Финландия цели да премахне напълно пушенето до 2030 г.

Властите готвят затягане за пушенето на открито
28 апр 2021 09:21, Ния Христова
34
Финландия цели да премахне напълно пушенето до 2030 г.
Снимка: Pixabay

Финландските власти планират ново затягане на и без това строгите ограничения срещу тютюнопушенето на обществени места. Обмисля се и премахването на рекламите на тютюневи компании през следващите години. Целта е да се премахне напълно пушенето до 2030 г., съобщи БГНЕС.

Министерството на социалните въпроси и здравеопазването скоро ще изпрати предложение за допълнително затягане на ограниченията за пушене на открито.
 
Ще бъде предложена забрана за пушене на автобусни спирки, плажове, детски площадки и някои тераси на кафенета и ресторанти. Най-веротяно мярката ще влезе в сила на 1 януари 2022 г. Предвижда се също така кутиите цигари да бъдат в неутрални опаковки без името на тютюневата компания и тази мярка може да влезе в сила в началото на 2023 г.
 
Целта е до 2030 г. по-малко от пет процента от населението на Финландия да консумира тютюн и други никотинови продукти.
 
 
 
 
 
 
 

34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на тях! Цигарите са отживелица, само балканските пушачи си мислят още, че е готино да се пуши.
22
6
 
2
 
! Отговори
Левтер преди 5 месеца
Скандинавците ще го постигнат, не се съмнявам.*** от друга страна,как ще се преструва на мъж без алкохол и цигари?!Браво ***.
21
4
 
5
 
! Отговори
Петко преди 5 месеца
По-скучна от тая страна няма. Предочитам 100 пъти повече в Африка и Азия!
20
0
 
8
 
! Отговори
Вейко Скапанен преди 5 месеца
Те да изкоренят алкохолизма, че останаха и те шепа народ като нас.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма по-лесна работа от това да спреш да пушиш. Аз съм го правил поне 15 пъти. Препоръвам на всички пушачи. Иначе си прецакваш здравето - рак на белия дроб, на гърлото, импотентност (това знам, че не ви е важно, щото кой еуе такива вуци, пък и жена ви има кой да я дупи, няма вие да се занимавате я), артеросклероза....
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Бг се пуши най-психарски от ранна възраст. Масата днешни родители са съсжсъщата закваска. Пуши се по път и над път, по спирки и градинки. Пнлайнът поне спря пушенето в училищата. А по пейките в парковете пак ще се наредят димящи като комини майки с бебета в колички под носа им. По-добре без пейки.
17
1
 
1
 
! Отговори
Qanon преди 5 месеца
Спирането е лесно! Само тряба да издържите да не пушите 2 седмици (да, доста е тегаво), но после желанието намалява и спира съвсем. Хем човек да си кали волята малко. ;) Иначе ако ще е пушене, поне да е трева, а не цигари. Цигарите съдържат само отрови.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как не можете да четете между редовете. Тази забрана е главно срещу мигрантите, защото те най-масово пушат. Нали не могат (уж) да пият алкохол и се събират по този начин. Масово захапват фасове по 10-20 *** индивида и така по цял ден кибичат по градинки и паркове. Не могат вече в кафенетата да са по цял ден. Финландците са алкохолици, но не са пушачи. Бил съм там за около 3 месеца. Много е скучно.
15
3
 
2
 
! Отговори
dmx преди 5 месеца
Това, че още не могат да им забранят опаковките, говори за силата на тютюневите лобисти в така наречените демокрации
14
3
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 5 месеца
Да продават само цигари с цианид и до две седмици няма да има повече пушачи.
13
0
 
6
 
! Отговори
до D00mer преди 5 месеца
Нищо, ще измислиш друго безполезно занимание да си запъллваш работното време. Например може да чоплиш семки.
12
5
 
6
 
! Отговори
D00mer преди 5 месеца
Ако забранят пушенето на цигара, заедно с пиенето на кафе от машина в работно време, докато се коментира политика - ще унищожат цяла социална прислойка.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Все ми е тая. Всеки има глава на раменете си. И българина има, ама я ползва само за равновесие. Няма друго обяснение - трепери от ваксините, щото можело да има дългосрочни негативни ефекти, но паралелно дава на всички да разберат, че няма да спре да пуши.
10
5
 
13
 
! Отговори
Мен преди 5 месеца
До Веселинъ 7112136860Нямам нищо против пушенето, нито пиенето когато не пречи на другите. Пушете си вкъщи, ако искате и с laйna се мажете. Обаче някой като ви каже, че смърдите и цапате не се сърдете - това е самата истина.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не познавам човек който да не е искал да ги откаже.
8
11
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 5 месеца
Просто си пушете и гасете фасовете в табелите за забрана . Религиозният политически морализъм не заслужава и грам внимание. И алкохол пийте и си псувайте на воля.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи трева може, а тютюн не може?!
6
2
 
4
 
! Отговори
Нане преди 5 месеца
ЕПМ
5
14
 
13
 
! Отговори
Тошо преди 5 месеца
Пушенето убива...какво още трябва да се каже за него, излишен "здравословен" фактор, изсточващ НЗОК смилиони, вместо да отиват за спортни артикули ! Браво Финландия, да се готви...... България !!! Много искам да станем първата страна без цигарен дим!
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А с дрогата как седи въпроса или тя не е вредна ?