Средно по 35 поръчкови убийства в България през последните пет години

Създаването и развиването на престъпните групировки в България много наподобява това в Русия
29 окт 2005 14:57,
Средно по 35 поръчкови убийства в България през последните пет години
Преди няколко дни в София бе убит банкерът Емил Кюлев Снимка: Булфото

Средно по 35 поръчкови убийства се регистрират в страната ни през последните 5 години, като от 2000 година досега броят им рязко се е увеличил, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от БТА. Днес приключи международната конференция "Перспективите за членство в ЕС и сигурността в Югоизточна Европа:скрита икономика, трансгранична престъпност и развитие".

По думите на Безлов има десетки български групи, които са в "белия" бизнес и същевременно имат добре организиран престъпен бизнес. Безлов не посочи конкретни имена, уточнявайки, че обикновено те имат много добър публичен имидж. Престъпният им бизнес е от митнически и данъчни измами до измами с имоти, допълни Безлов.

Създаването и развиването на престъпните групировки в България много наподобява това в Русия, добави той. Те са икономическа необходимост на прехода, обясни той. Поръчковите убийства на година в Русия са между 500 и 600, допълни Безлов. 

От всички престъпления в Испания на година 17.4 на сто се извършват от чужденци, каза по време на конференцията проф. Оскар Хайме-Хименес, директор на Института за полицейски изследвания в Испания, цитирайки данни от 2000 год. От тях 8.6 на сто се извършват от граждани на Югоизточна Европа, като 1.75 на сто са дело на българи, посочи той.

Румънски граждани са автори на 13.95 на сто от престъпленията, извършени от престъпни лица от Югоизточна Европа в Испания. В Испания живеят 3 хиляди румънци и около 80 хиляди българи, уточни той.

През последните две години престъпните групи, в които участват българи, са се увеличили с 30 процента, допълни той. Български граждани са замесени в трафика на хора, канали за проституция, оръжие и наркотици, фалшифициране на пари и кражби на моторни превозни средства.

Белгия, като цяло, има отрицателно отоншение към последиците от разширяването на ЕС, каза на конференцията проф.Брис де Руивер от Института за международни криминологични изследвания и политика в Университета в Гент, Белгия. Престъпници от Югоизточна Европа действат съвместно с местни престъпни групировки, обясни той.

По думите му държавата е малка и за около два часа би могло да се прекоси цялата й територия. Напускането на границите на Белгия е много бързо и това затруднява полицейските органи, допълни той.  Решението на подобен проблем е съвместна работа на полицейските органи в Белгия и държавата, откъдето са престъпниците, допълни той.


Спонсорирано съдържание