Глоба за словашкия президент – укривал предизборна информация

Андрей Киска оспори решението на парламентарната комисия
15 май 2019 08:32,
1
Глоба за словашкия президент – укривал предизборна информация
Снимка: Reuters

Комисията по борба с конфликтите на интереси на словашкия парламент наложи глоба в размер на три месечни заплати на президента Андрей Киска, предаде БТА.

Още по темата

Зузана Чапутова - първата жена президент на Словакия

Глобата е наложена на Киска заради това, че е укрил информацията, че предизборната му кампания през 2014 г. е била финансирана със средства на принадлежаща му компания. Киска, чийто президентски мандат изтича след месец, ще трябва да плати на бюджета 39 000 евро, като месечната му заплата е 13 000 евро.

Президентът оспори решението на парламентарната комисия и го определи като политически мотивирано. Намерението на Киска е да внесе случая за разглеждане от словашкия конституционен съд. Той беше подкрепен от парламентарната опозиция.

Андрей Киска дойде в политиката от света на едрия бизнес. Той встъпи в длъжност като президент на 15 юни 2014 г. Той веднага се отказа от президентската си заплата, като парите от нея даряваше на бедни словашки семейства. След месец в длъжността на президент ще встъпи адвокатката Зузана Чапутова, която през март победи на президентските избори в Словакия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Къде точно е нарушението парите са негови от негова компания предполагам, че си е платил и данъците та в какво по-точно го обвиняват или и там търсят теле под вола.