Спад на търговията и промишленото производство през юли

Строителната продукция намалява с близо 4%
6
Спад на търговията и промишленото производство през юли
Снимка: БГНЕС

Спад от 6% на промишленото производство е регистриран през юли в сравнение със същия месец на 2019 година.

Спад има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.9%, преработващата промишленост - с 5.7%, и добивната промишленост - с 3.1%.

Спрямо месец по-рано повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 3.6%, а понижение - в добивната промишленост - с 9.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%.

Оборотът в търговията на дребно намалява със 17.5% в сравнение със същия месец на предходната година, по данни на НСИ.

При търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия той е 22.8%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (21.1%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (11.8%).

Спрямо юни се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.2%, и при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 1.7%. Намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.5%.

Данните на статистиката показва още намаление от 3.9% на строителната продукция през юли 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 година.


6
Още от Бизнес
Как да изберем подходящ климатик за отопление?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
Е нали знаеш, че винаги сме назад. Сега още "не знаят", но след 3-4 месеца, когато се препълнят складовете с продукция заводите в БГ за авточасти например, а в Германия и другите страни им кажат "ми не ни трябват" и ще платят някакви неустойки или ще им изгори капарото и толкова. Щото коли сега не се купуват, а след 2-3 години като почнат да се купуват, тия части няма да са актуални, да не говорим за заводското оборудване и персонал. Идват нови модели, ел. коли и т.н.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Германия спадът на промишленото производство бил официално 17%, но други викат, че било почти 25%.

Силната “промишленост” в България паднала само с 6%!

Успяхте да ме разсмеете! За каква промишленост/стока говорим? Домати - не произвеждаме, краставици - не произвеждаме, чесън - внасяме! Не произвеждаме имам в предвид промишлено като Холандия напр. Това, че някоя баба ще изкара малко краставици за пазара не броя!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво производство?!
В България не се произвежда НИЩО!
Има 5-6 чужди завода в София и Пловдив и това!
Производство...
Глупости!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мутрата твърди друго!
Цъфтим братя и сестри!
Аз вярвам само на тоя човек!