със зеленчуци. Разбирам, че повечето едри земевладелци са членове или симпатизиращи на ГЕРБ, но всяко нещо се заплаща. От 30 години няма цоцолизъм.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се провери дали все още има помощ от ЕС за засадени зърнени култури 80 лв/дка - поне така беше до 2018г. Ако има такава за какво се оплакват фермерите? Не мога да разбера и правителството: за фермерите има по-ниска цена на торовете, пестицидите, а продукцията след това се изнася? Правителството не отговаря за добивите и какви ще са годините: плодородни, сушави, дъждовни.Това си е риск на собствениците на земи. Когато годините са добри, фермерите мълчат, когато са лоши надават рев до бога.
48
0
 
1
 
! Отговори
ko преди 1 седмица
Като лапате субсидийки с милиончетата не ревете...коли за по 300 бона си купувате, че и в брой ги плащате...
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ще плащате бе, стига сте мрънкали, продайте си земите като ви е тежко. Средство за производство са ви машините не земята
46
0
 
10
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
Живея на село дворът ми е един декар и не помня да не съм плащал данък за земята тъй наречения ,,данък земя и згради"Явно пишещия статията не знае че след приключването на процеса по земеразделянето в страната (2000г) течеше първия 10 годишен гратисен период и след което тихомълком беше удължен не без лобистките интереси на едрите земевладелци а ползата беше и е за всички но явно иде края...
45
0
 
18
 
! Отговори
Пародия на държава преди 1 седмица
Вече е време да има данъци върху земята. Не може при такива огромни обеми земя нищо да не се плаща и да искат развитие на селските райони. Тези червени барони е време да бъдат издоени. Шъ дигат глава срещу Баце и ще плащат на протестърите. Ще ги сцепят от данъци.
44
0
 
21
 
! Отговори
Гост преди 1 седмица
Де с бои де с молби и пари взеха земята на хората и тези субсидии.Купиха техника за милиони не дават полагащата се рента а сега данъка им се вижда много
43
2
 
20
 
! Отговори
Съвет преди 1 седмица
Щом не искат данък да им се отнемат субсидиите. Само от тях станаха отдавна милионери. И веднага ще ревнат, че искат данък.
42
3
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 седмица
До Анонимен 24 Абе умника и у нас никой не е разтурвал кооперациите. Даже ги поощряваха.Така наречените доброволни сдружения. Разбра се обаче че никой не иска. Орташка кобила.... , нали знаете.Напатили сме се .
41
1
 
21
 
! Отговори
Анализатор преди 1 седмица
Имат пари да си купят 20 хиляди декара, имат пари за последно модели премиум автомобили, но нямат пари да си платят данъците?
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що не въведат и данък въздух..?
39
0
 
6
 
! Отговори
АСЕН ИЛИЕВ преди 1 седмица
КОЛЕЛОТО НА ИСТОРИЯТА СЕ ВЪРТИ, НАЗАД. И, СЛЕД ФЕОДАЛИЗМА, СЛЕДВА РОДОВО-ОБЩИНЕН СТРОЙ. А СЛЕД НЕГО, ЩЕ СКАЧАТЕ ОТНОВО ПО ДЪРВЕТАТА! :)
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези не знаят какво е плащане,знаят какво е гушене.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ало, шматки!
Това не е 1996-а, дето цялата земя беше пуста. Сега, където не се обрарботва, не се обработва, защото е скапан терен, не може да влизат машини и преди, като се е обработвали е било, защото е имало много народ в ТКЗС-тата наоколо, но това са много малко место. Всизко е заето и то яко.
Работата е, че се гледат култури, дето са лесни за гледане, колкото да лапнат парички от средствата, да си купят джип и да изкарат на 1/5 от това, което може, ама иска труд.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 28

Да, бе да! Едри земевладелци има, ама са едри земекрадци. 90% от хората отдаващи земи са с нещо до 200 дка, разпокъсана на 5 парчета земя, ама основно са с по 30-40 дка земи, за които няма нито знанията, нито времето, нито техниката да обработват. Те голети, дето отдават са малко. Но има такива с огромни масиви, държащи в мъртва хватка цялото ни земеделие, точещи ЕС средства и произвеждащи *** за минимално усилие.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 29

Аман от глупости. С аренда по 50-60 лева, трябва да отдавам нещо от рода на 20000 дка, че да вземам милион нела на година.
ХАХХААХ! Айде, моля те, стига лъга софиянците, които още вярват, че излизат жени с бели одежди и пеят песни, докато обират реколтата със сърп ...
34
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българинът е завистлив, мързелив и много, ама много мрази успелите и умните! Не всеки успял българин е крадец и престъпник! Нека уважаваме успелите, а престъпниците да бъдат осъдени! Но трагедията ни е, че нямаме правосъдие! Затова се насажда умишлено, че всеки имащ е мошеник! Замислете се, не бъдете зомбита!
33
1
 
12
 
! Отговори
42 преди 1 седмица
"ръст на цената на рентата и наема на земеделска земя" - това би било крайножелана последица. С две ръце - за законопроекта!
32
0
 
19
 
! Отговори
д- швейка преди 1 седмица
Вземете пример от Австрия-там е 3000 декара и не само данък нагоре ами и субсидия няма
31
1
 
25
 
! Отговори
Борис преди 1 седмица
Така трябва. Да се ударят феодалите, помешчиците, гаулайтерите-латифундисти, които са пороболи селата и а са превърнали населението в крепостни селяни