ЕС се опитва да предотврати разкола между Изтока и Запада

Търканията се засилиха през последните две години
9 мар 2017 19:30, Елка Василева
84
ЕС се опитва да предотврати разкола между Изтока и Запада
Снимка: архив, Reuters

В очакване Великобритания да връчи този месец на Европейския съюз официалното си уведомление за напускане, Брюксел се е примирил със загубата на част от западния фланг, но е под нарастващо напрежение, че разочарованието на изток разделя все повече оцелелите, пише Ройтерс.

Полша - най-голямата от бившите комунистически източни държави, присъединила се към съюза след Студената война - започна битка по сравнително маловажния въпрос кой ще председателства срещите на върха на ЕС. Показателна за засилващите се търкания между Изтока и Запада в съюза, тази конфронтация ще хвърли сянка върху европейската среща на върха тази седмица, чиято задача е да изкове единство след Brexit-а.

Тези търкания не бяха породени от Brexit-а, но той ги задълбочи на фона на усилията на лидерите да потушат народното недоволство от ЕС, което изобщо не се изчерпва с Великобритания. Западните страни препоръчват по-бърза интеграция, дори това да означава националистически настроените източни страни да изостанат в една "Европа на няколко скорости".

Когато канцлерът Ангела Меркел - израснала в Източна Германия и ключов защитник на източните съюзници, се присъедини към колегите си от Франция, Италия и Испания във Версай в понеделник, за да прокарат посланието, че ако някои страни не продължат решително напред, ЕС ще забуксува и ще се разпадне, водачът на полската управляваща партия Ярослав Качински отвърна директно на удара.

"Решенията, взети във Версай, целят да засилят процеса на дезинтегриране на Европейския съюз, започнал с Brexit-а", каза той във вторник.

Качински няма да бъде в Брюксел за срещата на върха днес, но полската министър-председателка Беата Шидло ще огласи неговия отказ да подкрепи преизбирането на предшественика й центрист Доналд Туск за председател на Европейския съвет. Туск и десният Качински са стари и непримирими съперници в полската политика.

Финансова дупка след Brexit-а

Brexit-ът ще лиши източните държави, които не желаят господството на Москва да бъде заменено с диктат от Брюксел или Берлин, от най-силния им съюзник срещу централизация в ЕС и господство на еврозоната.

Той също оставя голяма дупка в бюджета на ЕС за плащане на субсидии, които финансират значителен дял от държавните разходи на изток - пари, които аргументираха тамошните избиратели да подкрепят членството в ЕС и които Брюксел се опасява, че сега Лондон ще използва, за да спечели благоразположението на изтока и да предизвика разделение в ЕС, за да изтръгне по-добри условия за излизане от съюза.

В петък европейските лидери ще подготвят планове за срещата на върха в Рим на 25 март по случай 60-ата годишнина от подписването на договора за основаване на съюза, надявайки се да използват повода, за да обещаят ново единство след Brexit-а.

Пътят към Рим обаче беше белязан от разногласия около кампанията на страните основателки и изпълнителния орган на ЕС начело с Жан-Клод Юнкер за по-диференцирана интеграция в ЕС.

"Ключовото послание на Рим трябва да бъде единството на 27-те", заяви висш европейски представител, участващ в търсенето на компромиси за намаляване на конфронтацията. "Политическият контекст на Brexit не би трябвало да е Европа на няколко скорости. Това ще е абсолютно неподходящо", добави той.

Никоя страна не насърчава разделяне, а всички настояват, че трябва да се обединят срещу предизвикателства от Русия и несигурността около подкрепата на САЩ при президента Доналд Тръмп. Поради това очакваните от срещите на върха в Брюксел и Рим изявления ще изтъкнат единството и ще приглушат разногласията, казват висши представители.

Засилващи се търкания

В последните две години обаче търканията между Изтока и Запада се засилиха. Има конфронтация около съпротивата на Изтока да приеме сирийски бежанци и около новата политика на Качински, която Брюксел определя като недемократична.

Възстановеният граничен контрол за спиране достъпа на мигранти в Шенгенското пространство подхраниха в страните от Изтока страхове, че може да бъдат лишени от свободата на движение, за която копнееха след рухването на Берлинската стена.

Освен това назрява криза около нещо, което източните лидери определят като лицемерен протекционизъм вътре в единния европейски пазар от страна на западни правителства, които се опитват да наложат своите национални минимални възнаграждения на фирмите и по-ниско заплащане на "командировани работници" от Изток, които предлагат услуги като международен транспорт или строителство на запад.

Миналата седмица Полша и съюзниците й настояха Брюксел да наложи мерки срещу "двойните стандарти" на фирми, които предлагат по-нисокачествени версии на западни хранителни продукти, предлагани на източноевропейските пазари.

Говорещите без заобикалки Полша и Унгария не са единствените, които допринасят за разединение. Безпокойството се простира от Балтийско до Черно море. Източни дипломати се опасяват от възникването на нова пропаст по протежение на някогашната Желязна завеса, която може и така и да не се затвори, особено ако богатите страни примамят избирателите и откажат да запълнят бюджетната дупка, която ще се отвори в ЕС след Brexit-а.

Пред словашкия парламент премиерът Роберт Фицо вчера каза, че е скептик за бъдещето на съюза след напускането на Великобритания през 2019 г.

"Боя се, че след 2020 г. в ЕС ще настъпи разделение по въпроса за парите. В духа на лозунга на Тръмп "Америка на първо място" можем да започнем да чуваме "Германия на първо място", "Франция на първо място" и т.н.", добави той.

Отбелязвайки, че настоящите регулации в ЕС позволяват на страните да задълбочават сътрудничеството си (еврото е един от множество примери), висш дипломат от източна държава в ЕС изрази подозрителност към уверенията на Меркел и други лидери, че всякакви нови стъпки ще бъдат достъпни за всяка страна членка, която иска да участва.

"Единственото ново, което те може да имат предвид, е, че това се е променило. Те казват: "Не, вие повече не сте добре дошли", а това е много опасно", подчерта дипломатът.
 

/БТА/
 


84
Още по темата: ЕСразколBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
До Така е.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закривай!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато европейските лидери продължават да играят по свирката на комсомолката Меркел нещата ще стават все по-лоши. Не искат да проумеят че тя просто не става.
А относно мъртвородения Евразийски съюз... Айде няма нужда. Все пак е по-добре да си с Италия, Австрия, Унгария, Швеция... отколкото с Киргистан, Казахстан, Турция и Русия ( все азиатски дивaцu. )
47
1
 
4
 
! Отговори
Разходка с лодка преди 3 години
До тоя дето пише "Мястото на България е в Евразийския съюз"
Такъв съюз нема, а твойто място е в Карлуково.
Не ми отговаряй. Излизам
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мястото на България е в Евразийския съюз.
45
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Елче, ма, може ли да ни преведеш туй, което си превела или да си го четем на немски?
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алооо, ако не си разбрало България е съюзник на Турция в НАТО.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
зад 71 комнджи някойси се спотайва,Ефенджи Михаилоглу ,който е съгласен с Доган ,че пътят към Европа минавал през Босфора.Ще се бори България по този път да върви ,разбира се Михаилоглу ще осребри тези свой нови напъни в политиката.
42
2
 
11
 
! Отговори
Алооооо! преди 3 години
Кеманджи! Набий си в главата, че българина ще предпочете с Патагония да се съюзява, но никога с Турция.
41
4
 
7
 
! Отговори
УКРАЙНА Е БЕЗ ВИЗИ преди 3 години
ЗА ЕС !!! ДОБРЕ ДОШЛА В НОРМАЛНИЯ СВЯТ!
40
9
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 3 години
Европейският съюз е едно недоносче. Факт !
39
7
 
21
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Обединена" Европа върви надолу !
Причините:
1. Унищожени и отречени морални ценности които са градени с векове.
2. Унищожение на семейството.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59

Явно е че говориш за неща от които не разбираш. Златния стандарт е отменен някъде 30 те на миналия век. От тогава няма водеща валута която да има златно покритие. Обезпечението на всички валути са съответните икономики, резервните валути, други активи на централната банка и доверието. Всички държави сами си решават колко пари да печатат. Зад еврото стои ЕС - най голямата икономика в света - какво по голямо обезпечение ти трябва.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приказките за различни скорости в ЕС е начин как ,западните държави да се отделят от източните за които да останат само задълженията от взетите решения на високоскоростните държави.По всяка вероятност 4-5държави,Германия,Австрия,Холандия,Белгия,Люкснбург,Дания,ще са с по-тесен съюз тип федерация,нищо чудно и да намалят вноските си в ЕС. Ние да се радваме ако сме ,с държавите на трета скорост/Полша,Чехия,Унгария,Словения,Хърватска,Румъния/
36
18
 
12
 
! Отговори
kiro преди 3 години
България заслужава да я изритат от ЕС и да се присъедини към евразийските диваци, защото взимат 3 пъти по големи заплати от братушите, а продължават да се оплакват, че били бедни. Вървете в русия, за да видите какво е бедност.
Русия е Нигерия със сняг (Сергей Брин).
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този ЕС умира, ще има западен съюз/с Великобритания/и източен.
34
3
 
8
 
! Отговори
Кире, преди 3 години
Ти хубаво реши какво да правиш с русофилите. Ама в Европа ще останат сума държави дето също не хареават ЕС. И не само всичките източноевропейски, ами и западни като Италия и Испания. Те също не искат в Ес. Ще останете България, прочистена от русофилите и Румъния заедно с Германия и Франция. Да ви се радват.
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпаднахте ли го, бре червени чукундури? Ша го радпаднете, като ми ошморцате дъртия, хахаха. Бегом в Магадан.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че като си се оправил на Запад защо си в този форум. Тук е за БЪЛГАРИ, а не говорещи български.
31
0
 
1
 
! Отговори
от Белград преди 3 години
№36. Кога за последен път си бил Сърбия?