Ще го бъде ли Brexit на 12 април? Мей под натиск за по-мек развод

Един от най-слабите лидери от едно поколение се бори с опасната криза
1 апр 2019 17:22, Елка Василева
24
Ще го бъде ли Brexit на 12 април?  Мей под натиск за по-мек развод
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

Излизането на Великобритания от Европейския съюз е в безпорядък, след като провалът на стратегията за Brexit на премиерката Тереза Мей засили натиска върху нея от съпернически фракции за напускане без сделка, нови избори или договаряне на много по-мек развод с ЕС.

След една от най-бурните седмици в британската политика от референдума през 2016 г. все още няма яснота за това как, кога и дали изобщо Великобритания някога ще напусне блока, към който се присъедини преди 46 години, пише Ройтерс.

Третото поражение на сделката на Мей за напускане на ЕС след обещанието на премиерката да се оттегли при одобрение остави един от най-слабите лидери от едно поколение да се бори с опасната криза около Brexit - най-важната стъпка на Великобритания от Втората световна война.

Още по темата

Камарата на общините ще гласува днес за различни варианти на развода, а Мей може да направи последен опит за прокарване на сделката си в парламента утре.

"Не разполагаме с идеални варианти за действие и има доста добри аргументи срещу всеки един от тях в момента, но все ще трябва да направим нещо", каза министърът на правосъдието Дейвид Гок, който гласува на референдума през 2016 г. за оставане в ЕС.

"Премиерката преценява възможните варианти и обмисля това, което може да се случи, но не мисля, че е взела окончателно решение", каза Гок пред телевизия Би Би Си.

Мнозина в партията на Мей обаче губят търпение. Вестник "Сън" съобщи, че 170 от нейните 314 консервативни депутати са й изпратили писмо с искане Brexitт да стане факт през следващите няколко месеца - със или без сделка.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март, но политическата безизходица в Лондон принуди Мей да моли блока за отсрочка. Сега Brexit трябва да настъпи в 22 ч. по Гринуич на 12 април, освен ако Мей не намери алтернативен вариант.

"Пълна бъркотия"

Заплетената криза около Brexit раздели Великобритания: и привърженици на напускането на съюза, и противници излязоха на демонстрации в Лондон миналата седмица. Мнозина и в двата лагера се чувстват предадени от политическия елит, който не успя да покаже лидерски качества.

Парламентът трябва да гласува около 19 ч. по Гринуич днес по целия спектър от алтернативни варианти за Brexit, избрани от председателя му Джон Бъркоу измежду девет предложения, внесени от депутати, включително за Brexit без сделка, избягване на вариант без споразумение, митнически съюз или втори референдум.

"Категорично ще трябва да преценим много внимателно волята на парламента", каза Гок.

Без засега да има мнозинство в Камарата на общините за който и да било от вариантите за Brexit, възникнаха спекулации за насрочване на нови избори, макар че подобен вот ще е непредсказуем и не е ясно кой ще поведе Консервативната партия на него.

Вестник "Сънди таймс" писа, че прессекретарят на Мей, Роби Гиб, и политическият й помощник Стивън Паркинсън настояват за избори пряко желанието на нейния основен поддръжник в парламента, Джулиан Смит.

Заместник-председателят на Консервативната партия Джеймс Клевърли каза, че премиерката не планира насрочване на избори. Заместник-председателят на опозиционната Лейбъристка партия Том Уотсън обаче заяви, че партията му е на предизборна вълна.

Външнополитическата говорителка на лейбъристите Емили Торнбъри каза, че партията може да опита да внесе вот на недоверие срещу правителството на Мей.

"Не знаем дали тя ще остане премиер, дали ще изберем някого другиго и кой ще е той - пълна бъркотия", обобщи Торнбъри.

Опонентите на Brexit се опасяват, че той ще направи Великобритания по-бедна и ще раздели Запада в момент, когато той се изправя едновременно пред необичайното президентство на Доналд Тръмп в САЩ и нарастващата настъпателност на Русия, и Китай.

Поддръжниците на Brexit признават, че разводът може да доведе до нестабилност в краткосрочен план, но твърдят, че в по-дългосрочен аспект той ще позволи на Великобритания да процъфтява, ако се откъсне от смятания от тях за обречен опит за европейско единство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИЗОБЩО НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ ЩЕ НАПУСНАТ ЕС НА 14 АПРИЛ И ТОВА НЕ Е ПЪРВОАПРИЛСКА ШЕГА :)
13
2
 
2
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
EU=GB ! GB=EU !
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
EDNI OT OSNOVATELITE NA ES SCHTOM IZIZAT NEE DOBRE RABOTATA I TO NAI -VECHE ZA TQX
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея не могат да организират нормална опозиция във UK
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да приключва това цирково изкуство,че на всеки му писна от тези пудели да се занимаваме с тях,и да ни занимавате
9
2
 
5
 
! Отговори
Дедо поп преди 5 години
До ПешевСамо да те питам нещо чадо.Тя/Мей/ кога подписва къде бля
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзОбществото в UK и по-конкретно в Англия има нужда от отрезвителен шамар (какъвто е Брекзит), защото подобна ситуация, но в по-сериозен мащаб или вариант може да се повтори в бъдеще. Великобритания сега трябва да изиграе ролята на пример, по който останалите общества да се учат, за да не допускат същите грешки (били те от наивност или откровена глупост). Най-малкото, това ще научи всички, че най-гръмогласните и кресливи политици, обещаващи утопии, са най-големите предатели и лъжци.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5. Не е никак проста а използва всички възможности за да каже с гордост. Оставаме в ЕС. И няма никой да и каже нищо.
6
3
 
35
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До БритангаЖената няма друг полезен ход! Каквото и да направи - все е лошо! Нейния предшественик създаде ситуация без изход! На практика най-правилния и ход би бил да изтегли молбата за напускане на ЕС. Но за това трябва НАИСТИНА голям политик! Накой от калибъра на Маргарет Татчър - който не се бои да каже истината! Дори когато тя не е популярна!
5
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко трябва да са прости тия от ЕС за да ги направи луди таз грозната бабичка.
4
3
 
43
 
! Отговори
Британга преди 5 години
Те искат да напуснат ЕС, но да ползват всичките привилегии на съюза, като икономически такъв, но и да не плащат нищо.
3
11
 
16
 
! Отговори
Вън преди 5 години
Тези още ли не са ни отървали от присъствието си. Да се махат вече, че на всички омръснаха. нам за какво са ни в ЕС. Аре бай, бай.
2
12
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Да най-лесно е да се обяви Мей за слаб лидер , аз на нейно място такива п-ки м-ни бих им натресъл. От Брюксел поставят такива условия които няма как да не бъдат отхвърлени нейните от собствената и партия се правят на ударени на свой ред , защо всички не искат да си признаят че нарочно протакат докато обработват хората за втрои рефенрендум което си е чиста диктатура , първо се изпълнява решението от този и тогава се прави нов за присъединяване !!!
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво точно очакват от Мей? Три пъти отхвърлят нещо, което няма как да бъде по-различно. На 12.04 са вън от ЕС. И без това държавата им все повече заприличва на колониална кл0ака с цветни същества.