Ефектът от COVID в Германия: Непълен работен ден и по-ниски заплати

Все повече компании предупреждават, че ще пуснат служители в отпуск
13 яну 2022 20:47, Анисия Иванова
63
Ефектът от COVID в Германия: Непълен работен ден и по-ниски заплати
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемичните ограничения в хотелиерството и търговията на дребно увеличиха броя на служителите в Германия, работещи с намалено работно време. Това показват данни на икономическия институт IFO, огласени днес, съобщава Ройтерс.

Броят на работниците, включени в социални програми за запазване на работни места, е нараснал до 879 000 души през декември. Увеличението е с близо една четвърт спрямо ноември, когато в тези програми бяха включени 712 000 работещи.

Програмите предвиждат при намаляване на обема на работа да се намали и работното време и възнаграждението на служителите, а засегнатите служители получават финансова помощ от държавата за частично изравняване на отпадналия доход. Най-големият брой възползвали се от програмите  - близо 6 милиона души, беше регистриран през април 2020 година.

"Скокът в случаите на коронавирус е увеличил броя на служителите, работещи с намалено работно време, главно в секторите на хотелиерството и търговията на дребно”, казва анализаторът на IFO Себастиан Линк, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Броят на служителите с намалено работно време в сферата на хотелиерството е нараснал на 126 000 от 75 000, а в търговията на дребно – на 53 000 от 23 000. В производството се е покачил на 390 000 от 381 000 като предприятията продължава да страдат от проблеми с доставките на микрочипове. Високото ниво на заразени по време на четвъртата вълна от коронавирус в Германия стана причина за налагане на нови ограничения, засягащи търговците на дребно и доставчиците на услуги през декември.

Германия забрани на неваксинирани хора да ползват редица услуги, ограничавайки ги само до тези от първа необходимост. Това удари сериозно бизнеса по Коледа. Сега бързото разпространение на Омикрон помрачава изгледите за възстановяване на бизнеса.

Министерството на труда предупреждава, че скокът на новите случаи на COVID-19 и подновяването на ограниченията с цел намаляване на инфекциите засилват несигурността на трудовия пазар. Показателно за това е, че все повече компании предупреждават, че скоро може да пуснат повече служители в отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Безработните там взимат повече от работните тук.
48
0
 
8
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
Тия закупени милиард ваксини трябва да се оползотворят от населението там, защото и на Африка не и трябват като дарение дори, само ще замърсят природата и водата, с генетичния разтвор, ако ги изхвърлят. От Африка вече казаха не веднъж че Омикрон е само едно кихване.
47
0
 
4
 
! Отговори
do 7 преди 2 години
Germania vaobshte ne e s nai-visok % milioneri. Dori v Evropa ne e mejdu parvite, naprimer Francia e s po-visok % i tia ne e na parvo miasto. Vaobshte Germania e "gola voda" na fona na niakoi pretencii. Mnogo drugi evropeski darjavi sa po-bogati ot Germania bez da vdigat mnogo shum.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефектът не е на ковид, а на глупави решения и лобиране за простотии. У нас хората на възраст 20-59, т.е. работещите, имат смъртност почти 0. 4473 човека за 2 години епидемия при 495582 регистрирани случая или 0.9% умрели заразени. Витанов говори за поне х 5 случаи. Ама то умирали 0.16% от заразените! Защо тогава тия хора имат сертификати, локдауни? Особено че при омикрон няма вече грам умрели извън статистическа грешка, а у нас- 0... 60+ са с 10% смъртност и там ок да ги пазят, ама всички....
45
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върховният съд на САЩ блокира заповедта на Байдън за ваксинация, носене на маски и тестове в големите компании. Остава за доразглеждане дали да се ваксинират задължително медиците. Нали беше напълно законно и конституционно всичко около сертификатите? Защо така американците казаха, че не е?NBC news Supreme Court blocks Biden's Covid requirements for businesses, upholds health care workers mandate
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не "Ефектът от COVID ..." , а "Целта на COVID ..." !
43
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
запада тотелен разпад на всичко ,което се бориха от 1945 г. Бъдещето на европа няма такова понятие ще висиш постояно в къщи масови фалити на фирми. Аз лично ще емигирам някъде в африка там няма този цирк със скафандри и зелени документи
42
1
 
4
 
! Отговори
Eins Zwei Polizei... преди 2 години
"Ja ja wunderbar..."...Ja, aber nein!
41
0
 
15
 
! Отговори
fact преди 2 години
РАСОВАТА СЕГРЕГАЦИЯ ТАКА ПРАВИ!
40
0
 
48
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Преките загуби на Германия за 2 години, откакто е почнало това чудо, наближават 1 трилион Е. Колкото и силна да е германската икономика, не може да се справи. Над 50 000 фирми са фалирали. Да не говорим, че трябва да хранят нав*леци от всички арабски държави, дошли в Германия само за социални помощи, неработещи.
39
1
 
27
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ще им се наложи да крадат повече от такива като нас.
38
3
 
5
 
! Отговори
Някоя преди 2 години
ДОо Анонимен:Благодаря, автокоректорът на телефона ми не го знаеше 🤣🤣🤣. Надявам се, че Ви е доставило удоволствие да коригирате изказа ми. Българският език все още не съм го забравила и смея да твърдя, че правописът ми е отличен. Вие вероятно нямате аргументи, с които да си послужите, та се хванахте точно за тази грешка 🤦🏻‍♀️...
37
0
 
53
 
! Отговори
Хъксли преди 2 години
Готвят се бъдещите социално слаби. Те ще са 90% от населението. Ще получават минимум от държавата под формата на храна ГМО и забавления (виртуален живот след социален апокалипсис - Мета вселената на Зукърбърг)
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39 Накоя . . . различни критерий. . . Пише се . . . различни критерии . . . или . . . различен критерий! Обикновено с дефицити трудно се дават съвети!
35
1
 
12
 
! Отговори
преди 2 години
Освен това да карантинират служителите за да не могат да излизат. И да ги сложат на соц. помощи. Така ще се оправят нещата безспорно !
34
2
 
32
 
! Отговори
Stalinista преди 2 години
От непълния работен ден страдат само работещите. Капиталистите си точат помощите, а непълният работен ден, често е пълен работен ден с допълнителни часове!
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците имат много повече пари нот немците
32
11
 
4
 
! Отговори
Някоя преди 2 години
До Анонимен: Цената от първия ми договор за доставка на електроенергия от 2012 година е 21 цента за киловатчас, в момента цената за киловатчас ми е 32 цента. Цената се формира от различни критерий, например от дела на електроенергията добита от възобновяеми енергийни източници и съответно доставчиците предлагат различни тарифи. Освен това човек сам може да избере доставчика си на електроенергия, а не както в България, един доставчик да е монополист за определен район.
31
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живеят в Германия и хората са компенсирани и най-важното в Германия има работа, който иска веднага може да си намери нещо друго и да излезе от търговията, която основно е засегната. Не вменявайте трагедия. Животът си тече нормално, най-работещата икономика в Европа и статистика с куп незаети места.
30
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тези хора им трябва Възраждане!