Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши

Пластмасовите бутилки ще се произвеждат с неподвижни капачки
Обновена: 21 май 2019 16:42 | 21 май 2019 16:37, Йовка Димитрова
85
Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши
Снимка: БТА

Европейският съюз забранява 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в опит да намали замърсяването на световните океани, което застрашава живота на техните обитатели. Днес външните министри от ЕС окончателно приеха Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба, която трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните членки до 2 години.

Така от юни 2021 г. на територията на Съюза ще бъде забранено производството и употребата на пластмасови сламки, тарелки, вилици, ножове и лъжици, бъркалки за кафе, дръжки на балони, както и клечките за уши.

Те трябва да бъдат заменени от изделия, произведени от други материали. От употреба се изваждат и чаши, съдове за храни и напитки, изработени от експандиран полистирен, и както всички изделия от разградими при окисляване пластмаси.

Решено: След 2021 г. без пластмаса в ЕС!

Приетата днес директива предвижда до 2025 г. пластмасовите бутилки да са направени от поне на 25% рециклирана пластмаса, а до 77% от тях да се преработват. Властите трябва да създадат възможност пластмасовите бутилки да се изхвърлят отделно, за да се улесни тяхното рециклиране. Освен това от 2026 г. капачките ще бъдат постоянно прикрепени към бутилките до 3 литра, за да не замърсяват допълнително.

Едновременно с това изделия, за които няма достъпни алтернативи, сред които филтрите за цигари и мокрите кърпички, употребата ще бъде ограничена. Те ще се продават с допълнителни етикети, указващи наличието на пластмаса у тях, вредата за природата, както и начина, по който да бъдат изхвърляни.

Още по темата

С новото европейско законодателство се въвежда отговорност за производителите на пластмаси, като те  ще плащат част от разходите за рециклиране. Това се отнася и за производителите на рибарски мрежи. Въвежда се задължение на националните власти да събират изхвърлени в морето мрежи, които често се превръщат в капани за животните.

По данни на Европейската комисия 86% от боклука на плажовете и половината от този в моретата е съставен от забранените пластмасови изделия. Микрочастици от пластмаси са открити и в човешкия организъм, където те попадат с храната.

Еврокомисарят за рибарството Кармену Вела коментира днес, че спирането на производството на 10-те изделия ще пести по 22 милиарда евро годишно за почистването на моретата и плажовете.

Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба беше приета за рекордно кратко време - само година, след като Европейската комисия внесе законодателното предложение.
 


85
Още по темата: ЕСпластмасови изделия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тая гмеж трябва има световна забрана за всички продукти,ако искаме да оцелеем като вид!
58
2
 
6
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 1 година
А кондомите кога ???
57
1
 
3
 
! Отговори
селянин преди 1 година
Има клечки крибрит и памук. Само да ги правят по здрави, че пак ще трябва да използвам прахосмукачката.
56
1
 
3
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 1 година
До: "А как ще си чистим ушите?"
Е, как? Много лесно. Взимаш душа и с хладка вода и малко по-силна струя насочваш към ушите в продължение на 10 секунди. После се навеждаш внимателно и тръскаш главица. Така се чистят уши, със силна струя вода. в болница да отидеш, пак така ще ти ги продухат. Само внимавай главата да ти е изправена докато чистиш ухото с душа.

възможно е да влезе вода в ухото. После боли много една седмица, но ще се оправиш, спокойно. Това се случва рядко и трябва да си навел глава
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И таз добра, толкова много пластмаса която наистина реално замърсява а те клечките за уши ... е с какво ши си чистим ушите, с кибритени клечки на които ще навиваме памук ли?!
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как ще си чистим ушите?
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52. НАТО си е Американско! И следва интересите на Америка! А те са.Пълен контрол над Европа! То дефакто никого не " пази"!!!!! А за Европа като континент.Е позор друг такъв да я " пази"! Има ли Европейска армия.Влиянието на Америка в Европа ще е до там! Населението на Европа се Поамериканофилчи! Това не е добре! Нужна е наша политика.А не да подръжаваме на чужда.Американската в случая!!
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47

За какво и е армия като има НАТО?
51
2
 
6
 
! Отговори
*** преди 1 година
Става дума за пластмаса за еднократна употреба. Има пластмаса която се разлага - biodegradable. Тя не е забранена. Тоя Сорос ви е побъркал психиката - успокойте се!
50
3
 
8
 
! Отговори
Brei преди 1 година
Много сте загрижени да не използвате найлонови торбички, а това че няма тротоари и навсякъде у София е кал и е замърсена с хартийки за бързи кредити не ви прави впечатление...с една дума. софийски смешници...да не говорим за братята ви роми които разхвърлят боклуците от контейнерите...а че си вадите кученцата да акат навънка ? а че паркирате в шубраците ?
49
3
 
13
 
! Отговори
Промит Мозък преди 1 година
преди 40 години когато масово въвеждаха пластмасите същите еко-дръвници ни обясняваха колко добри били пластмасите за природата - рециклирали се и не се налагало да се унищожават безценните тропически гори

види се днес Сорос нова песен им е написал на еколозите си .......
48
5
 
2
 
! Отговори
БрекСит Завинаги преди 1 година
природозащитниците ги мразя повече и от жендарите, феминистките и афропейците!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ЕС..Кога най после.Ще създаде своя Европейска армия.И ще забрани НАТО!? И няма.Да " приема"! Бъдещи членки в ЕС.В " комплект" с НАТО! ????? Кога?
46
8
 
4
 
! Отговори
*** преди 1 година
Русофилите са обезпокоени че, ще се намали употребата на въглехидрати за производство на пластмаси, а то не е малко! Затова се стараят ли стараят да пишат глу.по.сти от сорта колко нямало никакъв проблем да се харчат милиони зо чистене на океаните, или просто да си плуваме в *** и да ловиме умрели риби между тях. Дано да ви плащат добре! Инче излиза че, сте пълни тъ.па.нари Разбрахме вече че, не ве еня за нищо, странно е само как живеете със себе си!
45
0
 
4
 
! Отговори
Brei преди 1 година
Но не забранява фирмите за бързи кредити да лепят и да замърсяват навсякъде градската природа....сигурно не могат да намерят кой лепи по цяла софия, щото телефоните им нямат
44
0
 
1
 
! Отговори
еврокомисар преди 1 година
с Паричките за Тлъстати ми Заплата от Европейските Данъкоплатци, моята слабва само на топмодели плащам да я полигавят!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма спасение за сега. Няма алтернатива. Дървото не е алтернатива. Сега горите вече не смогват ..А сега ще увеличат производството на хартиени сламки в които пак има пластмаса, както е писал по долу колегата.
42
6
 
5
 
! Отговори
тлъст евро-депутат преди 1 година
р0бе, плащайте, поредната схемичка за Зелена Европа, да направиме пачки от качването на цените на всичко. Ние в Брюксел не правим неща в полза на Народа, всичко е в полза на личните ни банкови сметки!
41
0
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Анонимен 2 Ако ти се счупи дървена клечка в ухото, взимаш един магнит и я изтегляш.Ха, ха...!
40
0
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 1 година
ти това дето пресованият картон го прави непромукаем, какво мислиш е?! освен това е още по-отровно и понеже е толкова тънък слой върху картона още повече се разгражда и смесва с храната.