По-добре е да умрем... Как кризата се отрази на бедните хора в Неапол?

COVID-19 остави дълбоки белези върху икономиката на града
4 май 2020 22:11, Нели Христова
119
По-добре е да умрем... Как кризата се отрази на бедните хора в Неапол?
Снимка: БГНЕС

Мерките в Италия може и да се разхлабват, но за някои от жителите на Неапол страданието след карантината, ще остане задълго. Блокадата остави дълбоки рани по икономиката на града, която и без това вече имаше сериозни проблеми. А тези рани ще се превърнат и в ярки белези.

Още по темата

"Все едно се опитваме да залепим с лепенка голямата празнина, оставена от правителството. Това е само временно решение, а властите ни оставиха назад, тъй като все още се опитваха да се организират. Бюрокрацията в страната не позволява помощта да идва директно при хората. Ако всичко върви добре, ще се възстановим след година. Но през това време как ще живеем?", пита Анджело, който е започнал една от многото благотворителни иниациативи в Неапол. От терасата му висят две кошници. В едната хората оставят храна, ако имат възможност да я дарят. В другата той спуска тези продукти към хората, които имат нужда от тях, но нямат пари, за да си ги позволят.

"Това беше унищожително за нас, както и за всички останали. Последната капка, която преля чашата. Мъжът ми работеше в сивата икономика, получаваше пари на ръка. Аз работех като чистачка в различни къщи, легално, но за жалост той не намери работа. Не печелим никакви пари. Аз не съм работила от началото на март. Казах на хазяйката си, че мога да й платя само половината наем, но тя все пак ме заплаши, че ще ме изхвърли. Ще бъде трудно да се възстановим. Ресторантите, пицариите, всеки един бизнес, който дава работа на много хора, ще има нужда от време, за да започне работа отново", казва друга жителка на Неапол. Тя е категорична: "По-лошо от това е само смъртта."

"Аз съм собственик на пицария. Спечелила съм два шампионата по правене на пица. Не мога да отворя ресторанта си в продължение на три месеца заради извънредното положение в Италия", казва Тереза Йорио. Тя няма да може да отвори вратите на заведението си, тъй като има нужда да се организира. А освен това - най-вероятно няма да има и работа.

"Това е бизнес зона. Ако хората не идват да работят в офисите, аз също нямам работа. Ударът върху мен беше голям. С това изкарвам прехраната си. Това е животът ми. Отварям решетката сутринта и печеля пари за сестра си, за племенницата си и за мен, за да живеем", казва Тереза. Запитана какво ще стане, ако не успее да отвори ресторанта изобщо, тя отговаря през сълзи: "Ще е по-добре да умра. Ще се самоубия, защото това ще убие всичките ми мечти, за които съм жертвала целия си живот."

Най-тежко е в покрайнините на Неапол, където живеят и най-бедните хора. В квартала Скампия най-ясно се вижда как блокадата се е отразила на обществото. Разбира се, търговията на наркотици там процъфтява, а престъпленията в района са се увеличили. Всеки ден полицията арестува някого. Младите хора нямат работа, а дори и децата се опитват да крадат коли и да продават наркотици. "Можеш ли да ги виниш?", пита един от жителите на квартала. Той споделя, че скоро няма да гледа и телевизия, защото ще трябва да продаде телевизора си, за да оцелее.

"Не може повече да продължим така. Полудяваме тук. Рискуваме всичко, за да оцелеем. Дори и преди вируса нямахме нищо. Спряха ни от работа, затвориха всичко. Сега какво ни остава? Да умрем от глад? Това не е живот", казва Филомена, която живее в Скампия.


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако падне и сняг ще са като 99% от хората в русия
99
2
 
14
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
баиси бедните европейци, по-зле са от нас ????
Бре, прав е ***, вече живеем по-добре от европейците :):):) ма май щото някои от тях дръпнаха назад, не че ние напреднахме ...
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то за това се казва - Виж Неапол и ***!
97
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да умират! Като самите те са стигнали до този извод. Да ама не! Чакат някой да им се върже. Италианците когато се подиграваха на забележките от ЕС за безотговорната си финансова политика го забравиха. Като каза "бум" се сетиха за европейска солидарност. Защо ли отдавна я мразя тази дума "солидарност"? Аз ще се свивам и бъда отговорен. Той ще си щрака с пръсти и ме подиграва. После като закъса, човешко било да му помогна?
96
0
 
23
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Статията наистина е копирана от BBC, където е оформена като видео клип с надписи на 4 май. Когато се използва чужд труд е нормално да се направи референция, няма лошо да се напише, че е по материали на BBC. Другото си е кражба. Нагла кражба, с иначе журналистите са много чувствителни на тема морал и съвест.
95
16
 
15
 
! Отговори
Офф преди 1 месец
До Пандемия УханскаЧума

Китайците ще ядът бахура след всичко. Надявам се на война, защото алтернативата е крайно по-неприятна, а именно робуване на Партията - вече започнаха да изкупуват европейски фирми на кило и за без пари, това не трябва да се допуска.
94
33
 
17
 
! Отговори
Доктор преди 1 месец
Време е всички русофили да стегнат чемоданите и право на гарата за Москва - там имат нужда от помощ ! Хайде ,русофили милички, бегайте да помагате на любимата ви Русия ! Мать зовет ! Хайде, бързо !
93
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вярно, 97.
В България се върнаха, тези които пишат на маймуница или въобще не могат да пишат.
Останалите сме тук и работим и по време на пандемията.
Не заблуждавай хората, всичко се вижда и се знае.
Без доходи останаха онези от етноса като джебчии, сводници, измамници, крадци, трафиканти на хора и контрабандисти и всякаква измeт и бяха принудени да се върнат.
92
4
 
26
 
! Отговори
До Нели Христова преди 1 месец
Как не ви е срам да копирате статия на BBC от 4 май и да я представяте за ваш труд, без да споменете изобщо източника!! Вие сте си за съд направо.
91
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе кой им е виновен на жабарите за положението им?
Кво са замрънкяли?
Да не би аз да съм им виновен? Га ядоха кИфтаците нИ рИваха.
Нас пита ли ни някой как сме?
Да не пискат като вдовици, а да се стягат и да започнат да работят.
Повтарям: да работят. И да работят с ръцете си. Аман от мрънкала!
90
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТ ПРОЧЕТЕНОТО РАЗБИРАМ, ЧЕ ЕВРОПА Е РАЗБИТА- ИЗХОДЪТ Е ЕДИН- ОПАШКИ ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО ЗА ВИЗИ И ОТИВАТ ДА РАБОТЯТ В БОГАТА РУСИЯ С ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ, ЕВРАЗИЯ ДА ПРИЕМАТ И МИГРАНТИТЕ- ЕВРОПА Е В РУИНИ, ТЯ СПИРА ДА ПРИЕМА БЯГАЩИ ОТ ИСЛЯМА И БЕДНОСТТА, СЕГА АКТУАЛНАТА ДЕСТИНАЦИЯ Е РУСИЯ.
89
16
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Аз доскоро също вярвах, че някои са гладни и много ги съжалявах. Докато най-после проумях, че повечето просто нагло лъжат, не им се работи, сменят десетки работи и все за тях не се намира добро място. И то сега, когато може да отидат къде ли не, но това са наистина използвачи.
88
4
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Тези реват, та не спират. Преди вируса ревяха денонощно за същите неща, а на въпросите защо не търсят някаква свястна работа, отговаряха - а, не, ние сме свободни и няма да плащаме непосилни данъци и ще си живеем живота, така е добре. Сега като видяха, че този живот не може вечно да продължава и те да се скатават, докато някой вади хляба, зареваха на умряло. Не вярвайте на всички, дето пищят така, защото в голямата си част са тарикати и най-обикновени използвачи.
87
4
 
56
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Бях в началото на 2002 г в Италия и тогава бяха приели еврото- беше подобна ситуацията- магазините празни от клиенти -италианци ми се молеха да купят цигари по евтино -ако имам -цигарите бяха 3 евро кутията- Явно след близо 20 г еврото не им е донесло щастлив живот)) отделно престъпността там е огромна -площад Гарибалди е пълно с албански измамници и крадци -а афроемигранти продават навсякъде по улиците в Неапол вълнени шапки и то лятото- А в шапките знаете какво има -най вероятно наркотици-
86
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
300 хиляди се върнаха за месец.Останаха навън в Европа само милионерите,които си нямат друга работа и драскат на маймуница цяла вечер в Днес беге,колко са добре.
85
12
 
35
 
! Отговори
SS преди 1 месец
КОЛКОТО ГАЩИТЕ ПАЗЯТ ОТ ПРЪДНЯТА ТОЛКОВА И МАСКИТЕ ОТ КОРОНАВИРУСА!
84
9
 
48
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Като е лошо в България,защо се върнаха всички на сюрии като видяха зора?
Защото им е Родина и винаги ще има близки хора,които да им подадат ръка!
83
5
 
15
 
! Отговори
Препоръка преди 1 месец
Да се оплакват на Китай!
82
18
 
36
 
! Отговори
Генчо Гунчев преди 1 месец
От написаното и коментарите към него разбрах, че в Италия е зле, в Южна Италия е още по-зле, а най-зле е в Русия. Хубавото е в България! Тук масло ядем, мляко пикаем!
81
4
 
3
 
! Отговори
до 93 преди 1 месец
абе ти какъв пол си... установен или не.