Колко ток ще харчи камион на Tesla? Колкото 4 000 домакинства

Данните са според проучване на енергиен консултант в Европа
30 ное 2017 22:50, Красимир Ангелов
98
Колко ток ще харчи камион на Tesla? Колкото 4 000 домакинства
Снимка:Tesla

Наскоро представеният електрически влекач на Tesla, чийто подобрена модификация ще може да изминава около 800 км с едно зареждане, ще се нуждае от електричество, колкото за 4 000 домакинства.

Според изследването на Aurora Energy Research, публикувано от Financial Times, 30-минутно зареждане, което ще осигурява около 650 км. пробег, възлиза на 1600 кВт. Така новите специални зарядни станции Megacharger ще трябва да осигурят 10 пъти повече количество заряд, в сравнение с обикновената система на Tesla.

Информацията бе представена от Джон Федерсън, директор на проучващата компания, по време на конференция миналата седмица в Лондон. Тогава Федерсън сподели, че е нужен по-задълбочен дебат относно развитието не само на електрическите превозни средства, но и на електропреносната мрежа. Според други експерти пък, зареждането на влекач за половин час изисква технология, която все още не съществува.

Засега от Tesla отказват коментар по темата. В предишни изявления основателят на компанията Илън Мъск бе посочил, че Megacharger ще използва соларен панел за зареждане. От друга страна, голяма част от системата за зареждане на Tesla частично се захранва от възобновяема енергия, а към момента производителят тества и специални акумулаторни батерии.

Изцяло електрическият камион ще се появи на пазара през 2019 г. Смята се, че дотогава компанията на Мъск ще е стартирала инсталирането на Megacharger системата.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg
 


98
Още по темата: Teslaелектрически влекач
Още от Коли
Alfa Romeo се завръща във Формула 1
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
до 78 преди 2 седмици
ЗА 650КМ 1600КВ/Ч не 200 както си писал но и 1600 кв/ч не може да бъде защото 4000 семейства за 30 мин. Могат да изгорят по 1кв/ч ако включат печки бойлери тогава става лудница 1600 се получава 0.4кв/ч за 30мин. Това е невъзможно повече се изгаря...На дизек един камион гори средно 33/100 смятайте ...и на ток и на батерия се получава около 400лв за изминато разстояние 650 км...
94
0
 
1
 
! Отговори
ДО 78 ПАПАГАЛА преди 2 седмици
ЕЙ ПАПАГАЛ И ВСИЧКИТЕ 13 ПАПАГАЛА ДЕТО СА ТИ СЛОЖИЛИ ПЛЮСОВЕ НЕМИСЛЕЩИ ОВЦЕ И ТОЗ КОЙТО Е ПИСАЛ СТАТИЙКАТА КАК 4000 ДОМАКИНСТВА МОГАТ ДА ИЗГОРЯТ 0.05КВ/Ч ЗА 30МИН. ИНТЕРЕСНА РАБОТА.4000 ДОМАКИНСТВА ДА СЕ СЪДЕРАТ НЕ МОГАТ ДА ИЗГОРЯТ 200КВ/Ч ЗА 30 МИН.САМО НЯКОЛКО ПАПАГАЛА ДА ВКЛЮЧАТ ПЕЧКИ ЗА ГОТВЕНЕ ПО 2-3 КВ/Ч И ЕДНА ДУХАЛКА ПО 2КВ/Ч И ЧАО С ВАЩИ 200КВ/Ч СТАДО НАУЧЕТЕ СЕ ДА МИСЛИТЕ...С КАКВО ПСИХОТРОПНО ОРЪЖИЕ ВИ ПЕКЪТ МОЗЪЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЧЕ ВЕЧЕ 28 ГОДИНИ СТЕ СЪУЧАСТНИЦИ В РАЗГРАБВАНЕТО НА РОДИ
93
0
 
0
 
! Отговори
Да попитам. преди 2 седмици
Взимаме 5 съда с еднакъв обем.
Първият съд го пълним с дърва.
Вторият с въглища.
Третият с нафта.
Четвъртият с ядрено гориво.
Петият с батерии.

Дървата, въглищата и нафтата ги горим.
Ядреното гориво го използваме за да произведем ток и с него загряваме ел. печка.
Батерията я вързваме към ел. печката.

Въпрос:
Кой съд ще ни даде най - МАЛКО енергия ?

Благодаря.
92
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
Много се извинявам за тъпият въпрос, но все пак да попитам:
Кое налага създаването на камион на ток ?
91
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 2 седмици
До Zakos
Много неграмотно бе, Zakos!!!
90
1
 
3
 
! Отговори
Zakos преди 2 седмици
Първо квт и квтч са различни неща нз дале знаете полвината коментатори,второ един тир натоварен 650 ще му струва 600 лева ако е на бензин ако е на ток някаде 200 по груби сметки което е много добре и нз за какви панели говорите но такива харчове без ядрена централа трябва целите щати да са барикадирани от перки и панели дащото да се зареди само един камион ти трябват минимум 10 перки сяка от която на стиност милиони ...или панели покриваш 2-3квадратни км...затова не говорете абсурди кое е не
89
0
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 2 седмици
зелените онанисти и онанистите-адепти на другаря Маск седнали да раздумват глупости, нема да стане - обяснявам - сега ще прибере от IPO+последващи емисии едни пари -> ще си вдигне умрелите акции на фалиралата омпанийка, след това продава, кешира и ви пожелава всичко хубаво, пък електро-камиона ще си остане Сай-Фай за следващите 10 петилетки, те така.
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Джав джав та пляс! 80% плямпат и нямат понятие, ама така е като няма място при политикарите. Неграмотен народ тъ.пи политици! Айде драскайте минусите, като не сте учили физика.
87
1
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 2 седмици
Каква е тази цена 70 стотинки за киловата/ час - ти наред ли си? Кой ще купува най скъпия ток, при положение че не го продава по 0,15-,20 ст??
86
1
 
1
 
! Отговори
УМЕН преди 2 седмици
Бай Ивайло заяждането на дребно няма да те направи по-умен. Оставаш със страшна сила в 80%.
85
2
 
3
 
! Отговори
Бай ти Ивайло преди 2 седмици
А ти знаеш ли, умнико, че магистрала от София до Варна няма?
84
3
 
7
 
! Отговори
Умници, преди 2 седмици
знаете ли каква е площта САМО на магистралата от София до Варна? А знаете ли че ако над тази площ се направят фотоволтаични навеси и ветрогенератори по цялото и протежение произведената мощност ще надхвърли капацитета на жалките ви микромозъчета да смятат с няколко порядъка, а? Знаете ли? А знаете личе е много по добре да карате на сянка лятото и на суха настилка зимата, знаете ли, а? Кажете ми драги мои Иво Христовци? А знаете ли колко е площта на цялата републиканска пътна мрежа? Не знаете.
83
1
 
8
 
! Отговори
Добро утро, България преди 2 седмици
"Остава и електрически кораб до направят."

Ами всъщност те го направиха отдавна (има вече 3-4 години) и обиколи света само на фотоволтаична мощност, ама ти като си неук кой ти е крив?
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво зациклихте с тоя литий бе Иво Христовци? След 5 години батериите ще са от графен. Въглерод демек. А той е евтин, лек и го има навсякъде.
81
3
 
1
 
! Отговори
Георг Симон ОМ преди 2 седмици
До умника
2 метра меден кабел с диаметър 5 см тежи 35 кг.

1.На теб някога налагало ли ти се е да разтягаш маркуча от бензиноколонката на повече от 1-1,5 метра?
2. Целия кабел ли ще вдигаш или ще издърпваш от ролка само колкото е необходимо. Тежеста се разпределя между двете опорни точки.
3. Тираджийството все още е предимно мъжка професия.
4. Изчислението съм го направил при 1А/мм2. Огромен запас. А у вас контактите се изчисляват на 10А/мм2. Така че реално кабелът ще е значително по-малък.
80
2
 
5
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Ми що ше правят ток с перки после да го зареждат в камиона после да се возат. По умно е директно платна да му сложат на камиона. Като е попътен ще се возят - като не е ще почиват /да не заспат на волана/. Камион на батерии е мега, гига, ултра тъпо и излишно возило.
79
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой да ми обясни каква е логиката (освен може би от гъзария) да си купиш електрически камион, за покриването на чиято консумация биха били използвани ресурси, колкото са необходими за доставяне на енергия на цял един средно-малък български град. Нали уж идеята е, че е екологично чисто (уж).
78
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко в статията е вярно но става въпрос не за камиона а за зареждащата странция. За да зареди батериите на камиона с 200квт/ч за 30мин тя ще консумира ток колкото 4000 домакинства за 30мин.
200квт/часа на българския пазар струват на дребно около 40лв. Т.е. камиона с около 40 лв ще измине 650 км с пълен товар.
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ха-ха-ха.....а откъде ток????? От вятъра???? Или "слънчев панел"!!!! На днешния ден, НАЙ-МОЩНИЯ слънчев панел с размер 1580х808х35 е....240вата!!! Хи-хи-хи.....я пресметнете колко ще ви трябват за 1600кВата!!! А КАК СЕ ПРАВЯТ ТЕЗИ ПАНЕЛИ, ЗНАЕТЕ ЛИ? Мръсно и скъпо "удоболствие"!!! ЗАТОВА СЕГА ТОВА Е НАЙ-СКЪПИЯТ ТОК! Неграмотници!
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Автомобилите с ДВГ са 100% рециклируеми. Литиевите батерии не можеш да ги рециклираш. Не знам защо, но е технологично. Тоест, веднъж батерия, завинаги батерия. Дори и когато за нищо не става. А лития е токсичен, не е като желязото.