Жените в Афганистан няма да работят, момичетата - без средно образование

Стотици хиляди дами бяпа станали част от работната сила на страната
20 сеп 2021 20:19, Петя Славова
104
Жените в Афганистан няма да работят, момичетата - без средно образование
Снимка: БГНЕС

От днес в Афганистан талибаните затегнаха контрола върху правата на жените, намалиха достъпа им до работа и отказаха на момичетата правото на средно образование. Това предизвика допълнителни страхове сред местното население, пише АФП.

Още по темата

След като обещаха по-мека версия на своя брутален и репресивен режим от 90-те години на миналия век, ислямските фундаменталисти премахнаха свободите един месец след завземането на властта.

"Можеше и да съм мъртва", споделя жена, уволнена от високия си пост във външното министерство.

"Аз отговарях за цял отдел и много жени работеха с мен ... сега всички сме загубили работата си", каза тя пред АФП, настоявайки за анонимност поради страх от репресии.

Изпълняващият длъжността кмет на столицата Кабул заяви, че на всяка общинска длъжност, заемана понастоящем от жени, ще бъдат назначени мъже, предава БГНЕС.

Новите управляващи все още не са обявили официална политика, която изцяло забранява на жените да работят, но разпорежданията на отделни високопоставени лица са равнозначни на уволнение.

Това стана, след като образователното министерство нареди на учителите и учениците да се върнат в гимназията през уикенда, но не спомена за милионите учителки и ученички в страната.

Съставеното изцяло от мъже правителство закри в петък Министерството по въпросите на жените на предишната администрация и го замени с такова, което по време на първото им управление си спечели известност с налагането на религиозна доктрина.

Много жени от Афганистан се страхуват, че никога няма да намерят смислена работа.

В понеделник генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус кацна в Кабул за разговори с ръководството на движене „Талибан”, тъй като вече обеднялата здравна система на страната се бори да функционира след спирането на помощта.

Макар и все още маргинализирани, афганистанските жени са се борили и са придобили основни права през последните 20 години, превръщайки се в законодатели, съдии, пилоти и полицаи, макар и ограничени най-вече до големите градове.

Стотици хиляди са станали част от работната сила на страната, отчасти и по необходимост, тъй като много жени са овдовели или сега издържат неработоспособни съпрузи в резултат на продължилия две десетилетия конфликт.

Но откакто се върнаха на власт на 15 август, талибаните не проявяват склонност да спазват тези права.

При натиск, талибаните признават, че на жените е било казано да останат вкъщи заради собствената им сигурност, но ще им бъде позволено да работят, след като се приложи подходяща сегрегация.

"Това се случи миналия път. Те непрекъснато казваха, че ще ни позволят да се върнем на работа, но това никога не се случи", споделя учителка.

Жените в столицата остават силно подозрителни.

"Талибаните ни казаха да не идваме на работа до второ нареждане. Но изглежда, че не искат жените да работят отново", каза юрист от висшия съд на столицата.

Тя се опасява, че тъй като в миналото е съдила бойци на талибаните, няма да й бъде позволено да работи отново, но е забелязала някои промени в режима.

"Те не са като преди, но не знаем дали тази тенденция ще продължи. Преди трябваше да бъдем придружени от мъж, днес можем да дойдем сами", добави тя.

По време на първото управление на талибаните от 1996 до 2001 г. жените бяха до голяма степен изключени от обществения живот, като включително им беше забранено да напускат домовете си, освен ако не са придружени от роднини от мъжки пол.

В петък в Кабул бе поставена табела на Министерството за насърчаване на добродетелта и превенция на порока в сградата, в която се помещаваше преди министерство по въпросите на жените в столицата.

Заместник-министрите са известни с това, че наказваха всеки, за когото се смята, че не следва стриктното тълкуванията на талибаните за исляма.

Бизнесдама разказва, че магазинът й в Кабул, където се продават дрехи в западен стил, е затворен бързо, след като талибаните поемат контрола.

"Казаха ни, че жените не трябва да работят като търговци или да правят бизнес", каза 34-годишната Халеди.

Жените застанаха начело на редица малки, изолирани протести, но талибаните потушиха несъгласието, разпръснаха тълпите с огнестрелно оръжие и издадоха нови правила за провеждане на демонстрации.

В Херат служител в образованието настоя, че въпросът за връщането на учителки в средното училище е въпрос на време, а не на политика.

"Не е съвсем ясно кога ще се случи това: утре, следващата седмица, следващия месец - не знаем", каза Шахабудин Сакиб, подчертавайки, че това не е негово решение.

Десетгодишната Марва отиде на училище, но сестра й, която е шест години по-голяма, е принудена да остане у дома.

"Искам новото правителство да отвори отново училищата. Това е моята молба към талибаните", каза тя.

ООН заяви, че е "дълбоко притеснена" за бъдещето на образованието на момичетата в Афганистан.

"От решаващо значение е всички момичета, включително по-големите девойки, да могат да продължат образованието си без допълнителни забавяния", заявиха от УНИЦЕФ.


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
4
 
! Отговори
Молла Омар преди 2 месеца
Аллах Акбар! Ислям на корем и Шериат до откат! Днес в Афганистан а утре в Евсропа!
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уф - сичките мързеливки искат само иивваание и яденье.....Нормално за такива
13
1
 
5
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Ами сега? Ние какво да направим?
12
4
 
8
 
! Отговори
ИРОНИЧНО преди 2 месеца
Ми браво на талибаните! Така трябва! Те се грижат за жените. Грижат се и за тяхното здраве! Затова не ги пускат да работят, защото могат да се заразят с коронавирус, да се разболеят тежко, да попаднат в болница, в интензивното, на респиратор и да умрат! Могат, нали? А така като си седят в къщи са в безопасност! Даже им дават да работят онлайн! И шариата го позволява!
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам да стана афганистанка! Цял живот нищо не учиш и не работиш, вечер си изкарваш по един бой - ама нищо де, и това се изтрайва, затова пък през деня си прекарваш по един-два талибана - кеф отвсякъде! Къде го има това в Еуропата - пет години вишУ и 38 години трудов стаж за пенсия 480 лева!
10
2
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 2 месеца
Объркал си една цифра. 1913 година жените получават право да гласуват. Говоря за Дания. Друг е въпросът, че още половин век те са изпитвали безразличие към това право.
9
7
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 месеца
Премествам си го.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 6. Абе, безумник шантав - какво общо имат веганските ти съждения с идиотията в държавата! Ти си абсолютен амбрияж!
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нормално е, когато *** вземат власт. Гледайте какво става и тук - *** -чалгари ти казват каква музика да слушаш!
6
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба.
5
23
 
16
 
! Отговори
БГ ФАШИСТ преди 2 месеца
БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ СЕ ТОПИ И ИЗЧЕЗВА. ЖЕНИТЕ НЕ РАЖДАТ, А УЧАТ "ВИШО" ЧАК КАТО МИНАТ 40 ИСКАТ ИН-ВИТРО ЗА ДА РОДЯТ 1 ДЕТЕ > ЗАТОВА > на жените в бг трябва да се забрани след средно да записват "ВИШО" докато не родят поне 2 пъти > А СЕГА НАПЛЮЙТЕ МЕ !
4
10
 
10
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 месеца
Всъщност имаме къса памет. Това си е патриархалния модел на европа до преди 150 години. Ако не греша дори из Скандинавието до 1973 жените са нямали право да гласуват.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
българска му работа
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Логично е да не учат, след като не им дават да работят, още повече като раждат по 10-20 деца нямат време за работа.
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига сте ни забимавали с третия свят. Оставете си ги да стоят в 14 век, така им харесва.