Какво ще се случи ако Путин врътне газовото кранче за Европа?

Русия вече ограничава доставките за някои страни
23 юни 2022 19:00, Нели Христова
285
Какво ще се случи ако Путин врътне газовото кранче за Европа?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин и руският държавен енергиен гигант "Газпром" изглежда започват да затягат кранчето на Европа, като ограничават доставките на газ. Ръководителят на Международната енергийна агенция предупреди, че Европа трябва незабавно да се подготви за евентуалното спиране на целия износ на газ за региона тази зима. Нахлуването в Украйна засили желанието страните да се откажат от вноса на енергия от Русия, но тези усилия бяха инжектирани с нова спешност.

Какво се случва?

Русия започна да прекъсва и ограничава доставките на газ за част от страните. Целта й очевидно е да попречи на усилията им да запълнят своите хранилища преди зимата. През последната седмица "Газпром" намали доставките, преминаващи през главния газопровод в Европа, "Северен поток-1", с 60%. Това предизвика съкращения на доставките в Италия, Австрия, Чехия и Словакия. Газът е спрян и за редица други страни, включително Полша, България, Франция и Холандия. Експлозия в огромно съоръжение за втечнен природен газ (LNG) на Freeport в крайбрежието на Тексаския залив, което доставяше газ за Европа,  също намали доставките.

Може ли Европа да замени руския газ през зимата?

Няма шанс. Преди войната Русия доставяше 40% от доставките на газ в Европа, така че ограниченията за съхранение на газ или увеличаване на вноса на втечнен природен газ в някои страни, включително Германия, правят подмяната на руския газ почти невъзможна в краткосрочен план. Лидерите на ЕС омаловажиха вероятността от пълно спиране на руския газ, тъй като се смята за непрактично и политически разделящо.

Вместо това нациите се надпреварват да запълнят своите хранилища по-рано през годината от обикновено. Подземните хранилища в Европа в момента са пълни на 57%. Европейската комисия поиска от всяка страна да достигне 80% съхранение до началото на ноември, като Германия се стреми към 90% до същия момент. Без руски газ обаче тези цели ще бъдат трудни за постигане. "Единственият начин да се доближат до целта е като плащат много високи цени. САЩ изпращат втечнен природен газ в Европа през Азия, защото страните в Европа плащат повече", обяснява анализаторът за петрол и газ в Investec Нейтън Пайпър пред The Guardian.

Накъде могат да се обърнат европейските държави?

Европейските правителства все повече се обръщат към САЩ, за да доставят по-големи количества скъп LNG. Обединеното кралство би могло да се възползва от кризата, като увеличи допълнително износа на природен газ за ЕС чрез интерконектори. Данните на Службата за национална статистика показват, че износът на стоки за ЕС се е увеличил за трети пореден месец до £16,4 милиарда през април - най-високото месечно ниво на текущите цени от началото на сравними данни през 1997 г., движещо се от газ и суров петрол, доставяни до Холандия и Ирландия.

Европейските правителства също се опитват да получат повече газ от Норвегия и Азербайджан и да увеличат използването на възобновяема енергия. Междувременно азиатските страни, като Пакистан, все по-често се налага да се върнат към силно замърсяващите въглища, тъй като Европа грабва целия газ.

Какво ще стане, ако не могат да го заменят?

Най-вероятният резултат ще бъде, че предприятията ще намалят използването на енергия. В Германия, която получава 35% от вноса на газ от Русия, енергоемките индустрии като производството на стомана ще бъдат изправени пред напрежение и ограничения в производството. "Или правителствата ще наложат ограничения върху използването на енергия, или цените ще станат толкова високи, че ще стане неикономично да се използва", казва Пайпър. "Може да има проблем, ако Русия спре газовите потоци тази зима, когато потреблението е голямо. Дори по време на Студената война Русия беше надежден доставчик на енергия. Сега тази връзка е прекъсната."

Какъв ефект ще има това върху потребителите?

Малко вероятно е потребителите да видят прекъсване на енергийните доставки в Европа, тъй като индустриалната употреба първо ще бъде ограничена. Въпреки това цените, които вече са високи, вероятно ще ескалират още. Ценовият таван на годишните сметки за енергия се очаква да достигне £2980 през октомври и може да достигне £3003 през януари, каза тази седмица изследователската фирма Cornwall Insight. Ако руснаците прекратят изцяло износа на газ, той може да бъде увеличен още повече.

Анализът е на Алекс Лоусън за The Guardian.


285
Още от ЕС
Пацифизмът е грешен отговор на войната в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
3
 
! Отговори
Нищо преди 1 седмица
няма да се случи, ако Путин врътне газовото кранче. Ще се нароят посредници-спекуланти. Газ ще има, но парите от инфлацията ще влязат в джобовете на ЕЛИТА. Ясно ли ви е селекция от роби мазухисти.
271
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като спре кранчето Путин и ще стане страшно в Европа и бегето а ужасът ще дойде зимата
270
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо триете коментари ? Тошо да не е служител в сайта и в същото време платенСороскиТрол
269
0
 
5
 
! Отговори
До 266 Боярщик преди 1 седмица
Бояршиииик бояршик ! Че си без сивото вещество в мозачната кутия е ясно и , че неможеш да четеш и друга преса освен фалшивата евроатлантическа е още по ясно. Ще те видя зимата в София как ще си.
268
5
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 1 седмица
Ще настъпи ШОК, но...... не и УЖАС!Всеки проблем си има решение, ако няма .....значи не е проблем!Русия ще си отреже клона на който седи.....не за напред, а .....за винаги !Какво ще яде тогава рускии челавек, нищо....и тогава ще дойде революцинната идея за промяна, но ще е късно.....!
267
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще стане весело!
266
9
 
3
 
! Отговори
Боярщик преди 1 седмица
До До 261 Така е ....Не бе братле,минах на Боярщик.И да,Путин може да има пирова победа и да помръзнем година две,но в крайна сметка ще клекне,защото няма газ-няма денги.Понимаеш?!
265
5
 
6
 
! Отговори
Славчо Славев преди 1 седмица
Давай Путин срещу зимата спирай газта и аз ще замръзна но тези мерзавци от ЕС покажи им че ме ти пука за тях .Които се *** от нищо нещо правят
264
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щатите водят война с Русия, а ЕС плаща
263
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Врътне ли кранчето Русия в ЕС ще настъпи апокалипсис и в най добрия случай хипер инфлация, безработица и протести
262
3
 
7
 
! Отговори
До 261 Така е .. преди 1 седмица
Е, ти поне си мръднал така нали с задните си части та сега ходиш по прайдовете и си преминал от дишане на лепило към кока
261
14
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 1 седмица
За 100 години Русия така и не можа да се очовечи.Останаха си примитиви.От ВОСР насам руснаците бял ден не видяха.
260
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 261 ПешоТолкова *** та дрънка ! Абе да не си са надрусал в ранни зори ? Като са врътне кранчето и ти ше гоДухаш. Сигурно и сега духаш
259
19
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 1 седмица
След врътката на кранчето,да се започне незабавно демонтаж на тръбопроводите и помпените станции. Да се усилят съоръженията за охрана на всички страни граничещи с Русия. Да се проследява всяко движение на Руснаци по света и при най малкото съмнение за шпионаж и опит за кражба на технологии,незабавно да се екстрадират. Да се подготвим за отопление на дърва и въглища,иии ооо,манна небесна щастието е пред нас. Да живее свободата.
258
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
кво ще се случи - нищо .. ще поседят на студено 3-4 месеца да видят ние българите как живеем зимата ..
257
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те умните еврогейци нали сами ги наложиха тези санкции. ЗА какво се ослушват и реват сега? Кой ми се изпразни в гащите?
256
0
 
22
 
! Отговори
Въпрос преди 1 седмица
До ББ- Какъв копейкин бе БиБитко? Тук става дума за световна криза. Твоя копейкин ли я създаде, с "действащите" санкции?
255
3
 
7
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 1 седмица
Да не се ослушват а да минат като Германия на въглища за зимата. Иначе ще останат не само без индустрия ами и без електричество. А до тогава Китай с руски горива ще произведе достатъчно слънчеви панели и вятърни мелници за да им подсигури идустрията и електроснабдяването за следващата зима.
254
20
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 седмица
бедният копейкин и г-жа митрохванала...позора,Европейците са убедени,че ще го спрат,има решения, и се работи,зависимости няма отдавна...Свят голям...раша без приходите от ресурси на къде скоро...китай няма капацитета ...скоро предстой изтегляне на мощности и инвестиции там и няма да имат нужда и възможност да купуват и спекулират...препродавайки...и други ще го отнесат...,така умря гьобелс, копейкин...вярваше в лъжите си!!!
253
29
 
13
 
! Отговори
Монопол преди 1 седмица
Годината е 2025. Русия *** на вратата на Китай. Русия: Искаме да ви продадем тук един обем газ. Китай: Супер. Ето ви толкова пари. Русия: Ама ние бихме искали 3 пъти повече пари. Китай: Ако не ви харесва цената продайте газта на някой друг. ;-) Край на историята.