Черна гора можеше да е първата китайска колония на Балканите

Има вътрешна конкуренция между Русия и Китай за влияние
11 авг 2022 11:43, Анисия Иванова
16
Черна гора можеше да е първата китайска колония на Балканите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наскоро завършеният мост Пелешац в Хърватия, който беше построен от китайска компания, показва успеха на китайската стратегия на Балканите и дава знак за вътрешно напрежение между Китай и Русия, която използва Белград като проводник на своето влияние. Това коментира Николай Кръстев, журналист и специалист по въпросите на Балканите, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на журналиста има много недоволни в икономически план от моста, особено от Босна и Херцеговина, която е още по-затворена и изолирана на Балканите. Възникват и много въпроси от страна на ЕС защо е избрана китайска, а не европейска компания за построяването на моста, особено като се има предвид, че 70-80% от финансирането е дошло от европейски фондове.

"Въпросът е защо бе избрана китайска, а не европейска фирма. Дали защото е по-евтино, или е елемент от друг проект. Дали китайските работещи са имали възможност да напускат строителния обект? В Сърбия бяха задавани същите въпроси по отношение на обекти собственост с китайска собственост. В Европа не може да има хора, които да живеят в робовладелско общество, тогава ние не можем да бъдем тази Европа, която искаме да изградим. Европа и Китай трябва да намерят начин да съвместят своите икономически и геостратегически цели, но нещата трябва да се случват в рамките на европейските норми и законодателство“, категоричен е той.

Гостът коментира и напрежението между Сърбия и Косово, което според него е основен проблем на Балканите. „Този конфликт още веднъж показа, че когато проблемите не се решават навреме и докрай те винаги могат да ескалират отново. Всичко това създава непредвидим елемент и не се знае докъде могат да достигне напрежението. Много е вероятно всичко да се повтори на 1 септември“, каза той и заяви, че не е оптимист по отношение на намирането на решение в рамките на този месец, дори по време на обявената среща на лидерите на Сърбия и Косово с Жозеп Борел.

Напрежение има и в Черна гора, където ролята на сръбската православна църква е много значима. „Там има прецедент, когато бяха започнали масови протести срещу един закон в Черна гора, което ескалира около изборите в 2020г., партията на Джуканович беше принудена да слезе от власт. Бившият премиер на Черна гора беше представян непрекъснато като вярващ и сега отново тази енергия се използва, новото правителство е напът да падне заради подписано споразумение със Сръбската православна църква“, коментира Кръстев.

Той добави, че сега Белград заявява, че няма да признае идното преброяване в Черна гора, ако сърбите не бъдат представени като мнозинство.

По негови думи руското влияние се проектира през Сърбия в Черна гора, виждаме и китайското влияние. „Ако ЕС не беше дал кредит, Черна гора можеше да стане първата китайска колония на Балканите заради своята задлъжнялост“, припомня журналистът. Този случай показва, че има вътрешна конкуренция между Русия и Китай. Това потвърждава, че двете страни не са пълни съюзници и Китай не подкрепя докрай действията на Русия, което стана ясно още от началото на войната в Украйна, смята той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости!Черна гора не е член на ЕС,а кандидат,а моста е строен с китайски средства и компании и не е довършен,защото ЕС не им предостави финансиране.Проблема с китайците е,че те искат държавни гаранции. Договора който сключи Черна гора с тях не е добър с оглед държавния интерес.Съответно китайците ги изиграха може и да е умишлено,а Черна гора изпадна в немилост и чак тогава поиска финансова помощ от ЕС,който първоначално отказа
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Възникват и много въпроси от страна на ЕС защо е избрана китайска, а не европейска компания за построяването на моста, особено като се има предвид, че 70-80% от финансирането е дошло от европейски фондове." - Заюотоенат е по-добра. Освен това, защоо да не е китасйка колния? Все американски ли да са?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукуригу Кръстев...заради построяване на мост как се става колония?
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А че то Русия вече е кажи речи китайска колония,та кво остава за такава малка държава на балканите.
9
0
 
10
 
! Отговори
Гаргамел Драгалевски преди 1 година
Чувяка си прочете опорките от Козяк...взе една шапка пари,па вие си се дърлете...
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ изпуснаха нещата с тая войничка през 1999 г. Просто трябваше да си усилват влянието в Югославия на база икономически облегчения, хем още Чърчил им го беше начертал и Сталин и СССР се бяха съгласили..... Ама Буш си помисли, че държи Господ за шлифера
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анализаторите при нас нямат никаква представа какво говорят
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е гений! Вижда вътрешна конкуренция в международните (външните) отношения! )))
5
1
 
7
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Че то първата китайска колония са САЩ.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми човека е на хранилка отдавна, пише и говори за каквото му плащат :) - Китай много лошо, Русия льошо, льошо, льошо, Путин зъл, луд, много луд САЩ добро, добро бла бла бла Европа демокрация, LBGT да живей бла бла бла.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси мозъчните излияния.....
2
6
 
13
 
! Отговори
аа преди 1 година
и тоя го друса шизофренията горкия вече е изпуснал влака за 4 километър
1
5
 
22
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Как само изопачават нещата грантаджиите? Китайците не идват с армия да завладяват страните. Не им назначават колониална администрация. Медиите не бива да манипулират, че Китай бил ,,колонизирал" някого. Да не коментирам колониалното минало на западноевропейските държави.