"Луфтханза" води преговори за държавна помощ от 9 млрд. евро

Компанията приземи по-голямата част от самолетите си заради пандемията
Обновена: 21 май 2020 11:42 | 21 май 2020 11:42, Ния Христова
5
"Луфтханза" води преговори за държавна помощ от 9 млрд. евро
Снимка: Pixabay
Авиопревзвачът "Луфтханза" (Deutsche Lufthansa) този четвъртък потвърди, че води преговори с германския фонд за стабилизация на икономиката за държавна помощ в размер на 9 млрд. евро, тъй като той се опитва да увеличи финансовите си средства на фона на коронавирусната пандемия, предаде БНР. 
 
Ако накрая се сключи сделка, държавният фонд за стабилизация на икономиката ще поеме дял от немската авиокомпания.
 
Превозвачът съобщи, че пакетът ще включва заем в размер на 3 млрд. евро от германската държавна банка KfW и закупуване на пакет от акциите на "Луфтханза" от страна на фонд за икономическа стабилизация. 
 
В Deutsche Lufthansa 20%-тен дял ще вземе фондът WSF чрез бъдещо увеличение на капитала на компанията, което ще трябва да бъде одобрено на извънредно общо събрание, заявиха от авиокомпанията.
 
"В допълнение, трябва да бъде договорена с фонда WSF конвертируема облигация, която може да бъде заменена с допълнителни 5% плюс една акция също по номинална стойност в случай на публично предложение за поглъщане от трета страна", се допълва в съобщението.
 
От "Луфтханза" казват, че правата си на глас фондът WSF ще може да използва само при изключителни обстоятелства като риск от поглъщане на компанията.  
Още по темата
 
Авиопревозвачът също така каза, че двама членове на нейния надзорен съвет ще трябва да бъдат назначени в съгласие с федералното правителство.
 
Компанията търси финансова подкрепа, за да оцелее, след като беше принудена да приземи повечето от самолетите си след въведените ограничения на пътуванията заради пандемията. 
 
"Deutsche Lufthansa продължава разговорите си с WSF с цел незабавно постигане на решение, за да осигури платежоспособността на компанията в дългосрочен план", се казва в съобщението.
 
Вчера немското списание "Шпигел" съобщи, че германското правителство е постигнало съгласие по окончателните подробности относно спасителен финансов пакет за "Луфтханза".

5
Още от ЕС
Коронакризата накара европейците да се почувстват като българи и румънци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Модерен социализъм
4
3
 
2
 
! Отговори
DExIT преди 3 дни
Най-голямото "колело" на ЕС Дойчланд забуксува.... Кризата на хоризонта е факт. А времето на този безпринципен "съюз" изтече. Въпросът е дали ЕС ще рухне като едно цяло или по примера на UK, ще го "напускат" държавите една по една.
Българското проклятие е факт. Където и да сме в "съюз" той рано или късно се разпада!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не е изключено да имат пари и пак да доят държавата.
Кой бяга от милиарди?
А на чуждия гръб и сто тояги са малко.
Тъй намерили...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Уж са много велики, печелят милиарди, а 2 месеца бяха без бизнес и клекнаха. И накрая като дрипливи гаврошчета молят държавата за помощ.
Капиталистите са най-големите комунисти.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Това по нищо не се различава от дотациите едно време. Великите капиталисти копират лошите социалистически практики, които преследваха и громяха идеологически и икономически. Днешните велики капиталисти са капиталисти само на хартия, а на практика са държавни капиталисти.