Споразумението с кредиторите – внесено в гръцкия парламент

Текстът му стана основен акцент в медиите в страната
12 авг 2015 09:27, Петя Славова
5
Споразумението с кредиторите – внесено в гръцкия парламент
Снимка: архив, Reuters

Текстът на споразумението между международните кредитори на Гърция и гръцкото правителство относно трети спасителен план беше внесен в гръцкия парламент тази нощ, предаде Франс прес.

Текстът на споразумението по плана на стойност 85 милиарда евро за три години трябва да бъде ратифициран от депутатите, пише БТА. Премиерът Алексис Ципрас поиска от председателката на парламента Зои Констандопулу да насрочи заседание за четвъртък на парламента за ратифициране на проект на закон за споразумението.

Според гръцки парламентарен източник разглеждането на текста на споразумението в парламентарните комисии може да е в четвъртък, а гласуването в пленарната зала да е в нощта на четвъртък срещу петък.

Гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос пък поясни вчера, че има един-два детайла, които все още трябва да се уредят по споразумението.

Преговорите между различните страни се водеха в продължение на две седмици в хотел в центъра на Атина и приключиха с 22-часов маратон, без да се заговори за каквито и да е спорове.

Според споразумението за периода 2015 - 2018 г. Гърция си поставя цел да има първичен дефицит от 0,25 процента от БВП през 2015 г., а после първични излишъци от 0,5 процента от БВП през 2016 г., от 1,75 процента от БВП през 2017 г. и от 3,5 процента от БВП през 2018 г. Първоначално се смяташе, че Гърция трябва да има излишък през всяка година.

Комунистическият синдикат ПАМЕ призова гърците да протестират в четвъртък срещу спасителния план, който е възприеман като Армагедон за работниците и народната класа.

Споразумението стана и основен акцент в медиите в страната. Гръцкото правителство ще бъде изправено пред три тежки задачи, въпреки приключилите преговори с международните кредитори на страната, довели до сключването на споразумение, предвиждащо болезнени мерки, в това число увеличения на данъци и орязвания на пенсии и надбавки, коментира в. "Етнос".

Новото споразумение е на път да бъде гласувано, премиерът Ципрас е притиснат от парламента и Берлин. Той търси начин да осигури приемането на споразумението и мерките до утре от гръцкия парламент, но в същото време трябва да преодолее подводните рифове, издигани от Германия, която изглежда ще предопредели решаването на проблема с финансирането на страната, пише в. "Катимерини".

Германската страна продължава да е резервирана по отношение на новото споразумение и да поставя въпрос за мостов заем, който да предшества новата спасителна програма за Гърция.
В. "Вима" цитира правителствени източници в Атина, които твърдят че германският финансов министър Волфганг Шойбле бил склонен да блокира новото споразумение. Изданието уточнява, че последната дума по новия документ ще има Еврогрупата, която ще заседава на 14 август.

Анализатори смятат, че новото споразумение е на път да възпламени поредни политически сътресения, като говорят отново за възможността от предсрочни избори през есента.

В управляващата партия СИРИЗА "мирише на барут" в момент, когато новото споразумение е в парламента за гласуване.

Фракцията Лява платформа в СИРИЗА обяви, че няма да подкрепи новото споразумение и че е готова да създаде нова формация, която да претендира за вота на народа, ако Ципрас поиска избори.
Печатът помества и реакции на опозицията, която не одобрява споразумението. Консерваторите от Нова демокрация оценяват документа като "много лош".

Още по темата

Подобно е и мнението на проевропейската партия Потами, според която постигнатото от правителството споразумение с кредиторите е "по-лошо от това, което страната би могла да постигне преди два три месеца". Това, което стои на преден план, е Гърция да бъде задържана в ядрото на Европа, посочва лидерът на Потами Ставрос Теодоракис.

ПАСОК определя споразумението като трагичен провал на кабинета, който според нея трябва да поиска извинение от гръцките граждани. Социалистите критикуват правителството за това, че "е минало от съзидателна неяснота към безусловно предателство".

Комунистическата партия призовава за отпор на новото споразумение, договорено от управляващата коалиция.  В отговор на критиките правителството разпространи документ, в който излага ползите от новото споразумение. Сред тях то посочва постигнатите по-ниски първични бюджетни излишъци, промените в размера на финансирането, осигурената рекапитализация на банките, запазването на закона за плащанията на сто вноски, регулациите, свързани с новия приватизационен фонд и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари