100 дни след Brexit: Споразумението не работи, бизнесът иска промени

Раздялата с ЕС се отказа пагубна за много британски износители
14 апр 2021 22:05, Анисия Иванова
86
100 дни след Brexit: Споразумението не работи, бизнесът иска промени
Снимка: БГНЕС

Когато британския премиер Борис Джонсън обяви търговското си споразумение след Brexit на 24 декември, той заяви, че сделката ще позволи на компаниите в Кралството “да правят дори повече бизнес” с Европейския съюз, пише CNN.

Великобритания ще бъде “просперираща и динамична, и спокойна”, след като приключи раздялата си с ЕС, коментира Джонсън. Тогава той обеща, че страната ще бъде свободна да сключва търговски сделки по целия свят, като същевременно продължава безпроблемно да изнася стоки и услуги на пазара на блока с 450 милиона потребители.

Вече обаче изминаха 100 дни откакто Кралството се раздели с най-големия си търговски партньор, а Brexit се отказа пагубен за много британски износители, които сега настояват правителството да предприеме спешни мерки за предотвратяването на бъдещи загуби.

“Призоваваме Обединеното кралство и ЕС да се върнат на масата и да създадат решения, които намаляват търговските бариери и дават шанс на износителите”, заяви в изявление съизпълнителният директор на Британската търговска камара Хана Есекс.

Сделката между Великобритания и блока се оказа лоша за търговията, но също така допринесе за скорошното насилие и нарастващ гняв в Северна Ирландия.

По време на преговорите за търговското споразумение проблемът със стоките, които се движат между  Република Ирландия - член на ЕС, и Северна Ирландия - част от Обединеното кралство, беше сред най-трудно разрешимите. Спазването на Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което сложи край на три десетилетия насилие, означаваше да се избегне завръщането на границите между двете Ирландии.

Вместо това Джонсън се съгласи Северна Ирландия да остане подчинена на пазарните правила на ЕС и да се издигне търговска граница в Ирландско море. Премиерът обеща през 2019 г., че няма да има проверка на стоки, които се движат между Великобритания и Северна Ирландия.

Безредиците и насилието по улиците на Белфаст този месец породиха опасения от връщане към проблемното минало на Северна Ирландия и накараха говорител на Държавния департамент на САЩ да предупреди, че Споразумението от Разпети петък не трябва да "става жертва на Brexit".

Колапсът на износа

Правителството на Обединеното кралство не е публикувало оценка на икономическите последици от Brexit и продължава да изтъква предполагаемите му ползи.

Сделката за Brexit "защитава висококачествените работни места и инвестиции в цяла Великобритания и гарантира, че бизнесът продължава да търгува ефективно и да продава на своите клиенти в ЕС", заяви правителствен говорител, цитиран от CNN.

Проучване сред над 1000 британски бизнес лидери, проведено от EY и London First в края на февруари, установи, че три четвърти от компаниите са се сблъскали с трудности след края на преходния период за Brexit, като половината очакват те да продължат в дългосрочен план.

Търговията с Европа понесе сериозен удар. Износът на стоки за ЕС се срина с над 41% през януари на годишна база, сочат данни на Националната статистическа служба. Според данните, публикувани във вторник, износът се възстановява през февруари, но все пак е с 12,5% по-нисък спрямо същия месец на 2020 г., когато пандемията завладя Европа, и с 22% по-малък спрямо 2019 г.

Много компании посочват, че възможността им да продължат да търгуват с блока е изложена на риск поради проблеми, произтичащи от търговското споразумение. Дружествата сега се сблъскват с продължителни закъснения и по-високи транспортни разходи поради новите митнически проверки и изисквания за безопасност на храните.

Проучване на Британската търговска камара сред 2900 износители от Кралството, публикувано в понеделник, установи, че 41% от фирмите отчитат намалени износни продажби през първото тримесечие, дължащи се на Brexit и въздействието на коронавирусната пандемия.

Въпреки че по-големите компании могат да поемат нови разходи, малкият бизнес е особено тежко засегнат. Проучване сред 132 износители от Федерацията на малкия бизнес през март установи, че 23% са спрели временно продажбите за ЕС, а пет дружества са ги преустановили за постоянно.

Може ли споразумението да бъде поправено?

В понеделник група депутати, бизнес лидери и икономисти обявиха независима комисия, която ще даде препоръки на правителството. Ситуацията е особено спешна за производителите на храни. От 1 януари всички растителни и животински продукти, влизащи в ЕС, изискват здравен сертификат за износ, който трябва да бъде подпечатан сертифициран от правителството ветеринар, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Износът на храни и напитки в Обединеното кралство се срина през януари, воден от 76-процентния спад в продажбите към ЕС на годишна база, сочат данни на Федерацията за храни и напитки. Според Националната статистическа служба износът на храни и живи животни се възстановява донякъде през февруари, но остава под нивата от 2020 г.

Имa и oщe мнoгo пpoблeми, ĸoитo ce нyждaят oт внимaниe.

Джoнcън нe e дoгoвopил и cпopaзyмeниe зa финaнcoвитe ycлyги — индycтpия, ĸoятo генерира 11% oт дaнъчнитe пpиxoди и 1,1 млн. paбoтни мecтa. Haдeждaтa, чe Beлиĸoбpитaния щe пoлyчи paвeн дocтъп изглeждa мaлĸа, което щe пoдĸoпae cъc cигypнocт пoзициятa нa Лoндoн ĸaтo финaнcoв цeнтъp нa Eвpoпa.

Дългосрочните последици

Излизането от единния пазар на ЕС означава край на търговията без допълнителни изисквания и по-високи разходи за компаниите в Обединеното кралство.

Очаква се новите търговски отношения да доведат до дългосрочна загуба на икономическа активност във Великобритания с около 4% в сравнение със ситуацията, ако Кралството беше останало в ЕС, сочат изчисления на Британската служба за бюджетна отговорност. Износът и вносът ще бъдат с около 15% по-ниски в дългосрочен план.


86
Още от ЕС
Проф. Момеков: Ваксините бяха разрешени под условие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 67

"Ти му обясняваш как е положението" - ти МИ обясняваш какво си МИСЛИШ, че е положението, понеже си полуграмотен игнорант, а аз ти показвам с ФАКТИ, че ВСЯКО едно твое твърдение е НЕИСТИНА...

Останалото вече го казах в предния пост.
69
3
 
1
 
! Отговори
V преди 3 седмици
Финансовия сектор няма да загуби а дори ще спечели ;) Освен това децентрализираните финанси ще стават все повече. Ако вземем например борсите много ясно е че британските борси са по сигурни и достъпни до всички за разлика от евроге.йските където има политикономика и тежка властова безнаказаност която гони инвеститорите.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 66

Бил е техен. Ти май живееш в 18ти век.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 65

"ПП. Аман от полуграмотни комплексирани балкански всезнайковци."

Е да де, аман от Христо Христов :D Ти му обясняваш как е положението, то магарето си знае едно и само това си повтаря...
66
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
UK са много силни полвината свят е тяхен
65
6
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Относно политиците, британските са титани в сравнение с некадърниците в ес и ек. Даже Фараж е истинско слънце и визионер в сравнение с "визионера" на либералния ес ги ферхофстад.
И да, всички са психопати по Оруел и да, въпреки всичко, на острова лъжат по-малко от ес и ек. Толкоз за политиците.

ПП. Аман от полуграмотни комплексирани балкански всезнайковци.
64
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 63

Курс паунд-евро: 1.13-1.14 преди 10 години, 1.15 днес. От Нова година + 5 цента.
Когато беше референдума, паундът падаше стремглаво надолу. Около датата за референдума беше 1.20.
Толкоз за паунда.
NHS може да е трагедия, защото ви казват истината. Отделно, NHS от години (може би от Татчър) си е зле. Да не мислиш, че в другите западни държави с "най-добрата" здравна система е много по-добре? Толкоз за здравната система.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Христо

Какви ги бръщолевиш? Тук съм от 10 години и съм инженер. Паунда още стърже дъното от референдума. NHS е трагедия, политиците са изключително неадеквати и корумпирани и с всеки ден ни тикат към Оруелска тоталитарна дистопия. Пий си хапчетата, човече, и не се обаждай по теми, от които и представа си нямаш.
62
7
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
... отишъл гастарбайтерът по време на криза и чака с ребърца на барбекю и скоч да го посрещат.
61
8
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/60

"Къде са тия обективни факти?" - ваксинацията например. Паундът расте. Хората не зависят от политически зависим съд и съдии на стотици километри или здравни гурута и политпсихопати дето лъжат на ден по два пъти.
Важните неща!

ПП. Никой не е казал, че вчера пристигналите гастарбайтери трябва да са добре, още повече по време на здравна криза. Всъщност, добре ли сте със психичното си здраве?
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 61

Къде са тия обективни факти? Да не си ги халюцинирал? Живея тук и от една година всичко затъва с всеки изминал ден.
59
12
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Обективните факти показват, че Брекзит беше, въпреки отстъпките на Лондон по Коледа, успешна стъпка за британците

ПП. Но как робският балкански комплексар, чието битие се свежда то дова кой да го яха, да разбере какво е мисленето на нация, на която дядовците и учителите на бащите им са владеели половината свят?!
58
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/66

"правят си червени паспорти" - правят си сини паспорти. Червените са за ес.

Факт.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стига занимаваите хората с политика.
56
0
 
13
 
! Отговори
Киро преди 3 седмици
От как тея излязоха в знак на протест ще пия само ирландско уиски.
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега да ходят да благодарят на пенсионерите, които масово гласуваха за Brexit без да имат идея до какво ще доведе това. Ама дядо Джон от село Дрън Дрън в дълбоката провинция чул, че като излезе Великобритания от ЕС ще живее по-добре и гласувал без да помисли как това ще се отрази на внука му, който живее в Лондон и работи за международна компания.
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой бизнес ? Английския ли :) Ами нали неискат съюз . Ето сега са сами . Плащат си мито, правят си червени паспорти, минават си митница с проверка и готово. Какво толкова :) Сам каквоти си направи човек...никой неможе .
53
1
 
26
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 3 седмици
Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи.
Да бяха прочели надписа над българския парламент, не разделението а съединението прави силата. За съжаление и българите не го четат защото си мислят че личния интерес не е свързан с общия.
52
1
 
24
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Великобритания ще загубят и още много когато отпаднат преференциите и безмитните квоти за повечето основни стоки.
51
10
 
1
 
! Отговори
Искрено вяш преди 3 седмици
Днес е 15 също мисля да правя заради едни хора промени и ще ги направя беше ми приятно да работя с тоя оператор но поради зависта на едни хора се махам оправяите се а виновните не искам да ги виждам оттука нататък нито ме интересуват нито ще ги поздравявам благодаря им за разбирането аз съм ничии но все някъде са ме срещани като хората