Виолет Гибсън - забравената ирландка, която стреля по Бенито Мусолини

Лидерът оцелява, но е ранен в носа
22 фев 2021 16:29, Нели Христова
40
Виолет Гибсън - забравената ирландка, която стреля по Бенито Мусолини
Снимка: ITALIAN MINISTRY OF THE INTERIOR/ PUBLIC DOMAIN

На 7 април 1926 г. една ирландка излиза от тълпата в Рим и стреля по един най-скандалните диктатори на 20-ти век.

Един куршум минава през носа на Бенито Мусолини, но италианският лидер оцелява при този опит за покушение.

Сред многото актове на индивидуална храброст срещу фашизма в Европа през 20 век, този на Виолет Гибсън е загубен до голяма степен в историята. От четиримата души, които се опитват да убият Il Duce, тя стига най-близо. Сега, почти век по-късно, опитите за поставяне на мемориална плоча в Дъблин набират темпове.

Опитът й да убие Мусолини идва три години след неговото управление, докато той държи реч.

Тя изстрелва един куршум, преди пистолетът да засече. След това е нападната от поддръжниците на Мусолини и спасена само от полицията, която се намесва и я арестува. След известно време в италиански затвор тя е депортирана в Англия, действие, зад което много експерти подозират задната мисъл да спести смущението от публичен процес в Италия.

Впоследствие тя е държана в болница "Сейнт Андрю", психиатрично заведение в Нортхамптън, до смъртта си през 1956 г. В дните след опита за покушение председателят на Изпълнителния съвет на ирландската свободна държава Косгрейв пише на Мусолини, за да го поздрави за оцеляването му.

Като дъщеря на англо-ирландския аристократ барон Ашборн, лорд-канцлер на Ирландия (най-висшата юридическа служба на страната по това време), тя е дебютантка в двора на кралица Виктория.

Градският съвет на Дъблин сега прие предложение, с което първоначално одобри поставянето на табела, посветена на нея в града. В предложението се посочва, че "ангажираният антифашист" трябва да бъде привлечен в очите на обществеността и да й се отдаде полагащото се място в историята на ирландските жени и в богатата история на ирландската нация и нейния народ".

"За британските власти и за семейството й беше подходящо да я възприемат като "луда" , а не като "политическа", се добавя в предложението.

"За храбростта си тя страда зверски"

Независимият градски съветник от Дъблин Маникс Флин, който внесе предложението, заяви, че Виолет Гибсън е човек, който "по някаква странна причина е игнориран".

"Подобно на повечето хора, и особено на жените, които са направили необикновени неща, те винаги са изтласквани на заден план", казва той пред BBC News NI. "Ако погледнете Първата или Втората световна война, жените бяха там заедно с мъжете. По някакви странни причини Виолет Гибсън се превърна в някакъв вид смущение, избягва се, опитваха се да кажат, че е луда, за да се скрие срама", обяснява той.

Флин каза, че семейството на Гибсън е подкрепило опитите за поставяне на плоча, а той очаква предложението да премине към следващия етап на комисията през следващите седмици. Вероятно място за поставяне на плочата ще бъде нейният дом от детството в района на площад "Мерион" в Дъблин.

Писма до Чърчил

През 2014 г. историята на Гибсън беше разказана на по-широка аудитория от радиодокументален филм на АRTÉ, направен от Сиобхан Линам, и по книгата "Жената, която застреля Мусолини", от Франсис Стоунър-Сондърс.

Впоследствие документалният филм послужи за основа на филма "Виолет Гибсън, ирландката, която застреля Мусолини", режисиран от съпруга на Линам - Бари Даудъл. В момента той се излъчва на международни филмови фестивали.

"Хората ходеха на поклонения, за да пият чай с Мусолини, а при една жена, една 50-годишна, жена го застреля от упор", казва Линам.

Според Даудъл "ключово нещо" в историята са редица писма, в които тя е призовавала за освобождаването си от болница "Св. Андрей" до мощни фигури в обществото, включително принцеса Елизабет - настоящата кралица, и Уинстън Чърчил. 

Линам  и Даудъл успяват да разгледат писмата в Нортхамптън, където те остават неизпратени до желаните получатели. "Тя беше освободена от Италия при условие, че ще затворена до края на живота си", казва Линам.

Като част от своето проучване съпрузите разглеждат архивни материали в Италия. Те казват, че най-много информация от тази за всички от лицата, които са се опитали да убият Мусолини, се съхранява за Гибсън.

"Ако това беше направено от мъж, вероятно щеше да има статуя или нещо подобно. Тъй като беше жена, тя е заключена. Толкова сме щастливи, че можем да разкажем история й", споделя Даудъл.

Той каза, че плакетът е нещо добро, тъй като признава постижението на Гибсън и е помогнал да се разпространи нейната история пред по-широка аудитория.

"Виолет Гибсън е била много смела, за да направи това, а между нея и всички неща, които направи Бенито Мусолини, кой наистина беше луд?“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
А колко са убити по преди 3 години
До Истина по негова заповед!?
24
2
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
И Дучето и Фюрера са избрани от народа, да не забравяме, че са национал-социалисти, национал, ама социалисти.Дучето - диктатор, ама не знам при нето да е имало само един вестник, една радиостанция, да се правят само едни филми, границите са били отворени, няма минни полета и заглушители на чужди предаватели, ама диктатор, и толкова.И сега на тази луда ще и правят паметник. Ами да направят и на другата луда, дето стреляла по Ленин.
23
1
 
5
 
! Отговори
!? преди 3 години
Що ни занимавате с ачик луди,бе!?Все едно аз да ида да гръмна Байдън!По ненормално нещо не мога да си представя!И вие така напоително ни поднасяте това откачено недоразумение,че няма на къде повече!Ми като се чудите толкова пишете за Жоро Павето,да му се не види!!!
22
1
 
6
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
Сега и ирландските луди ли да мисля???
21
1
 
3
 
! Отговори
14 преди 3 години
Извинявам се, имах предвид Мара Бунева!
20
3
 
3
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
До Ямболски цървулА, така мощно канибалите. Отново статия за червените терористи. Явно това е модата днес.
19
3
 
4
 
! Отговори
COVID преди 3 години
Щом умира в лудница....
18
2
 
7
 
! Отговори
на всеослушание преди 3 години
Най-политкоректно си го местя!
17
3
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Телевизионери-вие сте неосъзнатите ОВЦЕ,които ще ваксинират.
16
4
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
Прилича на Ирина Бокова - все шумкар, все терорист!
15
0
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Дучето управлявал три години и вече е ''диктатор''
14
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Явно ще танцуваме валс под звуците на Cannibal corpse и Жечка Сланинкова!
13
0
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
''След три години управление'' - ???
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та чак паметна плоча ? Защо ?-----А на Менча Кърничева защо?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ФотографСъщо като този бабишкер може да се очаква и от Дърева да стреля срещу Борисов .------- Искаш да кажеш, че Борисов е фашист като Мусолини ли? Аз мислех, че само външно го докарва, но иначе е чист демократ?
10
3
 
9
 
! Отговори
!@ преди 3 години
Чисто и просто - терорист. Без значение политическите убеждения.
9
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Скоро ще настанат времена,при които ще има размирици за трохи хляб.Благодарение на СПАСИТЕЛИТЕ НИ!999
8
1
 
14
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
Безогледно използване на преводача Гугъл без никакво редактиране. "Застреля" означава ,че този по когото са стреляли е умрял. А Дучето си е носил простреляния нос още 18 години, преди да го обесят надолу с главата.
7
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 10Те и да изпращат на службите....И на тях им е през онази работа! България е ***!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трийте другари журнали.От чистотата на коментарите в този сайт зависи съдбата на България.А ИП-тата директно пращайте в НСБОП.Въпреки че в условия ви пише, че не носите отговорност за съдържанието и достоверността на коментарите.