Нова криза в Европа, драстични цени, риск от спиране на тока

ЕС се нуждае от енергийни ресурси, внесени от трети страни
263
Нова криза в Европа, драстични цени, риск от спиране на тока
Снимка: Pixabay

Пандемията от Covid-19 се превърна в безпрецедентна здравна криза, засягаща всички страни по света. И сега европейските държави се подготвят за нова криза, която също няма аналог. Става дума за недостиг на енергийни ресурси, който според експерти се очаква от няколко години. Континентът има остър недостиг на газ и въглища, което създава риск за мащабни прекъсвания на електроенергията, ако вятърните и слънчевите енергийни източници се окажат недостатъчни, пише „Труд“ като циитра Daily Express.

Европа очаква със страх идването на сурова зима и увеличаването на цените на едро на енергоизточниците, които причиняват енергийна криза в континентален мащаб. Великобритания, Германия и няколко други държави съобщават за недостиг на енергия и се надяват да се запазят умерените температури, за да не претоварват и без това напрегнатите електроснабдителни дружества.

В Европа недостигат газ и въглища. И ако няма енергия от възобновяеми източници като вятъра, е възможен най-лошият сценарий, включително прекъсвания на електрозахранването и затваряне на промишлеността.
Енергийна криза назрява от няколко години, тъй като Европа все повече зависи от други източници на енергия, като вятър и слънце. Промените в политиките за опазване на околната среда принудиха някои държави да затворят своите въглищни и атомни електроцентрали. Това доведе до намаляване на резервните генериращи мощности, които биха могли да се използват през особено трудни периоди.

Голямото увеличение на цените на енергията вероятно ще тласне инфлацията в цяла Европа тази година, предупреждават икономистите. Министърът на бизнеса на Обединеното кралство Кваси Квартенг проведе спешна среща в понеделник с ръководители на газовата индустрия в опит да ограничи вредните последици от скока на пазарните цени.

Той каза, че ако доставчиците от среден клас имат проблеми тази зима, когато се опитват да защитят потребителите от покачващите се цени на жилищните и комуналните услуги, те ще бъдат възложени на външни изпълнители.

За вътрешно потребление ЕС се нуждае от енергийни ресурси, внесени от трети страни. През 2019 г. вносът се основаваше на петролни продукти, включително петрол. По това време петролът представляваше две трети от вноса на енергия в Европейския съюз. 27% се падаха на природния газ и 6% на твърдите изкопаеми горива.
Русия е основният доставчик на нефт, газ и твърдо гориво за страните от ЕС. През 2019 г. тя представлява почти три четвърти от вноса на газ за държавите от ЕС - приблизително 41% от общия ѝ износ. Статистиката показва, че ЕС е получил 34,3 тераджаула енергия от Русия през 2019 г., което е с 0,1 тераджаула по-малко в сравнение с предходната година.

На второ място са останалите износители. Те представляват 22,4 тераджаула. Следва Норвегия с 13,2 тераджаула (16%).

Останалите доставчици на газ са както следва: Катар - 8,3 тераджаула; Алжир - 7,7 тераджаула; Нигерия - 5,3 тераджаула; САЩ - 4,8 тераджаула; Великобритания - 2,1 тераджаула; Тринидад и Тобаго - 1,9 тераджаула

Зависимостта на ЕС от нетния внос през 2019 г. беше еквивалентна на 61%. Това означава, че повече от половината от енергийните нужди на ЕС са задоволени от нетния внос. Този индикатор варира в различните страни. В Малта, Луксмебург и Кипър тя е повече от 90%, а в Естония само 5%. Зависимостта на ЕС от вноса на енергия се е увеличила значително след 2000 г. Тогава той беше само 56%.

Нагнетяването на европейските газохранилища днес е най-ниско от повече от 10 години. Цените на газа в Европа само през 2021 г. са се утроили, тъй като Русия ограничи допълнителните доставките за континента, за да запълни собствените си газохранилища, изпразнени миналата студена зима. Самата Русия е изправена пред енергийна криза и затова цените в Европа ще останат високи дори зимата да е мека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: кризатокЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
2
 
18
 
! Отговори
шофер преди 2 години
Значи да не си купувам електрическа лека кола..Жалко, тъкмо започнах да събирам пари.
181
1
 
27
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Важното е зелените да трупат нови милиарди, какво значение има че раята няма да иам ток и отопление?
180
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелена енергия, спиране на АЕЦ и ТЕЦ... А ток няма...
179
1
 
10
 
! Отговори
До До 181 преди 2 години
С риск да те разочаровам, аз съм никой. Такъв, какъвто винаги съм бил. Не си въобразявам, нито се заблуждавам. Колкото до останалото, не правя забележка, не критикувам, а още по-малко завиждам или злобея. Само обръщам внимание на фактите. А кой разбрал, разбрал...
178
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще гласувате за двамата харвардски мошеника,първо се запасете с дебели юргани, газени лампи и печки от типа ромска любов.А на тия печки ще печете баници,кога дъщерите ви доведат снахи,а синовете зетьове.
177
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123Ние си имамее АЕЦ само дето енергията от него я продаваме навън, а ние ползваме скъпата. Недостигът на енергийни ресурси е изкуствено създаден и е с цел печалба, а не е толкова свързан със затварянето на АЕЦ. По-големият проблем е липсата на газ.
176
1
 
31
 
! Отговори
браво преди 2 години
Само така ! Направо затваряйте Европа. То така и ще стане.
175
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата глупост която направи ЕС е, че се отказа от ядрената енергия. Вместо ударно да се инвестира в тази технология, в нейното развитие, което щеше да ни даде най-евтината енергия в света, ние я забранихме, защото се поддадохме на страха и простотията. Самоунищожението на ЕС върви с пълна сила, като че ли това е единствета цел преследват онези карикатури в Брюксел.
174
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рестарт, премахване на парите и жените общи.
173
4
 
17
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Я имам 6 родопски одеяла и дузина козяци. Вечер като му удариме по 5 домашни ракии с комшийката - нема да и казвам името, и че си се топлиме под тях. Ток не ни требе, моеме и на тъмно да се чешаме....
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОбективноСинтетичен петрол има от преди ВСВ, но той много скъп за производство г-н мегаум. Никой нищо не крие, просто никой няма да купува 3 пъти по-скъпо гориво.
171
13
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
СТИГА СТЕ РЕВАЛИ! ИЗКУСТВЕНИЯТ ПЕТРОЛ ОТДАВНА Е СЪЗДАДЕН, НО ИМА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ДА ГО КРИЯТ!!!
170
3
 
22
 
! Отговори
До 181 преди 2 години
А кой беше ти, че ще ми казваш какво ми е нужно и какво не? Ще си купя каквото искам, теб няма да те питам! Няма да се ограничавам, няма да понижавам стандарта си на живот, за да угодя на разни зелени сектанти и други червени вредни елементи. Аз искам да живея качествено, да се развивам, да градя и надграждам, а не да деградирам. Когато сметката е изкуствено надута, това е измама, това е престъпление, не се чувствам отговорен да се свия като мишка в ъгъла и да величая престъпника.
169
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ние си имаме АЕЦ, все още...ЕС - ДГД!
168
1
 
12
 
! Отговори
Сашко преди 2 години
Киберпандемия!!!Клаус Шваб-директор и създател на частният сатанинско-педофилски клуб Световен икономически Форум!!!
167
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ръководните органи на държавната енергетика са все така назначения на ГЕРБ. Същите, които забавиха интерконектора с Гърция 12 години. Същите, които изгубиха пътната карта за развитие на газопреносната мрежа, подписана с Газпром. Същите, осигурили милионите за студен резерв за централите на Доган и Ковачки.
166
0
 
60
 
! Отговори
До еАкулозите преди 2 години
Нали можехте да карате на вятърни мелници и соларни панелчета ? Спряхте ядрени реактори и ТЕЦове. Не желае те газ от Русия... щели сте да докарате газ от Юесей в кофи. А са се грейте с ...ями .
165
1
 
28
 
! Отговори
Комуне преди 2 години
Всичко започва с дефицит на чипове. Следв режим на тока. След това ще има и опашки с купони за олио. Deja Vu.
164
0
 
1
 
! Отговори
Кольо Терориста преди 2 години
до ромелина - абе едва ли може да го ползваш ама ако пъхнеш телефонния кажел в контакта ще им го върнеш тъпкано на БТК за това.
163
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурен съм в едно - обръщам еврото в долари в първия удобен момент ! ЕС и ЕЗ са пътници !