Антиутопия: Компании искат да сканират мозъците на служители

Фантастичните романи звучат вече като актуални събития
25 ное 2022 16:26, Петя Славова
50
Антиутопия: Компании искат да сканират мозъците на служители
Снимка: БГНЕС

С всеки изминал ден книжарниците се приближават все повече до това да поставят антиутопичните научнофантастични романи на рафтовете си като актуални събития, а сега, когато компании активно проучват технологията за сканиране на мозъка, корпоративната антиутопия е с една стъпка по-близо. На изненадващо разрастващия се пазар вече има няколко известни компании с обещаващи технологии. Според репортаж на Futurism, високобюджетни корпорации вече финансират изследвания, които ще им позволят да знаят какво точно мислят служителите им, докато са на работа.

Някои от най-обещаващите компании за сканиране на мозъка включват InnerEye от Израел и Emotiv, стартъп от Сан Франциско. InnerEye разработва слушалки, които ще комбинират човешките мисловни процеси с машинно обучение, за да се борят с нерешителността на служителите. Работата на Emotiv е насочена към използването на безжична ЕЕГ слушалка за проследяване на благосъстоянието на служителите, предава БГНЕС.

Изследванията на InnerEye е най-вероятно да доведат до апокалипсис, управляван от машини. На собствения си уебсайт компанията заявява, че "свързва хората и машините" с цел да постигне "най-доброто от двата свята". Сканирането на мозъка може да бъде доста безобидно, но след като вече се провеждат изследвания, за да се гарантира, че хората не живеят в симулация, управлявана от машини, това звучи като сюжет на научнофантастичен роман.

Всъщност това е така, тъй като много автори и футуристи са писали за сингулярността като точка, от която няма връщане назад, когато изкуственият интелект ще надмине човека. Стивън Хокинг, един от най-гениалните хора, живели някога, се опасяваше, че сингуларността ще доведе до края на човечеството. Сега корпорациите, които активно финансират сканирането на мозъка, може би превръщат неизбежното в реалност.

Двете компании не са наясно с възможността за злоупотреба с тяхната технология за сканиране на мозъка. Emotiv твърди, че се свързва само с партньори, които искат да използват технологията по отговорен начин. За съжаление, технологичните специалисти ще си спомнят за друга компания, чието мото някога беше "Не бъди зъл", и какво се случва, когато започнат да се трупат огромни печалби.

Освен потенциала за предизвикване на апокалипсис в стил "Терминатор", технологията за сканиране на мозъка има съвсем реални проблеми с неприкосновеността на личния живот. В идеалния случай мислите на служителите се пазят в тайна. Ако служителят носи слушалки, които следят мозъчната активност и предават тези данни на работодателя му, какъв личен живот всъщност ще има и кой ще притежава неговия действителен, биологичен мисловен процес?

Главният изпълнителен директор на Emotiv, Тан Ле, твърди, че технологията им изисква служителят изрично да разреши копие от мозъчните му данни да бъде изпратено на неговите ръководители. При все че това може да се определи като маркетингов трик, сканирането на мозъка е мътна етична област в областта на невронауката. Известният писател Айзък Азимов е писал много за опасностите от технологичните възможности, които надхвърлят човешката етика.

Институтът по невроетика е глобален мозъчен тръст, посветен на решаването на тези сложни въпроси, в които се срещат технологичните възможности и етиката. Изследователите и невролозите, които съставляват мозъчния тръст, работят, за да гарантират, че SkyNet няма да стане реалност. Технологията за сканиране на мозъка, която корпорациите широко финансират, има потенциала да бъде първата стъпка към мрачна съдба на човечеството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
ДА СЕ ЗАБРАНИ преди 1 година
ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ПОДОБНИ МРЪСНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ>> ЦЕЛТА Е ТРАЙНО ДЕКОДИРАНЕ С ПОСЛЕДВАЛО ОБЕМНО ОБСЕБВАЩО водене.Превърнатия в Терорист номер 1 Владимир подставен на власт в Кремъл 1999 година е поразен с техника МОЗЪЧЕН ОТПЕЧАТЪК с микро и нано импланти и нано скенери в тялото..
38
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 година
warnings about terror with cameras and scanners .. В България имаме тежки поражения на милиони с нагло престъпни ЗАБРАНЕНИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА Камери и скенери.Особенно жестоки са пораженията на деца и младежи от видео терористична дигитално холограмна техника инсталирана с ограбени милиарди от народа в ясли,градини,училища,Експерти да огледат тежко поразени с ТОЛ терористични камери вкл Румен Радев,Кирил Петков,Никола Василев,геерал Янев..виждат се трайнинелечими увреждания вкл на очи и мозък.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 - Ем да еее ... да не притесняват клиентие, като обявавят кой къде и какво трябва да праи. Па и им пуска определени честоти и музички, че да са по-спокойни и разбрани. Няма лоши - всичко се прави за да е дорбе на клеинта :)
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Идеята на Гугъл за изкуствен интелект, генериращ програмиране, в бъдеще ще сложи край на ИТ истерията" - Идеята на Гугъл била, да сложи собствения си край, *** ли не :D
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами кат не искат да бачкат, никой не ги кара ...
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм го гледал, с Брус Уилис. Ай, гаси тока да видим кой ще се събуди.
33
0
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
На много хора нищо няма да им сканира. Да не се притеаняват толкова.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеята на Гугъл за изкуствен интелект, генериращ програмиране, в бъдеще ще сложи край на ИТ истерията. Няма да има нужда от сканиране на мозъци,които и без това атрофират.
31
0
 
5
 
! Отговори
Като се свършат преди 1 година
Като се свършат укропитеците - кой ще прави самоубийствените мърсотии на пентагона? А така нахлупват слушалките на краварофилите и ги пращат с дистанционното като рояк дрончета - камикадзе!
30
0
 
6
 
! Отговори
Щом преди 1 година
може да се ползва за лоши цели, то непременно ще се ползва за такива.
29
0
 
8
 
! Отговори
зарежи скенера преди 1 година
Американофилите, не мога да разбера откъде е това чуждопоклонничество у вас?! Ако сте изобщо българи - нямате НИЩО общо със наглосаксите. Нито в генетично отношение, нито в езиково отношение, нито в културно отношение, нито в историческо отношение, нито в ценностно отношение! Откъде тая продажност у вас?
28
0
 
8
 
! Отговори
Съгласен преди 1 година
На моята шефка мога да и дам да ми сканира оная работа с устни.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От известно време почти всички служители на Лидл, Била и Кауфланд са задължени да ходят със слушалки...
26
0
 
2
 
! Отговори
В някои държави преди 1 година
сканират мозъци, в други вилаети ще те пребият с камъни, ако си жена и някой чужд мъж случайно успее да види нокътя на малкия пръст на крака ти. Акуратно чарсафосаните обаче напират да дойдат в държавите на тези, които могат да четат мисли чрез скенер, защото в тези държави всичко е високобюджетно, включително и социалните помощи. Та чаршафосаните да могат спокойно дародят по 10 деца, папайки наготово от парите заработени от онези жени, които са участвали в изобретяването на скенер, четящ мисли.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приказки за хора които не са учили биология..Те учени още не знаят и разбират напълно всички процеси които протичат в човешкият мозък тия смешници вече копират мозъци.Но като се замисли така човек ако в мозъкът има три-четири гънки на които пише -"секс,пари,ядене,сpaнe," и тва е всичкото интелект то що да не го копират.Още повече израелски учени щом са..
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25....съгласен съм с повечето от теб, с разликата, че смартфона, сам по себе си никого не е разделил, но употребата му, за притежаване и поручване на твоите данни, отпечатъци, и т.н. е директна злоупотреба с личността на човека. За другото си напълно прав. По тази причина, или Нокия с фенерче, или смартфон с Андроид до 8-*** версия, който все още подлежи на много добро изрязване на тумора от него, наречен "Гугъл", а и не само. Нагоре вече стават доста трудни и неприятни за промяна
23
1
 
3
 
! Отговори
Дигитален тъпомер преди 1 година
Да сканират на Боко тиквата двете гънки, машината ще се повреди.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петя Славова най-накрая написа нещо смислено и актуално, а не измислици и глупости на тема Русия.Първата стъпка към края на човечеството е смартфона, Гугъл и социалните мрежи. Техният отрицателен ефект е тотален, видим от всички и неоспорим. Смартфона не раздели с реалните хора, Гугъл ни направи прости и елементарни, а т.н. "социални" мрежи се изродиха, сега са антисоциални и ни деградират във всички области.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На българския работник, като му сканират и без това слабите мозъчни вълни, ще видят брояч, отброяващ оставащото време до салатката, ракийката, сланинката, суджука и винцето." - Явно корпоративно облъчен, ако реално вярваш, че секи живее с едничката мисъл, да е по-доро работниче за робов...работодателя си.
20
0
 
1
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
До Дистопя в Бг- директно ви надничаме в едно друго мясо, в мозъка е по-трудно. Но всеки умен и красив се отваряза Нас, което е супер!