17 условия и ЕК спира да наблюдава правосъдието ни

Новото правителство ще трябва да продължи съдебната реформа
Обновена: 25 яну 2017 12:47 | 25 яну 2017 12:47, Елка Василева
25
17 условия и ЕК спира да наблюдава правосъдието ни
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия очерта условията за преустановяване на прилагането за България на механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Комисията публикува най-новия си доклад в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България.

След десетгодишно функциониране на механизма за сътрудничество и проверка Комисията направи преглед на стъпките, предприети от България във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, на постиженията, на оставащите предизвикателства и на мерките, които все още трябва да бъдат взети, за да може да се преустанови прилагането на МСП, съобщиха от представителството на еврокомисията у нас.

В своите доклади по механизма от 2015 г. и 2016 г. Комисията потвърди, че българските органи са предприели важни стъпки, за да върнат реформата на дневен ред. Докладът от 2017 г. показва, че България е постигнала допълнителен значителен напредък в изпълнението на стратегията за реформа на съдебната система. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение.

Като цяло напредъкът през последните десет години не беше толкова бърз, колкото се очакваше, а редица предизвикателства остават да бъдат преодолени.

Новото правителство ще трябва да продължи реформата, за да гарантира постигането на необратими резултати. Комисията също така счита, че механизмът не следва да бъде обвързван с други области на правото на ЕС.

На този етап Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен.

При все това е възможно да се определят някои ключови препоръки, чието изпълнение да доведе до приключването на процеса по механизма за сътрудничество и проверка.

Европейската комисия постави ограничен списък от 17 условия, които, ако бъдат изпълнени от новото правителство на България, ще доведат до приключването на мониторинга, стана ясно от заключенията в доклада. Ето някои от целите, които се поставят пред страната ни от Еврокомисията в своя доклад.

Едно от условията е да гарантира прозрачен избор на бъдещия състав на Висшия съдебен съвет с публично изслушване на кандидатите в Народното събрание. Също така има изискване да се направят поправки в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс, за да се подобри рамката за преследване на корупция по високите етажи и сериозни престъпления от организираната престъпност.

Сред 17-те препоръки, които се поставят окончателно пред страната ни, са също така да се установи специфичен план за прилагането на антикорупционните мерки, в това число да се приеме нов закон за борба с корупцията, като намерението е той да отразява вече приетата антикорупционна стратегия от страната. Също така да се приеме и законодателство за държавната администрация, така че да се подсилят антикорупционните мерки.

Точно кога мониторингът ще падне, ще зависи, според доклада, от скоростта, с която властите в София изпълняват поставените задачи в настоящия доклад. Поетапно, една след друга, те ще бъдат приключвани и то трябва това да стане по необратим начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Браво пич!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то и без доклад си знаем мат'ряла и какви сме убавци .А "обективния" Брюксел кога ще излезе с доклад за двойните, чеи тройни стандарти спрямо България.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Антоне ти как схващаш борбата? ревоюлиция? 1997 нароад излеез по улиците и дойде Костов - последва бясна приватизация. Като назначиха Пеевски народът пак излезе по улиците. Дойде Борисов и сега се чудим как да го свалим. борбаат с оръжие ли ще я водиш? няма армия! народа ли ще поведеш - той е разединен, пък и да не беше - няма водачи. как я схващаш тази борба, я ми я опиши.Борбата трябав да е ежедневна, а не днесак да излеезш, да меттнеш камъак и утре да си на власт.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Антон - антоне, ако избягаем всички корупцията ще стане повсеместно, а ци -ганите ще станат за 1 година 100 процента. Някои са избрали за се борят. Ако обичат дезертьорите да не дават акъл.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никой не казва, че още по -коледа излезе този доклад и нашите управници го заметоха, а сега когато вече падат от власт и няма как да го скрият го пуснаха..... И какво излезе - провал на Управлението на Борисов - докладът е за едногодишен период.
17
3
 
4
 
! Отговори
Антон преди 7 години
Късно се сещате да се борите за своята страна. Държавата от дълги години е превзета.Вие само бачкате и бивате рецитирани с данъци. Друго не може да направите. Ако имахте смелост да се борите, нямаше да оставите държавата на Бат Сали и други подобни изцепки.Държавата от десетилетия ви ограбва с такси за да плаща с парите сметките на ромите.След 20 години ще сте малцинство. Тогава ли ще се борите за държавата? Или се надавате ромите да работят, за да плаща вашите пенсии и сметки?!? :D
16
2
 
5
 
! Отговори
Антон преди 7 години
Какво ще се случи ако останеш в България?!? След 20 години, ромите ща бъдат колкото българите.Ще плащаш по-високи данъци и такси, за да може да има хранилка за корумпираните партии и чиновници. Трябва да има пари за купуване на гласовете и изплащане на сметките (детските, ток, вода, храна) на ромите.Вашите деца ще работят (робуват) за жълти стотинки, защото няма да може да им осигурите качествено образование.Пенсионерите ще мизерстват и боледуват заради ниски пенсии и лошо здравеопазване.
15
3
 
4
 
! Отговори
до Антон преди 7 години
За разлика от теб, ние не бягаме и няма да изоставим България на произвола на съдбата, а ще се борим за по-добър живот. Обиколил съм света и мога да твърдя, че в много, ама много други страни, животът на местните хора не е по-добър от нашия, дори е по-зле.За "светло бъдеще" не мечтаем като теб, а за едно социално по-справедливо и най-вече защитено общество.
14
3
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Антоне, ти като си намерил "прекрасната" държава, стой си в нея и не давай акъл как ние да напускаме България... На кого да оставиме България, на ци-га-ни-те ли?!!
13
6
 
5
 
! Отговори
Антон преди 7 години
Ето защо няма качествено образование и здравна система за вас и вашите деца. Парите, които държавата събира от вас под формата на данъци отиват в банковите сметки на корумпирани чиновници, депутати и партийни лидери.Тези хора са главни виновници за средата, в която живеете.Какво бъдеще имате, вие и вашите деца, в такава корумпирана държава?Кога ще емигрирате от България (най-корумпираната и бедна страна)? Има други прекрасни държави, в които да осигурите светло бъдеще на вашите семейства.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахаха, 17 условия, един вид, доклади до припадък ще има
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7Ама ти сериозно ли?????Пука им на нашите крадци от това че ще им вземат правото на глас, или ще изгуби България председателството на ЕС.За държавата и народа на тях не им пука, щом ще има пари за крадене, нищо няма да променят!В Шенген не ни пускат заради и в еврозоната не ни искат заради корупция и мафия. И какво пука ли им? Дори ни обясняват колко добре сме си били извън Шенген.
10
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има вече редица нови икономически съюзи като КРИБС, Вишеградска четворка (петорка ако броим и Австрия), великоритания е на пълт да излезе от ЕС и митническия съюз. ЕС - това все повече е Германия и Франция, а НАТО - САЩ и съюзници
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пука им на наше какво ще ни спрат. Овцата ще го изяде пак. А овцата 27 години едни и същи под различни цветове избира! Тя против няма! Проблема е от населението, не от управляваите го! Протести няма, а и да има веднага се спряга и контра- платен такъв. И докато не се разбере това промяна няма да има!!!!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да идват да четат тука целиет доклади от мониторинга и пред нашия парламент, за да няма къде да ги скрият управащите.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фондовете да не се спират, защото съвсем ще оголеем и обосеем, но да ни се спре временно правото на глас и да ни се отнеем председателството докато не изпълним условията (и без това само пари даваме покрай това председателство) това ще е унизително за политиците.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете веднага еврофондовете, докато не изпълнят всички мерки,нашите псевдополитици от друго не разбират.В момента фондовете са им основна хранилка и докато не им спрат парите те няма да допуснат статуквото да се промени.За момента те са доволни от безнаказаността и това че никой не им търси сметка за кражбите.
5
2
 
3
 
! Отговори
Българина до зозо преди 7 години
2, 3 или 4 все тая, въпростът е че остава, а не предстои... В това няма съмнение. Има нови съюзчета като бенелюкс на икономически не на политически принцип. Никой в България не се готви за след после, което е грешка
4
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
До БългаринаВече 2 години ли станаха до разпадането на ЕС, фалита на САЩ, НАТО и какво беше другото?Аз вече от 3 години чакам. До сега писахте "догодина", все нестава. Сега вече "до 2 години" ХахахахахаахаааааВсеки път зе забавлявам да го прочета.
3
6
 
6
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Аз пък ще им поставя едно условие. Ще наблюдавате ако ви има до 2 години. Не знам какво гледате, но тотев го пуснаха защото всичко е правил по правилата. Все едно да затвориш двама души в една стая без камери и с един нож. След 1 ден влизаш и гледаш единия е убит, обаче по ножа няма следи! Живия става и си тръгва защото няма доказателства