Министрите на културата в ЕС се срещат на 8 април

Ще обсъждат бъдещата финансова помощ за артистите
30 мар 2020 20:30, Павел Гълъбов
3
Министрите на културата в ЕС се срещат на 8 април
Снимка: БГНЕС

Министрите на културата в Европа ще се срещнат на 8 април, за да обсъдят как да помогнат на културната дейност и творческите сектори в страните от ЕС. Те ще разговарят най-вероятно чрез конферентна връзка, както се състоят всички заседания в Европа и у нас напоследък, съобщиха от Министерството на културата.

Още по темата

Комисията по култура и образование към Европейския парламент вече предупреди, че културните и творческите сектори са пострадали силно от строгите мерки за обществено здраве. Затова нейната председателка Сабине Ферхайен призова те да получат помощ и от европейските фондове, и на национално ниво.

Още в петък, 27 март, тя изиска държавите в ЕС да гарантират, че финансовата подкрепа на национално ниво ще достигне до артистите.

Ферхайен допълни също: „В рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса държавите членки ще могат да използват средства от структурните фондове за подпомагане на малки предприятия и схеми за заетост. Предприятията и хората от културния и творческия сектор, чийто поминък е под екзистенциална заплаха, задължително трябва да получат достъп до тази финансова подкрепа. Моето послание до държавите членки е ясно - тези пари трябва незабавно да стигнат до културния сектор."


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
какво друго освен преди 1 месец
Основна тема: Провеждането на прайда през юни.....