Радев: Проблемът с високите цени на енергията е общоевропейски

Според президента трябва да се търсят координирани действия
Обновена: 21 окт 2021 20:01 | 21 окт 2021 18:19, Ерол Емилов
372
Радев: Проблемът с високите цени на енергията е общоевропейски
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

"Проблемът с високите цени на електроенергията е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса", заяви президентът  Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.
 
Президентът изтъкна значението и необходимостта на краткосрочни и дългосрочни мерки, предложени от Европейската комисия за смекчаване на ефекта от повишаващите се цени на енергийния пазар на ЕС. "Най-важните от краткосрочните мерки обаче, които касаят компенсации за гражданите и за бизнеса, данъчни облекчения, държавна помощ, са оставени изцяло на отговорността на държавите членки и са според техните финансови възможности. България вече предприе действия и очаквам в спешен порядък правителството да обяви още по-значими мерки в подкрепа на всички небитови потребители", заяви Румен Радев.
 
По думите на държавния глава, за България важна мярка, която в момента липсва, е намаляване на цените на емисиите на парниковите газове, които вече надхвърлят разчетните от ЕК нива за 2030 година. Друга възможност е събраните средства от продажба на емисии да могат да се използват за кризисни мерки.
 
Радев изтъкна, че е важно цените на енергийната борса да са прозрачни и да не се допуска спекула.

"България произвежда енергия, достатъчна за своя пазар, и изнася енергия. Ние сме част от ЕС и този износ не може да бъде спрян, а това влияе на цените в България. Затова ще настояваме ЕК да се намесва енергично с контрол върху борсите и мерки за предотвратяване на спекулата", заяви Румен Радев.
 
Президентът посочи, че България заедно с други държави, сред които и Франция, ще настоява в спешен порядък ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ да бъдат признати и включени в списъка с екологично устойчиви икономически дейности. "В България разчитаме на нашия ядрен сектор като основен източник на достъпна, евтина и надеждна енергия. Приветстваме и средносрочните мерки, особено за облекчаване на разрешителните за ВЕИ и за търсене на решения на големия проблем как да съхраняваме енергията от ВЕИ“, заяви Румен Радев.

Още по темата
Президентът подчерта, че България решително подкрепя прехода към климатично неутрална икономика, но той трябва да бъде плавен, устойчив, балансиран и щадящ и за гражданите, и за икономиката.

"Трябва да търсим такива решения, които да гарантират тази устойчивост. Ще настоявам, както и няколко други държави, да бъде извършен анализ за връзката между настоящата енергийна криза и приетия пакет „Подготвени за цел 55“, посочи президентът. За страната ни драстичното намаляване  на емисиите би означавало ускоряване на процеса на спиране на традиционни базови мощности, без да има готовност да ги замени с нови такива според съвременните технологии.

"За съжаление, предишното правителство през декември 2020 г. допусна да се тръгне по тази пътека и сега ние трябва да правим всичко възможно, за да минимизираме щетите за България", каза Румен Радев и допълни, че трябва да внедряваме нови решения в нашата енергетика и то ускорено, но в никакъв случай не трябва да допускаме рисково изпълнение на този преход.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
17
 
! Отговори
3737 преди 3 месеца
Рундьо дали заведе и метресата си Деса на разходка в Брюксел?
242
1
 
16
 
! Отговори
Пилат преди 3 месеца
В това свое експозе, Чорапа е заприличал на Пилат Понтийски. Брише си кунките с европейския съюз. Ако цените продължават да растат, онези тъпанарчета, които го подкрепяха ще тръгнат да го свалят, но не с един, а с много юмруци. Чорапът ми се види доста пребледнял.
241
1
 
15
 
! Отговори
факт преди 3 месеца
професия убиец!
240
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цената на тока ще продължи да расте . Все пак хората казаха че зелената енергия ще е по чиста а не по евтина :) Тя и по евтина може да стане но не по този начин с централно планиране като Брюксел и Пекин. Китайците отдавна разбраха че така не става и почнаха да строят 34 реактора. И тука така ще стане ама трябва малко време да падне четвъртия райх . После ще се оправят нещата от само себе си . Проблемите са че не може Брюксел да казва кой ще става зелен феодал.
239
3
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 месеца
Рдеффффф,Газта ни Идва от *Турски Поток*, А Тока от АЕЦ *Козлодуй * - за 2 стотинки, Какво Общо Имаме с Европа бе Брааат,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
238
1
 
12
 
! Отговори
иванов преди 3 месеца
случайник!
237
1
 
11
 
! Отговори
факт преди 3 месеца
летец горе високо, ама там акъл не вирее!
236
1
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 3 месеца
До Анонимен 145 "Русия е фактор, дори да не ги искаме :)) От там ни идва бензина и нафтата, за газтта нема значение, щото малко го ползваме :) Европа в момента, не е тази Европа, която си представяхме навремето, много лесно се прегъват :)))" Русия е регионална кл-ка, която изпълнява ролята, която исторически й е отредена: бензиноколонка, газоколонка и суровинен придатък. Русия само това може. Европа е нещо, което само европеец може да разбере. :)))
235
1
 
17
 
! Отговори
изнервен преди 3 месеца
А проблемът на България си ти.
234
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По скоро е общоеврог.ейски. В европейската част на Русия си е добре цената.
233
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Мижитуркa. Това ми идва на акъла кaто гледам снимката. - -- - Това не стига! На 14.11.21 направи това, което трябва! Всички!
232
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Шантаж - Путин заяви че няма да увеличи доставките на газ за Европа, докато Германия не даде лиценз за Северен поток 2, това означава че тока вдругиден ще е 600лв за Мвтч - ... - Борисов го каза и не ни лъже, той знае как и може да се разправи с това безобразие!
231
2
 
7
 
! Отговори
Шантаж преди 3 месеца
Днес Путин заяви че няма да увеличи доставките на газ за Европа, докато Германия не даде лиценз за Северен поток 2, това означава че тока вдругиден ще е 600лв за Мвтч
230
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мижитуркa. Това ми идва на акъла кaто гледам снимката.
229
4
 
23
 
! Отговори
Радев Вън ! преди 3 месеца
Да се отървем от нищонеправещия Фигурант Радев на 14.11.21 ! Радев вън !
228
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Тока се качи заради запълването на тръбата на Северен поток 2
227
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Акай бе шапкар, кого пак се опитваш да нагло да излъжеш? Ако на сежерна ежропа име спрял вятъра и нямат то, а Путин ги цака със скъп газ, при нас нито цената на ядреното гориво, нито цената на въглищатата се е повишила. Откъде накъде тока скача 5 пъти тогава. Еврогейците като са водили недалновидна енергийна политика, няма сеаа ние да им плащаме цената? Да се оправят, а ти трябва да осигуриш нашият си ежтин ток да си остава в България. Ако не можеш, не ти е там мястото, оставка.
226
2
 
15
 
! Отговори
stoedin преди 3 месеца
СРАМ и ПОЗOP.
225
3
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
До Анонимен 217 Не бъркай кошниците, БСП! Какво ни "обрули" Бог с Бойко? Без общи приказки! Цяла партия там тръгнахте след Луканов, Луканов ви бил виновен..А вие, другите къде бяхте 30 години да вървите по неговите стъпки, значи..Все някой ви виновен на вас, а вие сте си овчици за мирисане. БСП е срами позор за нацията и колкото по-бързо се махнете от политиката, толкова по-добре за всички
224
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На 14 ноември всички разумни българи трябва да НЕ гласуват за това недоразумение на снимката...!