И Австрия не иска да забранява колите на дизел и бензин

Според Нехамер е „грешка“ да се остави двигателя с вътрешно горене
Обновена: 18 мар 2023 14:49 | 18 мар 2023 14:15, Нели Христова
55
И Австрия не иска да забранява колите на дизел и бензин
Снимка: Pixabay/paulbr75

Австрия е поредната държава, която се противопостави на подготвяната от властите в ЕС забрана за продажбата на нови автомобили с ДВГ от 2035 г. Австрийският канцлер Карл Нехамер, цитиран от Kronen-Zeitung, се обяви против тази забрана и допълва, че за него по отношение на съдържанието на целта за опазване на климата, въпросът е в начина и решението е в иновациите и прогреса, съобщават от Automedia.

Според Нехамер е „грешка“ да се остави двигателя с вътрешно горене, защото тогава следва отказ от „предимството на ноу-хау“ и ще се влезе в нови зависимости. Зависимостта от Китай като производител на слънчеви панели, например, вече е основен проблем.

Наскоро министрите на транспорта на 7 държави – Германия, Италия, Чехия, Словакия, Полша, Румъния и Унгария се срещнаха в Страсбург, за да дискутират промени в забраната на ДВГ от 2035 г. Не само спирането на ДВГ провокира разделение на страните в ЕС. Новият екологичен стандарт Евро 7, който трябва да влезе в сила през 2026 г., също среща отказ от тези седем държави.

Австрия няма собствена автомобилна индустрия, но има много важни компании доставчици, като Magna Steyr в Грац, където се произвеждат и автомобили на други компании по договор.

Същевременно проучване, поръчано от Австрийският клуб за мобилност (ÖAMTC), показа настроенията на хората в страната относно планираната забрана за нови регистрации на автомобили с двигатели с вътрешно горене в ЕС от 2035 г. Резултатът е следният: 65 процента са категорично против забраната на ДВГ, само 22 процента от анкетираните смятат такава идея за добра, а 13 процента не са решили.

Бернхард Визингер, ръководител на групата по интереси на ÖAMTC, казва: „Първото представително проучване в Австрия ясно показва, че няма мнозинство сред населението за забрана на ДВГ. Всъщност няма такова и в правителството и възниква въпросът защо министърът на транспорта иска да гласува за забраната на двигателите с вътрешно горене в Съвета на ЕС.“

 


55
Още от Коли
Цените на новите коли с 2000 лева отгоре, шофьорите ги чакат с месеци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 3 дни
Що, нали са много гадни? Нашите електричари са готови да правят сФирчок на ауспусите, та послушайте ги и забранете тия "гадните двигатели". Какви австралийци сте такива?
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ИлИктричката като отиде в планината и не може вземе баира, а ток няма. Селю мелю, ти си този който не е мърдал на повече от две преки. Свикнал да го возят като мадама, не знае откъде се проверява маслото, иначе всички двигатели ги разбира и най вече ЗилИните Сделки които дадоха фира докато "умника" папагалства още.
50
8
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 1 седмица
Ти карал ли си нова електричка, та се обаждаш от селю?
49
5
 
2
 
! Отговори
Матадор преди 1 седмица
До АнонименЕстествено, че имат предимства. Образовай се плийз :)
48
5
 
5
 
! Отговори
Матадор преди 1 седмица
Тия па, ще питат населението какво мисли. Населението няма нъжната информация и образование, за да взима подобни решения.
47
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
след екзалтацията идва изтрезняване! Модните сега електрокари нямат съществени предимства пред машините с ДВГ.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е що трябва да стане насилствено със закон? Ако се появят достатъчно електрически на добра цена, нещата ще се случат от самосебе си.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Правилно.
44
0
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 2 седмици
G-classe на Мерседес се произвежда именно в Австрия
43
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А някой някаде да е дал достоверна имформация колко струва на природата изработването - пройзводството на тези прословути батерии първо, второ когато човек си купи такава кола тя ще, е на километри и ясно е, че ще трябва да смени тази батерия а тя ще се окаже, че струва почети цената на колата как въобще на някой му минава през главата че ще е на сметка???
42
11
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
До 41Водородът се получава при електролиза на вода. А токът може да идва от фотоволаици.
41
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е забрана за използването на вече произведени, а за забрана за продажбата на нови автомобили с ДВГ. Има доста голяма разлика. Ако се продаде една кола с ДВГ през 2035, може да се използва 10-15 години. Ако до 2050 не са направили батерии, инфраструктура и всичко което сега куца на ел. автомобилите, да им таковам производителите. Обаче тук въпросът е че в тези държави има лоби на навързани производители да части за ДВГ. Пак за пари става въпрос.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Случаен минувачА водорода идва от Космоса, сам, у тръби. Дъздай ти един куб. м. водород да те видя как и с колко допълнителна енергия ще е?
39
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
БЕЗСМИСЛЕНО Е ДА СЕ КОМЕНТИРАТ НЕЩА КОИТО СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА 2035-ТА ГОДИНА ПРЕДИ ДА Е СТАНАЛО ПОНЕ 2025-ТА ГОДИНА :D
38
0
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
До Браво.Точно така, мене скоро ми разказаха история за 2 коли, едната електрическа, другата нормална. Тръгват от София за Плевен. Електрическата закъсала преди Плевен и се наложила колегите им да дойдат с нормалната да ги приберат. Обаче се оказало, че няма къде да заредят електричката и било страшно ходене по мъките, докато успеят да я върнат в София.
37
3
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
Първият завод за синтетично гориво вече функционира в Чили, построен от Порше. Очаква се до няколко години да се пуснат още такива производствени мощности. Тогава синтетичното гориво ще поевтинее. Принципът на работа е - взема се СО2 от въздуха, който реагира с водород при висока температура и се получава синтетичен бензин. Ако това нещо се масовизира, атмосферата даже ще обеднее на СО2. И тогава противниците на ДВГ просто няма да имат апгументи.
36
1
 
35
 
! Отговори
Браво преди 2 седмици
Тези хибриди и елетрички са голяма измама. И при колите с ДВГ се лъжеше, че с 4.5 литра минаваш 100 км, но при тези нещата са на друго ниво. Пише, че рейнджа е 500 км, тръгваш и на 200-тя вече си изгаснал, закъсал някъде, оставен на произвола на съдбата. И сега ще излязат електричарите да ми обяснят, че карам грешно и да съм пъплел като бабичка за да мина още 5 км. Аз ще карам ли да сригна донякъде или ще смятам батерията дали ще избута, да спра парното, или може би да изхвърля жената и детето??
35
0
 
17
 
! Отговори
Име преди 2 седмици
Така, както вие забранявахте да имат хората коли с ДВГ, така май трябва на вас някой да ви забрани да мислите, че не ви се отдава нещо. Теслари недодялани.
34
0
 
19
 
! Отговори
Име преди 2 седмици
АллоУУУ, теслари, къде сте бе? Кво става с въздесъщите ви електрокари? Май няма да ги бъде така, както си мечтаехте, а?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ко стана е? Ko stana e? АХХАХ!