Стъклото на колата се запотява. Как да го избегнем?

Ето няколко съвета за решаване на този сериозен проблем
20 фев 2017 15:41, Красимир Ангелов
12
Стъклото на колата се запотява. Как да го избегнем?
Снимка: AutoMedia.bg

Всеки шофьор рано или късно се сблъсква със запотяване на стъклата в колата му. А това никак не е малък проблем, защото лошата видимост влияе и на безопасността. Ето обаче как може да бъде решен той.

Защо се запотяват стъклата?

Отговорът е – заради разликата между температурата в салона на автомобила и на улицата. В колата е по-топло, отколкото навън, затова влагата се кондензира на по-студените стъкла. Друга основна причина са хората в салона, тъй като те дишат и съответно обилно насищат въздуха с влага.

Възможно е, разбира се, да има и проблем с климатика на автомобила. До това води некачествен ремонт на въздуховодите, които вървят от блока на климатичната система към дефлекторите. Те може да бъдат неправилно монтирани, а някои от елементите им увредени. Тогава кондензът няма къде да отиде и прониква в купето. И колкото е повече влагата, толкова повече са потят стъклата.

Проблем също е и превозването на хора, употребили повече алкохол. При тях отделянето на пот е по-голямо, увеличава се и пулсът им. Така в салона прониква влага, а това все пак е затворено пространство и насищането на въздуха с пара става доста бързо. Неслучайно запотените стъкла привличат внимание и на полицаите на пътя, които дебнат за употребили алкохол шофьори.

Как да се борим?

Най-простият вариант е да се изсуши въздухът. За целта се използва климатикът, който бързо прави точно това. Може да се промени циркулацията на въздуха в салона, като се насочат дефлекторите към стъклото, което ще увеличи скоростта на процеса. Задължително трябва да се следи за състоянието на филтъра в купето – ако той е задръстен или влажен, трябва веднага да бъде сменен. Иначе стъклата ще продължат да се запотяват.

На пазара също така се предлагат и редица методи за борба с проблема – аерозоли, салфетки или специална течност. Те образуват тънък слой върху стъклото и не позволяват на влагата да остане върху него. Задължително обаче е предпазните средства да бъдат нанесени върху суха повърхност, иначе няма да свършат работа.

Някои по-старите шофьори използват и "бабешки" рецепти. Една от тях е смес между глицерин и спирт, която обаче трябва да бъде в специално съотношение – 1:10. Тя се нанася на стъклото, но път има сериозен проблем – правят повърхността много мазна и това съответно влошава видимостта, особено нощем.

Продава се и специално тънко фолио - подобно на това, която се използва за тониране на прозорците. Същото се слага и на каските на автомобилните пилоти. Неговото поставяне обаче трябва да се извърши в специализиран сервиз, защото иначе под него се появяват мехурчета и резултатът няма да ви зарадва.

През есента и зимата в колата често попада вода или сняг, които при изпаряването си в следствие на покачването на температурата се превръщат в конденз върху стъклата. Така че задължително трябва да се премахва влагата от салона, доколкото е възможно. Изтръсквайте си краката от снега, преди да седнете в колата, а също така редовно почиствайте стелките.

Впрочем, влагата може да проникне в автомобила и заради лошо закрепени уплътнения на влатите, така че проверете и тяхното състояние. Най-важното е вътрешното пространство да бъде сухо и така да се намали риска от запотяване.

Още новини и съвети за автомобилите четете в AutoMedial.bg


12
Още по темата: автомобилстъкла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
Автоваз преди 4 години
Това ми прилича на рубрика със съвети от 1980 година, какви са тия запотявания може да ни посъветвате и как да си направим сами зимни шарки на гумите
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не дишайте в колата толкова е просто.
9
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки шофьор рано или късно се сблъсква със запотяване на стъклата в колата му.

Извод, колата му вече е станала таралясник! Време е да я захвърли и да купува по-нова.
8
17
 
13
 
! Отговори
-- преди 4 години
Не си купувайте германски каруци и проблема ви е решен.
7
2
 
7
 
! Отговори
ponti преди 4 години
...със спрейче за 1.50лв. от Джъмбо!
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-важното е че има автомобили с перфектна вентилация и такива в които, все едно си потен коч в парник.
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друг вариант е да шофираш с отворен прозорец.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мажеш със суров картоф и всичко е наред.
3
4
 
32
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
До 2:
Климатика го пускаш да д'уха топло директно на предното стъкло и си оправяш проблема с изпотеното стъкло. Какво се правиш на ..? За задното имат си затопляне стъклата..., дори и по-старите автомобили
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колега, филтъра на купето е много важен! Трябва да се сменя. Ако е зле не можеш се отърва от вода. Иначе да, въртиш топлото към стъклото в началото да нормализира.
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравили сте да пишете за картофа как не позволявало да се запотява стъклото. По бтв имаше цяло предаване за това