10 г. след атаката на Андеш Брайвик - разказва оцелялата Лиза Хъсби

Крайно-десният екстремист убива 69 младежи на остров Ютьоя
22 юли 2021 19:30, Нели Христова
48
10 г. след атаката на Андеш Брайвик - разказва оцелялата Лиза Хъсби
Снимка: БГНЕС

На 22 юли 2011 г. крайнодесният екстремист Андеш Брайвик активира кола бомба пред правителствените офиси в Осло.  Два часа по-късно той напада летен лагер за млади политически активисти на остров Ютьоя. Стрелбата там продължава 72 минути без прекъсване.

В този ден са убити седемдесет и седем души - мнозинството от които младежи, които са били на острова.

По това време Лиза Хъсби е на 19 години и е един от лидерите в младежкия лагер.

Десет години след като срещна смъртта очи в очи, тя си спомня за бягството от нападателя и за това как събитията от този ден са оформили живота й.

"Шансът беше 50:50 - или намираш добро място, на което да се скриеш, или не", казва тя пред BBC. "Всичко се случваше напълно случайно, което го прави трудно да се приеме. В един момент просто осъзнаваш, че си имал късмет."

Първата атака е в 3:25 часа в центъра на Осло. Всички министри в сърцето на правителството на Норвегия оцеляват. Жертвите там са две. След това Брайвик се отправя към Ютьоя.

"Първият момент, в който осъзнах, че нещо не е наред на острова, бе около 5 часа следобед. Чухме изстрели, но преди да можем да реагираме, видях как огромна тълпа от хора бягат към мен, идвайки от кея, откъдето се чуваха изстрелите. Можеше да видиш в очите им, че са станали свидетели на нещо ужасяващо. В този момент си помислих, че трябва да се скрия някъде, на безопасно място, защото нещо наистина не е наред", разказва Лиза.

Ужасените младежи бягат за живота си и се крият из целия остров, преследвани от Брайвик, който стреля на месо. Някои се хвърлят във водата и се опитват да доплуват до по-безопасен бряг, но терористът продължава да стреля по тях.

"Чувах това момиче, което крещеше в гората: "Простреляха ме, простреляха ме" и бягаше към нас. Затова ние започнахме да бягаме още по-бързо през гората", спомня си Хъсби. Тя успява да стигне една хижа, в която вече се крият няколко деца.

"Чувахме как изстрелите се приближават. След това той стреля три пъти през вратата. Бяхме сигурни, че ще умрем", казва Лиза. Но съдбата ги спасява - Брейвик тръгва към следващите си жертви.

"Стрелецът караше хората да излязат, като викаше: "Полицията е тук, можете да излезете, в безопасност сте." В момента, в който те напускаха своите скривалища, той просто ги застрелваше", казва Лиза.

Преди да се предаде на полицията същата нощ, Брейвик убива 69 души на острова. Повечето жертви са на възраст под 20 години. Най-младата жертва е отпразнувала четиринадесетия си рожден ден пет дни преди атаката. Сред убитите са и двама от най-близките приятели на Лиза.

"Всеки, който оцеля след това, си мислеше: "Защо не се опитахме да се преборим с него, защо не направихме нищо?" Но това по-лесно се казва, отколкото върши, когато имаш двете си ръце срещу две автоматични оръжия. В първите няколко седмици бяхме в шок. Но в момента, в който Норвегия започна да се връща към нормалното, тогава стана още по-трудно за нас. Започнах да сънувам кошмари. Страдах от депресия и тревожност, нямах и никакви позитивни мисли за бъдещето. За известно време се бях предала", споделя Лиза.

Сега тя живее сама във ферма. Казва, че се чувства в безопасност. Обикаля и училищата, за да разкаже за атаката и да образова децата за крайно-десния екстремизъм. "Колкото повече говоря за това, толкова по-малко страшна изглежда реалната атака. Осъзнах, че онзи петък през 2011 година не трябва да оформя целия ми живот."

Признак за ужасяващия характер на насилието, упражнено от Брайвик, са осемте огнестрелни рани по тялото на 18-годишен младеж. Той признава, че е имал за цел да извърши възможно най-зрелищната атака, да направи, както сам се изразява, "фойерверки", за да привлече вниманието към своя "манифест" - документ от 1500 страници, в който той изложи антимюсюлманската си идеология.

На процеса по делото си Брайвик признава фактите, но пледира невинен. През 2012 г. той бе осъден на 21 години затвор, като има възможност наказанието му да бъде удължено до живот, ако бъде преценено, че той продължава да е заплаха за обществото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Ашколсун преди 2 години
Брейвик е борец срещу зараждащият се комунизъм в неговата държава. При това положение всички средства са позволени. Дали Брейвик е терорист е доста спорно, когато се знае, че червендалестите тикви са престъпници или ще станат такива, разбивайки държавата. За пример, вижте ситуацията в България.
28
0
 
0
 
! Отговори
От 46 коментара преди 2 години
не е останал нито един! Това е нов връх в историята на вашия сайт!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комсомолците са като ***. Навсякъде по света и независимо от боята. И практиката е показала, че има само един начин да се борим с тази напаст.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 39 Животът е приливи и отливи.На изкуственото отливна вьлна на тато даваш пример.А приливната после. Размера е двойна
25
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До ТемидКат си излежи максималните годинки - чао. Там доживотна нема.
24
1
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Капитан Андерш Брайвик преди паметния ден е полял вечерта с хубаво червено вино и ***!
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ненормалник трябва да се разфасова и всичко що може да се дари за органи. Това е ненужно зло.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой чел ли е защитната реч на Брайвик пред съда
21
10
 
13
 
! Отговори
Либерал преди 2 години
Брейвик е убиец на деца. Луд и зъл човек. Психопат.
20
6
 
14
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Я вземете да напишете точно срещу какво се бори Брайвик! Правителството им решава да приема всякакви мигранти и най-вече черни. Управляващата партия там са си чисти комунисти и на Ютьоя се провежда национален сбор на техния комсомол. Така че там са се събрали млади комунистчета които искат един ден да ги *** черни арапи и Брайвик като всеки нормален човек не е съгласен с тази политика. Аз ако бях на мястото на Брайвик и тази Лиза щях да я пратя в комунистическия рай при Ленин, Пол Пот и Че!
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не дават интервюта а него?Може пък повече хора да му разберем гледната точка и да по-прочистим България от ромеещи се индуиски субекти.
18
2
 
15
 
! Отговори
През 2011 все още преди 2 години
не бяхме наясно, че дяволът е яхнал магарето и вършее из Европа. Брайвик обаче е бил пророк. Жалко, че не е имал съмишленими, които да му помагат. След 11 години започнахме да проумяваме колко е бил прав. Дано да не е късно за всички нас!
17
3
 
10
 
! Отговори
m преди 2 години
Великан
16
13
 
6
 
! Отговори
Либерал преди 2 години
Неонaцизма броди из Европа и САЩ. Брейвъроподобните са опасни за цивилизацията, за прогреса и за околните. Какво постигна този лунатик, освен да причини мъка на близките на жертвите?
15
1
 
15
 
! Отговори
Брйвик-2 преди 2 години
15, притеснението от настъпването на либерастията...и вижте какво стана. Точно за това го е направил, за да покаже на света какво ни очаква. И се оказа прав човекът, в момента е цирк оркестриран от една гнусна клика, да наложи дегенерастия, толерастия и либерастия с цел извращаване на нормалното общество. За съжаление успяват...за сега. Но други брайвиковци със сигурност израстват в момента. Нормалните хора трябва да се противопоставим на тая уродлива либерастична адженда, да спасим децата си.
14
2
 
11
 
! Отговори
пецата преди 2 години
защо не кажат че на този лагер са били бъдещите лидери които евреите си ги отглеждат от малки за да заробват цели държави, Брейвик е не повече от герой за днешните времена за народа си , опитал се е да го освободи от финансовото робство в което се намират съгражданите му, същото е било в Германия , хиперинфлация и евреите са изкупили всичко за жълти пфенинги после идва прословутия немски бачкер, не че им се работи на хората просто са заробени,а Хитлер е един вид спасител за народа си
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13, извинявам се, приемам поправката. Сега ме караш да съжалявам още повече че има оцелели либерастични ***. Брайвик се оказва по-голям герой отколкото го смятах преди.
12
18
 
9
 
! Отговори
Emirulmuminin преди 2 години
Брайвик е един импотентен комплексар, чиято любов в гимназията е женена за мюсюлманин. Да отидеш с торба автоматични оръжия на детски лагер е върха на страха. Както и недоразвития индивид, който влезе да убие няколко дядовци на намаза в крайсчърч. Такива като са толкова радетели за християнството да отидат да се бият с талибаните. Пущуните ще ги убият и разчленят за секунди. Ако ги хванат живи, ще им направят и по-лоши неща.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10, не комунистически, неолиберални
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брайвик е трябвало да вземе още някой да му помага - тогава шансовете да се скриеш щяха да са не 50% а 5%