Киев: Искаме Швейцария да представлява интересите ни в Русия

Москва обаче смята, че Швейцария вече не е неутрална държава
11 авг 2022 21:33, Йоана Цонева
20
Киев: Искаме Швейцария да представлява интересите ни в Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна би искала Швейцария да представлява нейните интереси в Русия, но Москва трябва да даде одобрението си, за да влезе в сила едно такова споразумение, съобщи швейцарското МВнР, цитирано от "Франс прес" и БТА.

В началото на руската офанзива в Украйна Швейцария предложи своето посредничество на двете страни, каза за АФП през май швейцарското външно министерство. Киев е приел това предложение.

"Украйна желае Швейцария да поеме пълномощията на държава покровителка, представляваща интересите ѝ в Русия. Преговорите по тази тема приключиха", посочва външното министерство, потвърждавайки информация, публикувана от швейцарския в. "Люцернер Цайтунг". За да влязат в сила пълномощията на държава покровителка обаче Русия трябва да даде съгласието си.

Москва обаче смята, че Швейцария вече не е неутрална държава, откакто тя се включи в европейски санкции, наложени срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. От пресслужбата на руското посолство в страната коментираха пред ТАСС, че Швейцария е изразила готовност да представлява Украйна, като заявиха, че "не са имали никакъв контакт с официалните власти в Конфедерацията по този въпрос". И напомниха, че още на 5 март "Швейцария е била включена в списъка с неприятелски държави, заедно със страните членки на ЕС и някои други страни".

"В този контекст от наша гледна точка трудно би могло да се говори за каквото и да било посредничество на Берн по отношение на Украйна", допълва посолството.

Още по темата
В случаите, когато две държави прекъснат изцяло или частично своите отношения, Швейцария обикновено предлага да изпълнява някои дипломатически или консулски услуги, като се позовава на своя неутралитет. Представляването на интересите на дадени страни от държава покровителска дава възможност на тези страни да продължат да поддържат минимални отношения и гарантира консулската защита на гражданите на всяка от тях на територията на другата.

Ролята на посредник Швейцария поема за първи път през 19-ти век, когато тя представлява във Франция интересите на Кралство Бавария и Великото херцогство Баден по време на Френско-пруската война от 1870-1871 г. Дейността на Швейцария като държава, представляваща интересите на страни в конфликт, достига своя апогей през Втората световна война, когато изпълнява тази роля за цели 35 държави. Алпийската страна днес представлява по-малко от десет държави.

Швейцария представлява руските интереси в Грузия и грузинските интереси в Русия от 2009 г. Тя също така е представител на Иран в Египет още от 1979 г. и в Канада от 2019 г. Още по времето на заложническата криза в Техеран през 1980 г. страната представлява интересите на САЩ там. Освен това тя представлява интересите на Иран в Саудитска Арабия и обратно след подписаното споразумение за това през 2017 г.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
Не е трябвало Швейцария да подкрепя санкциите срещу Русия, ако иска да я приемат за посредник. Посредник може да бъде например Турция. В Истанбул вече са се водили преговори между Русия и Украйна. След това обаче изтече информация че укронацистите застреляли водещият украинската делегация, защото бил много сговорчив.
12
1
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 месец
Единствения приемлив посредник за Путин е Беларус! В краен случай - Иран.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинските наркомани пак са избухнали. Това няма как да се случи, защото при това положение Швейцария ще излезе от неутралния си статус, който е заложен по конституция. Абе до кога ще копирате простотиите на наркоманите в Киев? Няма ли нещо по-сериозно?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес ще ги представлява Швейцария а утре папата ще ги гали по главътъъъ. И на лайнински ще му порасне още чифутския нос от целуване на дупари да им бърка.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоя зеленски вика на цела европа спирайте руската власт , а сега иска Русия да му плати транзитни такси за газопровода и си търси пари чрез швейцария
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киев може всичко да иска но няма нищо да получи. Швейцария да направи така че Русия да си получи валутните резерви от европейските банки първо. Второ не искам да чувам повече в тоя живот за никакъв Киев никога вече!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние пък искаме Путин да приключва с вас по-скоро и да се свършва , Зеленски и жена му да танцува на пилон в Кремъл , а Орсула да мете Червения площад !
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Швайцария се изгейчи. Китайците почнаха да си местят авоарите.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А неискат ли Папата да ги представлява?
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много искат тия украинци, само искат. Ще получат бой по канчето от братска Русия.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-нагли от киевските урки няма във вселената! Вън урките от България!
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а киев не иска ли всички пари на швеицария, много нагли укри
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само заглавието прочетох... Е, какво да кажа... Цирк! Голям цирк!!!