Какви видове кредити има и каква е разликата между тях?

Кратко ръководство за теглещите кредити
Обновена: 23 ное 2020 14:10 | 19 ное 2020 16:15, Веселина Йорданова
1
Какви видове кредити има и каква е разликата между тях?

Кредитът има много лица. Той може да бъде и решение за временни финансови затруднения, и начин за удовлетворяване на нуждите, които не могат да бъдат покрити с наличните собствени средства, и възможност за създаване на удобства в дома или предприемане на луксозно пътешествие, и стъпка към собствения дом, и средство за оцеляване или лечение в трудни моменти.

Независимо от причината, довела ни до необходимостта да изтеглим кредит, от съществено значение е да познаваме пазара и да се насочим към най-подходящия за нас в конкретния случай. За да се ориентираме в разнообразието от кредитни продукти и да изберем онзи, който ще удовлетвори нуждите ни, без да претовари семейния ни бюджет, е необходимо да познаваме видовете кредити, техните предимства и недостатъци, както и разликите между тях.

За да преценим доколко изгоден е даден кредит, е нужно разбиране не толкова на лихвените проценти, колкото на годишния процент на разходите по кредита. ГПР ни разкрива действителното оскъпяване на всеки заем и доколко изгоден е той. Взимайки предвид само лихвените проценти, може да останем подведени и да изтеглим заем с ниска лихва, но с високи такси и комисионни, който в крайна сметка да се окаже по-скъп от кредит с по-висок лихвен процент. Финансовите институции са задължени да обявяват ГПР, което улеснява ориентирането ни в морето от предложения. А какви видове кредити има и как да изберем подходящия?

Потребителски кредит

Изгоден и удобен кредитен продукт с поносим ГПР и сравнително дълъг период на изплащане. Процедурата по отпускане е значително опростена, но все пак са нужни време за кандидатстване и търпение до получаване на одобрение и отпускане на сумата. Подходящ е за покупка на големи и скъпи вещи, лек автомобил, ремонт, обзавеждане. Не е приложим за удовлетворяване на спешни финансови нужди, тъй като изисква време, както и не е препоръчителен за покупка на имот – твърде скъп е за тази цел. Ако се нуждаете от собствен дом, доста по-изгоден, по-подходящ и дългосрочен е друг вид кредит – ипотечният.

Ипотечен кредит

Най-подходящият кредит при покупка на имот, много по-изгоден и с по-ниско ГПР от потребителския. Отпусканите суми са по-големи и за по-дълъг период. Имайки предвид, че ще изплащате този кредит десетки години, внимателно подходете към офертите и предложенията от различните финансови институции. Изберете най-изгодното от доверен партньор. Предвид дългосрочността на заема и половин процент разлика (или дори по-малка) в ГПР се равнява на 5-цифрена сума. Заслужава си да отделите време и да проучите всички оферти, преди да вземете решение. При ипотечния кредит е важно да имате предвид и високите първоначални разходи за оценка и прехвърляне на имота, както и че е възможно да не получите цялата сума, за която кандидатствате, а да е необходимо самоучастие, което важи с пълна сила, ако имате непогасени потребителски кредити към момента, в който кандидатствате за ипотечен такъв.

"Бърз кредит онлайн"

Ако се нуждаете спешно от малка до средна сума за кратък период и нямате възможност да изчаквате дълги процедури по одобрение и отпускане на средствата, то най-подходящ за вас е бързият кредит. Този продукт, отпускан от небанкови финансови институции, покрива внезапно възникнали и неотложни нужни, удобен е за попълване на дупки в бюджета до заплата. Кандидатстването за онлайн кредит е максимално опростено, липсва изискване за поръчители, а получаването на средствата е до часове. Не е подходящ за дългосрочно решение на финансови затруднения и проблеми поради по-високата си лихва. Явява се и като единствено решение за хора с недобро кредитно досие и за тези, които не могат да докажат своя доход.

Стоки на изплащане

Този вид кредит използваме често в ежедневието си. Огромен процент от домакинствата имат повече от една покупка на изплащане – техника, обзавеждане. Подходящ е за потребители, които не могат да си позволят закупуване на стоката в брой. Важно е да се избира изплащане с ползване на кредитни инструменти, които не оскъпяват самата стока.

Внимателно с кредитните карти

Удобни, компактни, бързи. Те са спасение в неочаквани моменти. Но лихвите при тях са високи, а попадането в кредитна спирала – често и неусетно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добра статия. По възможност да се избягват всякакви кредити. Особено бързи такива и кредитни карти...Моя шефка в банката казваше: Кредитните карти са за хора с пари.