В знак на отмъщение: Подобно на Русия, Беларус пуска стотици мигранти към ЕС

Страната им помага да преминат границата с Литва
15 авг 2021 19:15, Нели Христова
220
В знак на отмъщение: Подобно на Русия, Беларус пуска стотици мигранти към ЕС
Снимка: БГНЕС

Отчаяни, уплашени и молещи се за помощ, те излизат от тъмнината: група от езидски мигранти, изгубени в горите на Източна Европа.

Това е сюрреалистична гледка - и такава, която се повтаря през много последните нощи.

След като са преживели преследвания от ИДИЛ у дома в Ирак, тук на границата между Беларус и Литва, езидите се оказват уловени в спиращ дъха циничен заговор. Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко e обвинен, че използва тези отчаяни души като пионки в играта си с високи залози срещу Европейския съюз.

"Не ме изпращайте обратно в Беларус!" моли Римон, един от групата от осем мигранти, стискайки от ръка литовската гранична охрана.

Иракчаните призовават друг свой сънародник, Абу Усама - все още скитащ през тъмната гора със своя 10-годишен син - да се подчини на относителната безопасност на ареста. Разплаканият мъж с дете на ръце изплува сред дърветата, синът се вайка от страх, а бащата се хвърля на земята и вика "Аллах!"

В небето над главите им жужи хеликоптер, а охраната чува по радиото си, че нейните монитори са засекли топлинните показатели на още 15 мигранти наблизо, които чакат да преминат границата.

В рамките на 24 часа от 27 до 28 юли на границата са уловени рекорден брой мигранти - 171 души, като много от тях са иракчани. Повече от 4000 бежанци са уловени до момента тази година.

"Масово отмъщение"

Европейските служители казват, че бюрокрацията на Лукашенко извлича хиляди евро от всеки пътник, след което ги превръща в "оръжия" - според литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис - с цел да натовари съседката си Литва.

Длъжностни лица казват, че мигрантите се превозват от Близкия изток до Минск, а след това се насочват до границата между Беларус и Литва от неуточнени фасилитатори, където им е разрешено да преминават, безпрепятствено от граничната полиция на Беларус.

Литва го нарече "дребно", но "масово отмъщение" за санкциите, наложени от ЕС, след като Беларус принуди самолет на Ryanair да кацне в Минск, за да бъде арестуван опозиционен блогър, който бе на борда на машината.

Представител на западното разузнаване заяви пред CNN, че схемата не може да функционира без разрешението на беларуската държава и че Лукашенко вероятно използва мигрантите като начин да притисне ЕС в преговори за премахване на санкциите срещу него.

Ключовият съюзник на Беларус - Русия, играе роля в тази тъмна търговия, каза представителят на западните разузнавателни служби и добави, че руското правителство е използвало подобна схема за мигранти в Норвегия и Финландия през 2015 г. Длъжностното лице заяви, че е много вероятно Беларус да се възползва от руските съвети, информация и помощ за установяване на този най-нов транзитен маршрут.

През юни, когато броят на пристигащите в страната мигранти ескалира малко след налагането на санкциите, Лукашенко заяви: "Няма да задържим никого. В крайна сметка ние не сме тяхната крайна дестинация. Те се насочват към просветена, топла, уютна Европа ."

В сряда белоруски служители заведоха CNN и други медии до границата си като част от организирано турне. Длъжностни лица заявяват, че мигрантите, дошли в Беларус, са го направили като туристи и не са платили пари, за да улеснят преминаването си. Според тях белоруските граничари са заети с предотвратяването на престъпна дейност и мигрантите се промъкнаха през пропуските в граничната ограда.

Роман Подлинев, заместник -председател на комитета за държавна граница, заяви, че Литва не е в състояние да контролира ситуацията и е прибягнала до "радикални методи". Той каза пред журналисти, включително CNN, че: "Въпреки нашите споразумения, литовската страна се опитва да доведе незаконно до границата с Беларус бежанците, които поискаха убежище в ЕС, и се опитва да ги изтласка на територията на Беларус със сила и насилие".

Граничният комитет представи видеозаписи, заснети от техния персонал, които според тях са доказателство за техните твърдения, че литовската гранична охрана използва сила, за да отблъсне или да върне мигрантите, както и че им отказва медицинска помощ. Те също така водят журналистите в болница, където ги срещат с мигрант на име Хюсеин, който казва, че е бил принуден да се върне и пребит от литовските граничари. Литовските власти отричат ​​използването на сила.

В отговор на увеличаването на броя на мигрантите, които се опитват да влязат в страната, Литва започна изграждането на дебела ограда по границата си. Преди това страната разчиташе на гъста гора, за да възпре всеки да пресече.

Този уикенд, според литовски служители, броят на мигрантите, преминаващи в страната, е спаднал до нула, след като Литва изпрати подкрепление в граничния район и започна да излъчва предупредителни съобщения на арабски, кюрдски, френски, руски и английски по високоговорители.

Представители на ЕС също приложиха дипломатически натиск върху Ирак, а в отговор страната прекрати полетите до Минск и изпрати самолет за събиране на мигранти от Беларус. Ахмед Ал Сахаф, говорител на иракското външно министерство, заяви пред CNN, че самолетът се е върнал със запълнени 130 от 400 места.

Но въпреки че Литва постигна известен успех в справянето си с кризата през последните дни, заплахата се измести. Външният министър Габриелиус Ландсбергис предупреди, че Беларус сега търси либерален визов режим с Пакистан или Мароко, за да продължи потока от мигранти.

А въпросът стигна до съседите на Литва, тъй като тези, които вече са в Беларус, търсят алтернативни маршрути. В понеделник Полша съобщи, че е задържала рекордни 349 мигранти без документи през уикенда, много от които са иракчани.

Друг от съседите на Беларус от ЕС, Латвия, задържа 140 мигранти в понеделник и десетки други през уикенда. Вътрешният министър предложи извънредно положение, а служителите изразиха необходимостта от лагери за мигранти.

Полицейските участъци препълват

Историите на тези, които се кръстосват горите, са болезнено познати. CNN разговаря с група от дузина езиди, заловени именно там.

Никой от тях не е носил физически паспорт - вместо това са сканирали документите на телефоните си. Някои носят имена на езидите и показват, че са родени в град Дохук, крепост на иракското малцинство, чиито членове са били жестоко атакувани от ИДИЛ.

ИДИЛ уби хиляди езиди мъже и пороби хиляди жени и деца между 2014 и 2017 г., в това, което ООН нарече геноцид.

Един от мъжете носи със себе си самолетен билет за 542 долара от иракската столица Багдад.

Те казват, че са взели такси от столицата на Беларус, след което са последвали GPS през гората и през границата. След това граничните служители ги намерат в гората, преди да бъдат отведени до местна гранична охрана, за по-нататъшно разследване, а след това са транспортирани до ареста.

Страната им на произход поражда още една неотложна загриженост за Литва: потенциален приток на терористи.

Представителят на разузнаването заявява пред CNN, че има реални опасения, че джихадистите от Близкия изток могат да проникнат в тези маршрути.

Вече има няколко случая, които предизвикват загриженост, казва служителят, но това може да са били лица, които преди това са били наблюдавани заради връзки с терористични групи, а след това са извършили пътуването не за да извършат терористична атака, а по икономически причини.

Потокът от хора е безмилостен. Той трансформира много от тихите гранични градове на Литва - техните полицейски участъци сега препълват новопристигналите мигранти.

В населеното място Пошконис граничните служители са предали кухнята на си на новопристигналите.

В Диевенишкес местните жители протестират срещу превръщането на стар жилищен блок в център за задържане на до 500 мигранти. Те казват, че не са против мигрантите, но твърдят, че не трябва да бъдат настанени толкова близо до детската градина.

Друг лагер в Друскининкай прелива от африканци и иракчани, ядосани, че са натъпкани във военни палатки и заключени в центъра по време на пандемията.

Мнозина настояват, че не са плащали на трафикантите, за да стигнат дотук. Но Али от Багдад казва, че някои плащат от 5000 до 6000 евро, дори до 15 000 евро на трафиканти за ВИП услуга до най-ценената дестинация в Европа: Германия.

Али казва, че беларусите "ни бутат, те ни използват като оръжия, защото Беларус има проблеми с Литва. Като оръжия. Те ни използват, но ние се нуждаем от това."

Друг жител на лагера - също от Багдад - добавя: "Имаме нужда от това, тъй като животът ни е в опасност. Ние нямаме живот в Ирак."


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Същото прави Русия в Афганистан. Руснаците единствени, не затвориха посолството си в Кабул, което означава, че си сътрудничат с талибаните. За да отслаби ЕС, ще пусне стотици хиляди афганистански към ЕС.
176
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Беларус отмъщавали, русия отмъщавала ...А не бе, ще седят и ръкопляскат на ЕС и налаганите санкции.
175
30
 
13
 
! Отговори
Питър преди 3 месеца
До даа: Ами то си пише бе, момче, в статията е споменато, че лукашенковците и путиновците нарочно правят безвизови режими с такива държави, за да се напълнят с отчаяни хора и да си играят игричките Ама ти си писател, а не читател, откъде да ги знаеш тия работи
174
8
 
34
 
! Отговори
дааа преди 3 месеца
До от трън на глогя ми кажи,как са попаднали в Беларус?Нито рашите,нито белорашите имат пряка граница с Ирак,Сирия,Афганистан?КОЙ ги пусна по Беларус и до Русия?Що не пишете за това!
173
18
 
11
 
! Отговори
от трън на глог преди 3 месеца
бягат от религиозен фундаментализъм , а попадат на комустически фашизъм
172
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От къде Бай Али от Багдад и сподвижниците му ,изтерзани,измъчени и ограбени от войната намериха по 12000 евро да ги дадат на каналджиите ?
171
7
 
30
 
! Отговори
НЕ ЛЪЖЕТЕ!!! преди 3 месеца
Силни слова! Русия отмъщавала,Беларус отмъщавал,вие какво искате ,мигрантите да останат на тяхна територия? Не сте познали,а и момните ли какви призиви правеше фондерфюрер МеркеЛ? Да припомня думите и ,,Заповядайте у нас,добре дошли,,!Е те идват,нали са поканени...
170
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само след 4 дни Меркел ще изпее своята лебедова песен в Москва. Предполагаемият текст би изглеждал така: ---Смили се, Государю! Зима иде, Камарад Путин. Моля те да разрешиш увеличаване на обемите на газоподаването за Германия. Вярвам, че пуско-наладъчните мероприятия по първата линия на "Северен поток-2" са приключили успешно и ние двамата сега безотлагателно ще можем да стартираме газоподаването по първата линия на спасителния за ЕС "Северен поток-2". Моля, Государю! Много, много моля!
169
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали EС обича многообразието,нали европейското ,,семейство '' е пример за хуманизъм,какво става? Защо сега не искат да приемат с отворени обятия ,,многообразието'' ? Вместо да налагат санкции ,трябва да дадат награди на Беларус и всички доставчици на на нови европейци ,граждани на света които ще осъществят заветната цел на обитателите на вавилонската кула в Брюксел !
168
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Идил уби хиляди езиди мъже и пороби хиляди жени и деца между 2014 и 2017 г., в това, което ООН нарече геноцид. Защо Пиндостан, който безпределно властваше и продължава да властва в Ирак, не предотврати този наречен от ООН геноцид?
167
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бацко заявил: "Няма да задържим никого. В крайна сметка ние не сме тяхната крайна дестинация. Те се насочват към просветена, топла, уютна Европа ". Прав е и знае, че и да ги задържи, лицемерните и двуличните еесовци пак ще го обвинят, че нарушава павата на човека като задържа мигрантите на белоруска територия против волята им.
166
8
 
22
 
! Отговори
За Меркелица преди 3 месеца
и съпортарите й ще требе международен трибунал, за да ги провесят по клоните на дърветата. Надявам се, че в Германия дърветата имат здрави клони и ще издържат на товара. Толкоз по въпроса! Може и Баба Сталина-Кристалина да увисне за някой клон за нейни приказки, путкрепящи нашествието от мигрантски ***.
165
5
 
50
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 месеца
Умилих се и пуснах сълза за ислямския нелегален кмигрант, който утре ще почне да ми натрапва гнусната си религия, да иска халал и да се възмущав как са облечени жените. Грантаджийските медии май бъркат читателите- ние не сме западняците с промития мозък. Минали сме през цедката на комунистическата пропаганда и пасквили като този, особено за ненавиждана от нас религия, предизвикват само погнуса към медията.
164
5
 
25
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 3 месеца
Тия журналисти писали статията, не са в час. Точно това искат глобалистите и интернационалистката Меркел и наследниците и. Дори ще му целуват ръка на Лукашенко от благодарност. ЕС спешно се нуждае от лекари, инженери и квалифицирана работна ръка.
163
6
 
22
 
! Отговори
Не у мене молим те преди 3 месеца
А бре джурналисти и драскописци ! Не разбрахте ли че тия циркуси не вървят ?! Ако не беше случката ( напълно оправдателна ) със самолета нямаше още 100г. да споменете държавата Беларус ! Сега вече са най големия ху. в гъ.а ви !
162
6
 
22
 
! Отговори
кофти преди 3 месеца
ЕвроСъюз си отива и въобщее предстоят много промени... жалко! но можеше да се очаква с всички тея старчоци и изветрели кратуни в управлението му налат санкции на путяка на лукашенко дървят се на ердоганя тичат по свирката на американците а ЕС е толкова крехък и слаб и вече загуби битката. не са в състояние да налагат на който и да е квото и да било пред разпад
161
3
 
35
 
! Отговори
Сребролюб Мангизлиев преди 3 месеца
Само не ми стана ясно, защо все бащата Ахмед, сина Абдула, а майката Айше все я няма...
160
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** война, за която и Адолф Хитлер нямаше да се сети!!! Враговете на демокрацията трябва дя бъдат безмилостно ликвидирани до крак!!!
159
3
 
33
 
! Отговори
Ива преди 3 месеца
Корабите се изпращат, за да спасят възможно най -много бежанци в Средиземно море,т.е. да ги пренесем в Германия.Но ако дойдат в ЕС чрез Беларус,тогава те вече не са добре дошли.Кой трябва да разбира? ЕС прекарва нелегални мигранти през всички граници всеки ден вече 7 години.Сега не разбирам вълнението, няма значение дали идват от Беларусили от Гърция, Италия или отвъд морето. *** Меркел като ги разпределя - няма проблем... Германистан... те така... ние добрите, той лошия...
158
4
 
46
 
! Отговори
Йово преди 3 месеца
Че кой ги покани бежанците да идват в Европа. Не беше ли мама Меркел? Лукашенко не ги е канил затова на него бежанци не му трябват, да се оправят на запад след като са ги поканили!