В сивия сектор: Над 500 нелегални буса возят нашенци до Западна Европа

Обикновено шофьорите са уволнени от лицензирани фирми
9 мар 2017 07:00,
41
В сивия сектор: Над 500 нелегални буса возят нашенци до Западна Европа
Снимка: Архив, Reuters

Най-малко 500 микробуса на ден извозват нашенци в чужбина – най вече към Западна Европа. Незаконните превози се извършват по всички линии, където има пътници, обясни пред "Монитор" Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ).

Тя уточни, че основно се пътува към Германия, Австрия, Холандия, Белгия, по-близките части на Франция, дори и Гърция.

Според сдружението цената на билета не е решаваща, защото много често и при законните и при незаконните превозвачи е една и съща. По-скоро нелицензираните бусове се предпочитат единственото заради това, че в тях се пуши, пие, а пътниците се карат от адрес на адрес. А при редовните автобусни линии цигарите и алкохолът са забранени, освен това спират само на определени по маршрута автогари.

По данни на организацията поне 60 на сто от транспортните превози са в сивия сектор. А оборотът на незаконните водачи достига до 5 млн. лв.

Това обаче са приблизителни данни, защото никой не може да каже със сигурност, а и непрекъснато се увеличават, коментира Симеон Милушев - главен секретар на сдружението. Според него всеки шофьор, който бъде уволнен от някоя фирма, взима личния си автомобил и става превозвач.

При международните превози незаконните превозвачи извършват около 80 на сто от целия транспорт. Ситуацията не се променя от години и икономическа и криминална полиция си затварят очите, коментира Себахтин Исмаил, член на управителния съвет на сдружението.

Той счита, че никой не иска да реши проблема, а това може да се направи по много елементарен начин. Например всички тези, които пътуват, да бъдат проверени като физически лица, обясни Исмаил. И допълни, че ако някой за годината е напуснал страната, за да ходи 200 пъти до Германия, са нужни по 2000 лв. на курс, което значи, че трябва да има 400 хил. лв. приходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Митница Олтоманци преди 7 години
ВСИЧКО ЗАПОЧНА ОТ ИВАН КОСТОВ И КОРНЕЛИЯ НИНОВА С ДАЛАВЕРАТА ПЕТРОЛ ГЕЙТ ...
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статистиката не пълна ,във Видин и северозапада,бусчета превозват предимно до Италия и Испания
31
0
 
10
 
! Отговори
ПИПИ преди 7 години
Пътува се с тях защото те карат от адрес до адрес или по точно взимат те от пред вратата и те карат и те оставят пред вратата също взимат неограничено количество багаж иначе не е чак толкова луксозно .
30
1
 
6
 
! Отговори
вельо преди 7 години
какви данъци плащат на държавата тези 500 адвтобуса, май-никакви
29
4
 
5
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
И аз смятам че го правят за да пренасят цигари и наркотици иначе си имаш евтини самолети , а иначе Типично по нашенски :"Иванчо краде повече а тръгнали мен да гонят" , драги ми читатели , да прием че са 500х7 пътника х 100Е= 350 000 на седмица по 40 седмици са 25млн. лв годишно и си е много недеклариран оборот.
28
1
 
13
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Добре печелят и трафиканти и гранични милиционери и отговорни държавници !Само не включени в схемата журналисти бучат ,като в случая . Ама кои ли им обръща внимание пък на тях ?!Кучетата си лаят , кервана........ Е това в България му се вика "бизнес" ,а на участниците "бизнесмени ". Тук всичко от което падат пари се води бизнес ,без значение дали е законно или не ! А държавата както знаем се грижи и закриля бизнеса,като по нерегламентиран начин се включва в този "бизнес"
27
4
 
5
 
! Отговори
francuzoika преди 7 години
az sym se vozila na mar6rutka nqma6e problem
26
0
 
5
 
! Отговори
виц-БГ евро държава преди 7 години
Внос - износ.Далаверимпекс.Кражба - продажба.
25
2
 
14
 
! Отговори
жалко преди 7 години
Дебелан обра държавата. Милярди завлече и продължава, обаче държавата иска да се бори с нелегалните превози на гастербайтъри.
24
4
 
1
 
! Отговори
francuzoika преди 7 години
ot edna strana e taka ot druga strana ne e taka
23
5
 
10
 
! Отговори
Дебора преди 7 години
ДЪРЖАВАТА Е ОРГАН ЗА НАСИЛИЕ И РЕКЕТ НАД ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК.ДЪРЖАВАТА Е ЗАКОНЕН КРАДЕЦ НА ДАНЪЦИТЕ .
22
8
 
26
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Аман от посредствени управници . Къде го има товю да проверяваш кой колко пъти е напускал държавата и да правиш кръчмарски сметки 200х2000 било 400 хил. Това е абсурдно изказване . Има много по интелигентни начини от това за да се хванат нерагламентирание плащания . И защо примерно ако аз имам Сестра в Германия да не мога да ходя да я виждам всяка седмица ? И ако ходя защо да не взимам хора с мен с цел да си споделим разходите ? Защо не се хване КТБ а се започва пак с малките неща ? До кога така
21
2
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Европеецот русия да ги мъкнат е нерентабилно, а поляците и чехите отдавна са в европа, даже са в бързия ешелон. тука славяни нема, има едновежди интеграционни елементи и празноглави урапатриоти с потекло, ясно до 1962.
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10г премиер ви беше мутра те за няколко микробуса реват
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази скапана държава иска отвсякъде да смуче!Бачкаш цял живот, плащаш половината си заплата във вид на всевъзможни данъци и....накрая 200лж.пенсия! А смучещите ...1000лв.пенсия!
18
0
 
30
 
! Отговори
Edin преди 7 години
Пазар бе мили мои от НСАПБ ....кво да правиш-търсене-предлагане.Пак като са само 500 добре!Все още, като има кого да извозват от БГ-още подобре!.....Във всяка област на БЪлгария има по 350 нелегални автосервиза и и поне 50 морги,фалшиви авточасти,фалшиви ремонти и без документи.Въртят се едни десетки милиони ежемесечно с мащабите на нелегалната сеч и сивия сектор при горивата...ето малко хлебец за размисъл...пестин бусчета!?
17
3
 
19
 
! Отговори
Охранителят- София преди 7 години
В нормална държава работникът бива есплоатиран в сивият сектор! В българия това се случва в "белия" сектор!? Защо ли мили бизнесмени и управляващи?! Смяната ми свършва след малко и желая на всички готини Българи слънчев ден,както се очертава,поне в София и да не си трайкаме и да си оправяме държавицата! :)
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето шофьори на такива бусове са *** или турчета
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са уволнени, а са напуснали доброволно, няма нищо лошо в споделеното патуване, от него печели само клиента, а държавата гледа да пази хляба на големите фирми, които не си плащат на шофьорите, (нещо абсурдно в западния свят) и фалиращото БДЖ.
14
2
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Правилно!