Борисов участва в заседание на Европейския съвет за Беларус

Недопустимо е насилието над протестиращи, посочи премиерът
Обновена: 19 авг 2020 18:17 | 19 авг 2020 18:09, Красимир Ангелов
69
Борисов участва в заседание на Европейския съвет за Беларус
Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов участва в извънредното заседание на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Държавните и правителствени ръководители на ЕС обсъдиха събитията в Беларус след президентските избори, които според тях не бяха проведени по свободен и честен начин.
 
"Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори", посочи премиерът, цититран от правителствената пресслужба.

Още по темата
Борисов изтъкна, че въвеждането на санкции трябва да е насочено към отговорните за недемократичните подходи в Беларус, а не към гражданите, които минават през много трудности в този кризисен период. Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.

България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън, категоричен беше Борисов. Той напомни, че подкрепата, която ЕС от години оказва на Беларус е именно в помощ на гражданското общество и за развитие демократични структури.

Българският министър-председател подчерта пред колегите си, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано.

Той изтъкна и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. Всички канали за диалог трябва да останат отворени, подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят отбеляза важната роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за разрешаване на кризисната ситуация в Беларус. По думите му трябва да се използват всички инструменти на европейката политика за съседство, които биха допринесли за деескалация на кризата.

Борисов изрази подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
боко може да е категоричен, но ще подкрепи всичко, каквото каже меркел.въпрос на ценности.
59
0
 
4
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Какво стана с убииството на - милен цветков нищо не се чу повече от прокуратурата
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааахахахахаха ! А *** и Боци участва срещу себе си !
57
0
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Със сигурност може да твърди, че до началото на заседанието Борисов не е знаел къде се намира Белорусия, а вероятно не е знаел и, че съществува такава държава. Но както вече десет години се убеждаваме за него е важното е да е в играта, дори и да не знае. Така той коментира и Крайовската спогодба.. Компетентно..
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно, обаче е допустимо насилие на протестиращи над непротестиращи
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе тоя съсипа държавата и унищожи народа,вече месец и половина оставка му искат, той тръгнал да ходи по ЕС за държави извън Европа да мисли. Да не говорим че всичко извън БГ, по външната политика е работа на Президента, ама мутрата нарочно си измисля причини той да ходи защото знае че Радев нищо няма да подпише срещу държавата.И много добре знае че МП има грижата за икономика,здравеопазване,образование,престъпност, жилища,безработица,пенсионери,т.н. са негова работа.Нагъл и хитър, шикаклкави да стои още на власт.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генералът от НОЩ, който ни плашеше всеки ден от екрана на телевизора и каза, че ще се мре яко, го удари на разпускане.Венцислав Мутафчийски бе хванат от папараци на плажа на комплекс Оазис в Лозенец , който се стопанисва от небезизвестния наркобос Евелин Банев Брендо.Генералът, който се правеше всеки ден на фелдфебел, очевидно не спазва нито една от разпоредбите си. На плажа той бе засечен в компанията на две жени, без маска, нито пък в социална дистанция.От снимката се вижда още, че Генералът очевидно е позагубил от спортната си фигура и е започнал на прилича на ортака си в пан
53
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-39,за радев,не знам,но с тиквата съм сигурен,че са близнаци,само мустака на лукашенко липсва,за да е пълна приликата,по делата им и фалшифицирането на избори,съвсем са близнаци
52
2
 
17
 
! Отговори
Тим преди 3 години
С какви очи се яви пред колегите си?! ***!
51
3
 
26
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 3 години
Тиката оправи България сега Беларус!
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе тоя да гледа нег си,какво гледа Лукашенко.Че много е цъфнал, чак завързал.
49
2
 
19
 
! Отговори
V преди 3 години
А защо не обсъждат протестите в България ? Нали България е част от ЕС ,а Беларус не е ? Нещо за наще протести за избори в България няма ли да питат ???????????
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце що гледа така уплашено как си мачка пръстетата аха, аха да ги счупи.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще сподели ли за биячите си от конференцията?
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ОРГАНИЗИРАНЕТО НА АТЕНТАТИ НА СЪДИИ И УБИЙСТВАТА НА ЖУРНАЛИСТИ?
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние в ЕП сме като Марешки в нашето НС. Последователност, авторитет съчетани с много смех, ама як смех.
44
1
 
3
 
! Отговори
иванчо преди 3 години
До Чук и Гекнаправо разби ***
43
1
 
14
 
! Отговори
иванчо преди 3 години
винаги с радост 'канят' тези, които най-послушнго се съгласяват ...а като лаят така долно срещу държавен глава, че упражнява насилие, как коментират информацията, че поне 3 страни пряко и злобно провокират нормалните избори в Белорус ?!? и как коментират записите, на които очеизвадно ясно се вижда как цели тълпи буквално нападат полицейските кордони ?!?лицемери!!!!!!!ако у нас имаше такова зверско нападение срещу полицията, щяхме да осъмнем с жертви ....
42
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко,ГЕРБ завинаги!!!!!!!още 45 години
41
3
 
9
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Никога в съвременната българска история дадено управление не е било толкова близко до реалността и мечтите на чалгарския български народ.Да живее Българската народна република, да живее диктатурата! Браво, ето това са добри новини!#ВидимиРезултати #АзВярвам на Бойко Борисов!ПС с малък дребен шрифт: Венецуелски или Беларуски сценарий ще конкурираме?