Европейците с опасения за евровота: От кибератаки, престъпници...

За да гласуват, 43% искат повече информация как работи ЕС
10
Европейците с опасения за евровота: От кибератаки, престъпници...
Снимка: архив, Ройтерс

Европейците се опасяват от намеса в предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат през май. Това показват данните от ново проучване на Евробарометър, публикувано днес.

61% се безпокоят, че изборите могат да бъдат манипулирани чрез кибератаки. 59% пък се тревожат, че чуждестранни лица и престъпни групи могат да повлияят на изборите. 67% са загрижени, че личните данни, които предоставят онлайн, могат да се използват за отправяне на целенасочени политически послания към тях.

Общо 59 на сто от участвалите в допитването българи (31 на сто при останалите в ЕС) са на мнение, че страната им не прави достатъчно за предотвратяването на незаконни дейности и измами по време на избори.

За 81 на сто от българите и за 55 на сто от останалите в ЕС има опасност от купуване на гласове.

Общо 72 на сто от българските участници и 52 на сто от останалите заявяват, че на изборите хората може да бъдат "принуждавани да гласуват по определен начин".

Близо половината българи (43 на сто) и всеки трети от останалите в ЕС би желал за евродепутати да се кандидатират повече млади хора.

По отношение на ролята на интернет в изборите 73 на сто в ЕС и 60 на сто у нас са притеснени от дезинформацията и заблуждаващата информация.

Попитани от кое свойство на европейската демокрация са удовлетворени, 70 на сто от европейците (38 на сто у нас) посочват свободните и честни избори. Свободата на словото е на второ място с 69 на сто в ЕС и 56 на сто в България.

Въпреки това огромно мнозинство от европейците (74-81%) са съгласни по какъв начин да се справим с тези заплахи.

Сред тях са повече прозрачност в онлайн платформите на социалните медии, предоставяне на равни възможности на всички партии за достъп до онлайн услуги за привличане на вниманието на гласоподавателите, чрез предоставяне на право на отговор на кандидатите или политическите партии в социалните медии, чрез въвеждане на същия период за предизборно мълчание онлайн като този, който вече важи за традиционните медии.

42% от европейците са гласували на изборите за Европейски парламент през 2014 г. Публикуваните днес данни показват какво би могло да накара по-голям процент от тях да гласуват. 43% биха желали да получат повече информация за ЕС и неговото въздействие върху тяхното ежедневие. 31% искат повече млади хора да участват като кандидати.

През септември Европейската комисия представи мерки, с които изборите за евродепутати догодина да бъдат организирани по свободен, справедлив и сигурен начин. Мерките включват по-голяма прозрачност на политическата реклама онлайн и възможност за налагане на наказания за незаконното използване на лични данни за съзнателно повлияване върху резултата от изборите за ЕП.

Европейската комисия създаде мрежа за сътрудничество в областта на изборите, която ще заседава за пръв път през януари догодина. Комисията призовава държавите в ЕС да определят свои представители в тази мрежа възможно най-скоро.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
До Анонимен,

Аз не съм гласувал за порнографа Юнкер. Нито за неговите 1000 милиарда евро напечатани и раздадени по "евро" проекти на избрани. Огледай се как цените в цяла европа растат. Впрочем тази колосална далавера ще закопае ЕС. Не съм гласувал за тн Комисар по енергетика Шевчович,който защитаваше Полските интереси да получава руски газ през Украйна, но провали Българските интереси да има директна газова връзка. И много други. ЕС - признаване на документи, данъчен съюз без митница и до там
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Скептик

Скептик, ако имаше възможнност да поживееш 3 месеца в СССР щеше да проумееш че ЕС няма нищо общо със тюрмата на народите СССР. Но тъй-като ве си живял поради възрастови ограничения сега е много лесно да говориш глупости кой на кого прилича. Все едно аз да кажа че ти приличаш на неандерталец.
8
3
 
8
 
! Отговори
Обърнете плочатата преди 1 година
НА КРИВА демокрация все (руските) хакери са и виновни!
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами за да не се притеснявате от кибератаси и бандитски набези на чеждестранни лица и групи, трябва да отрежете Русия от Интернет и да спрете да издавате визи на руснаци. Също така да прекъснете всякакви транспортни връзки със страната бандит и агресор Русия.
6
6
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
ЕС действа по подобие на СССР. Неизбрани от никого комисари решават съдбите на цели народи. Ако се върнем на причините за Брексит, те са в убеждението на английските гласоподаватели в корумпираността, некомпетентността и Злата умисъл на ръководителите на ЕС - неговите комисари. Нещо повече, ЕС се явява за тях планът за следвоенното унищожаване на средната класа и замесването и с гастарбайтери, експроптиирането и управлението на огромни недвижимости от хората и предването им на социалните служби
5
8
 
10
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 1 година
ЕС и нато =фалш и лъжа :( ,плашенето със външни врагове последното убежище на всяка тоталитарна империя!Сакън някой да не им хакне измислените ими збори,пълен цирк разиграващ се на гърба на бедният европеец.!.
4
3
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Истината е,че статуквото, ще получи оглушителен шамар... Шорошите треска ги тресе, и лъжат, кат за световно...
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евросъюзът работи като империя на злото. Сърцето на мрака е Брюксел и оттам се разрушава цяла Европа.
2
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
" чуждестранни лица и престъпни групи могат да повлияят на изборите" -- copocoвитe НПОта
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка съпротива е обречена, така или иначе путин ще избере който реши, точка.