Забраняват на телекомите дребния шрифт, ще има и обяснително резюме

Това става по силата на нова европейска регулация
Обновена: 18 дек 2019 09:12 | 18 дек 2019 09:10,
33
Забраняват на телекомите дребния шрифт, ще има и обяснително резюме
Снимка: Pixabay

Телекомуникационните и други компании, предоставящи електронни услуги на гражданите, ще трябва да дават на клиентите си обяснително резюме на договора при подписването му. Това става по силата на нова европейска регулация, влизаща в сила от декември 2020 г.

Още по темата

Резюметата трябва да обясняват в една страница и без дребен шрифт съдържанието на договора, като опишат всички цени, заедно с таксите, предоставяните услуги, гарантираната скорост на интернет, достъпност за хора с увреждания, условия за прекратяване и подновяване. За всяка услуга, предлагана в договора, операторът ще трябва да дава отделно резюме, гласи регулацията приета във вторник от Европейската комисия.

Обяснението ще бъде по образец, който ще е еднакъв за всички европейски държави и за всички оператори, предлагащи комуникационни услуги. Според Комисията освен, че ще намали подвеждането на клиенти с дребния шрифт, промяната ще позволи на компаниите по-добре да обясняват офертите си на своите клиенти. То ще се предоставя както на хартия при посещение в офиса на оператора, така и ако договорът се сключва по интернет.

Резюмето ще трябва да се предложи преди подписването на договора и чак след като потенциалният клиент се съгласи със съдържанието му, ще може да се полагат подписите под договора. А след като договорът бъде подписан, то става част от него, гласят новите правила.

Регулацията е част от Европейския код за електронни комуникации, който установява правото на гражданите да бъдат по-добре информирани при сключване на договори за мобилни, стационарни, интернет и тв услуги с доставчиците на такива услуги. За да се подготвят операторите към новия режим на обслужване на клиентите, Европейската комисия дава отсрочка до 21 декември следващата година за въвеждането на новото изискване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една мадама вид.възраст около 30,купува джиесем с договор и на изплащане с пълен план пакет и с включен интернет.Аз слухтя около тях,намигнах и за да се усети,не знам какво си помисли,изчаках я навън,като излезе се извиних,и я попитах каква цена е телефона каза ми около 600 лв.договора за три год.Казах и че ще и излезе солено,че ще съжалява и се разделихме.това е.Каквото си надробиш,това ще сърбаш
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на ваучер,и си спя спокойно.Комшията е с договор и ми казва,комшу не мога да спя,договора ме яде отвътре
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мушета от класа,са тия от Ком-паньонките,така ги наричам..Гледат да те прецакат на 200 процента
22
0
 
4
 
! Отговори
потърпевш преди 4 години
Ако зависи от мен забрана на тел.компаниите да сключват договори.Всички хора да ползват ваучери.Какви беззакония вършат тия,ум да ти зайде.Не обвинявам шефовете. техните работници вършат тия безобразия
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А1 си правят каквото си искат. В момента в който прихвана,т че си извън ЕС, веднага ти праскат 100 лв. за мобилни данни. Това че не си влизал изобщо в интернет, те те убеждават, че си ги изхарчил тези пари. Отвратителни са.
20
1
 
6
 
! Отговори
f*ck преди 4 години
Бил съм на договор само 1 път и то в гимназията. Сега съм на ваучер и не ми трябват договори. Когато купих препослдния модел ЕЛДЖИ смартфон от офиса на предполагаемият телеком ми предложиха договор за това че този телефон е бил нов модел и би аз трябва да имам постоянен мобилен интернет иначе този телефон за какво ми е бил? Разбрира се отказах без никакъв договор взех си само сим нано сим картата и за това ми взеха пари за смяна на сим карта без номер! Никакъв договор с тия ***
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1До АнонименМентел невър!-То, щото другите са много хубави.
18
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
До АнонименМентел невър!
17
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 4 години
Ти свали гащите, и не се безпокой, ние ще намерим пътя.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Скандинавието са комунисти и имат 70 процента данъци и държавни регулации срещу измамите.А в Африка има либертарианство и никой не може да каже на оператора как да печели пари.Нашите либертарианци препоръчват да станем Африка или Индия.
15
0
 
14
 
! Отговори
IT-спец преди 4 години
живея в Скандинавието и тук договори никога не съм сключвал, избирам си даден абонамент и крам по него и ако някой друг телеком пусне по-добра оферта отивам при него, прехвърлям си тел-номера и никой неможе да ме спре и да ми говори че договора ми изтичал след година или там бла бла....
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен трябва да им забранят да сключват договори със физически лица. Трябва един клиент да може да се откаже, когато си поиска от услугата им. Например може на месец да е 20 лева а ако пратиш за година да излиза на месец по 10 лева, но това да не води до сключване на договор.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айдеее, МенТел фалираха....
12
0
 
20
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Защо никой не санкционира А1 за подвеждащите и измани договори? При тях не само шрифтът е дребен, а и подвеждат хората, че не преподписват договор, а подписват искане за отказ от договор. Аз се махнах от А1 като си прехвърлих номера в Теленор, без да ми е изтекъл договора с А1. Позамислете се малко как така санкционират другите мобилни оператори, а А1 излязоха чисти и без нито една санкция, а срещу тях толкова много жалби. Редно ли е това бе? Редно ли е? В тази държава явно е нормално.
11
0
 
14
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Епа това НИКОЙ не го прави! И банките не го правят и телекомите не го правят и кабелаките не го правят, НИКОЙ не го прави! Та така!
10
0
 
17
 
! Отговори
Теле Кон преди 4 години
Подслушването на телефонни разговори, следенето на интернет трафик и предоставянето на лични данни на абонати на трети лица, си е все така незаконно, както преди 2020, така и след това, независимо от шрифта на договора, като отговорността за това е изцяло на телекома.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега с дребния шрифт трябва да прочетеш няколко страници,а когато стане по-едър,ще ти предложат цяла книга.И кой има време и търпение да чете всичко това?
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да забранят рекламата на апарати които са обвързани с договор да си ги рекламират в сайта защото ги видиш за 2 лв. на месец и си мислиш, че са евтини а те са обвързани с договор!
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А1 ги купиха с обещание за бързи лесни пари, нали не сте си мислили, че оня балама ще вземе мтел ей така, за да ни прави добро, ще цока до последно и като разбере, че няма да направи пари ще си тръгне.
6
0
 
12
 
! Отговори
do 5 преди 4 години
снимка на смс-а и към КЗП заедно с фактурата.Ако няма изрично съгласие от твоя страна, таксуването е неправомерно => незаконно и следва глоба към оператора.Заради подобни оплаквания А1 смениха вкараните спортни канали в договора да са с изрично потвърждаване, щото маса народ ги прати на дълга кирия, а КЗП търсят да вършат лесна работа ;)