Гняв в живота, агресия на пътя: Как да възпитаме... възрастните!?

Настимир Ананиев предлага да се въведат психотестове за шофьори
Обновена: 3 окт 2018 13:56 | 3 окт 2018 11:30, Боряна Павлова
80

6139 гледания   |  Още видео

Не стига, че сме на едно от първите места по транспортни произшествия в Европа, ами масово се забелязват агресивни шофьори. Пътищата може и да ги ремонтираме, но кога ще ремонтираме и манталитета на шофиране?

Има ли надежда българинът да изгради култура на транспортен толеранс и как да стане това?

"Хората по принцип са гневни. Това е резултат от цялата обстановка в държавата. Около 40% от населението са притиснати от кредити с високи лихви. Подобни неща карат хората да са избухливи. Възможно е да се въведат психотестове при шофьорските изпити", отбеляза председателят на Комисията по транспорт в 43 Народно събрание Настимир Ананиев.

Още по темата

Той изтъкна, че при случай на агресия на пътя, може да се стигне до лишаване от свобода до 3 години.

"Ако водач посегне на длъжностно лице – 5 години. А ако нарушителят е рецидивист – до 8 години. Наказанията са сериозни. Трябва да има телефон за подаване на сигнали срещу агресивни шофьори", посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Според психолога Христо Монов невъзможността да постигнем задоволяване на потребностите си ни прави агресивни.

"Това са потребността от храна, сигурност и така нататък. Правилата за движение по пътищата трябва да бъдат усъвършенствани. Трябва да започнем да формираме културата на движение по-рано във възпитанието на децата. Трябва да помислим за собствената си безопасност. За да има толерантност – трябва аз да съм толерантен. И какво като пристигна 5 минути по-бързо? Трябва да дадем добър пример на децата", подчерта той.

Монов предложи въвеждането на нов за нашето общество метод за възпитание на възрастни - полагането на общественополезен труд.

"Така агресорите публично ще се идентифицират като такива. Няма как да не сме агресивни, визирайки средата, в която живеем. Вижте как се говори дори в Народното събрание. Аз вече не мога да им гледам заседанията. Оттам се сипе само стрес. Ако това са ни народните представители, то какви да бъдем, ако не агресивни?", каза още психологът.

"Както се оплакваме от тормоз в училище и на работното място – агресията по пътя има същия ефект. Агресията е следствие от чувството на безнаказаност. Ако някои си мисли, че ще му се размине, е много по-вероятно да бъде агресивен", заключи Настимир Ананиев.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
21
 
! Отговори
пресен пример преди 1 година
БМВ управлявано от арабин засича кола с българско семейство.След лек сблъсък човекоподобният налита на българина,заплашвайки съпругата му и бебето в колата.Българина в самозащита с един удар неутрализира джихадиста.Обаче продажната власт арестува българина защитил семейството си и му повдига обвинение за нанасяне на телесна повреда на арабина.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 62
Ти пък къде вкара Корнелия Нинова в цялата работа тук. Явно ставаш и лягаш с мисълта за нея. Хахаха
59
1
 
3
 
! Отговори
да не допуснем преди 1 година
Като гледам речитатива на Корнелия Нинова.
Война, агресия, геноцид . . . с комунисти в Народното Събрание, друго не може да се очаква.
Народа трябва да узрее и да не допуща такъв психологически профил в НС.
Трябва ясно да се осъзнае че политиката която води Корнелия Нинова е в дъното на проблемите на обществото.
58
6
 
7
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
Аз предлагам да се раздаде оръжие свободно на всеки. И мога да позная срещу кого ще бъде използвано първо. И не, няма да се изпозастреляме помежду си. Да му мислят управляващите. А после да ми слагат психотестове за шофьорска книжка.
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНА
Ползват с е камери с пси активатори за обсебване на водачите.

путинопитеците гледат клипчета как руснаците се трепят по пътищата и нали са им братя почнаха и тук да се правят на руснаци.
56
2
 
10
 
! Отговори
Един преди 1 година
Опростете кредитите на тези хора бе, раздайте им по 20 бона накалпак, че всички да се успокоим, и да се поздравяваме с усмивка. Тия ме развеселиха, честно :)))
55
2
 
15
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Докато тази армия от КАТаджии не излезне по пътищата, и не започнат да си вършат работата, нищо няма да се промени. Тие не сме Норвегия или Швеция, тук си трябва тояга. Оставиш ли тази пасмиа на самоуправление, резултатите са ясни. Ако някой наскоро е минавал по южната дъга в София, ще схване много ясно за какво говоря. Там ситуацията е излязла извън всякакъв контрол - кара се с по 120, присветкване на фарове, безразборно престрояване, кара се върху защрихованата част от пътя, и т.н.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психотестове?
Първо минете с коли на КАТ и опишете 6 чака сутринта всички коли спрели в кръстовища.
Това е новата мода. Приди два дни една дама разтоварваше торби с брашно , спряла с кръстовището, под 135 гладуса спрямо всеки от тротоарите. Пред всяко заведение, ако е престижно, на ъгъл, има коли спрели в самото кръстовище, там където трябва да завиват колите, така че нито имаш път, нито имаш видимост, но така било добре, защото спрялата кола се виждала отвсякъде, а като трябва да я заобиколиш?
53
2
 
19
 
! Отговори
Фил преди 1 година
Тъй значи, притиснати били от кредити :) А пари за коли и гориво имат явно :)
52
0
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
С по 25 000 лв. на човек Коледна премия годишно може да се поуспокоим...
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Министъра да уволни
Терористите на власт в София са принудили КАТ ДА стреля срещу милиони водачи и пътници с лазерни оръжия . Уврежданията са трайни нелечими.

теб или няколко пъти са те уцелили или си от бсп
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте как се говори дори в Народното събрание.

прав е - оная гнуснa пaчa *** е бати и урoда.
49
2
 
14
 
! Отговори
D[V01D] преди 1 година
Миналата седмица някво друсано младостко дилърче, така ме засече на бул. Ал. Малинов на завоя за качване за Цариградско, все едно нарочно искаше да ме удари и случайно не успя. Естествено клаксона, присветкванията и псувните от моя страна не бяха спестени, а колегата ми му снима номера. После на самото цариградско спира ни заплашва. Чаках само да слезе и да се пробва, но не посмя. После едни гонитби си правихме едни засичания... как не му счупиш главата на едно такова?
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възрастните се възпитават само когато им бръкнеш дълбоко в джоба.Другото са празни приказки.
47
0
 
23
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Просто е:
Адекватен контрол и санкции, видеозаписи.
Пил зад волана, ама един грам отнемате книжката и го третирате като опит за предумишлено убийство - да започнем да наричаме нещата с истинските им имена.
Като глобите с видеокамера непочистилият след кучето си с 200 лв.,
другият път ще се замисли дали да не носи торбички за 2 лв сто броя.
46
8
 
3
 
! Отговори
Министъра да уволни преди 1 година
Терористите на власт в София са принудили КАТ ДА стреля срещу милиони водачи и пътници с лазерни оръжия . Уврежданията са трайни нелечими.
Новия министър да вземе мерки срещу терористите на власт в София прокарващи нагло престъпни проекто решения през парламента
Докога ще държи Алекси Стратиев на власт в София КАТ и МВР.АМАН о обсебени терористи.
45
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни допълнителни 3к за електрошоков п1ст0лет. Излиза прасето от колата си с намерение да ме бие и го изпържвам. След това свински опашки на ръцете и краката и 112! Шнур за ганьовците!!!
44
8
 
0
 
! Отговори
СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНА преди 1 година
Ползват с е камери с пси активатори за обсебване на водачите. Обсебените крещят срещу всеки дръзнал да им попречи на високата скорост
.готови са да газят тирове автобуси и пешеходци.
.КАМЕрите са ЗАБРАНЕНИ ОТ ОСНОВНИЯ ЗАКОН вкл чл 32 чл 28 и чл 29.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни допълнителни 3к за електрошоков пистолет. Излиза прасето от колата си с намерение да ме бие и го изпържвам. След това свински опашки на ръцете и краката и 112! Шнур за ганьовците!!!
42
3
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Опростачиха народа, а сега се чудят защо се бият по пътищата като неандерталци.