Пътуването с влак в Европа може да се окаже по-скъпо, отколкото със самолет

Полетът Барселона-Лондон – 30 евро, влакът 384 евро
65
Пътуването с влак в Европа може да се окаже по-скъпо, отколкото със самолет
Снимка: Pixabay

Да се пътува с влак в Европа, макар да е по-екологично, често е по-скъпо от пътуването със самолет, посочва световната екоорганизация "Грийнпийс" (Greenpeace), цитирана от ДПА и БТА.

Би трябвало да има данък върху керосина, за да се насърчат по-щадящите околната среда форми на транспорт, препоръчва организацията.

"Грийпийс" е сравнила цените на билетите по 112 маршрута в Европа в няколко "прозореца" за резервации. Според екозащитниците 71 процента от клиентите установяват, че пътуването с влак е по-скъпо, отколкото със самолет. Влакът е бил по-скъпата опция за половината от 31 връзки, които започват или свършват в Германия например.

При проучването най-значителни разминавания в цените са отчетени по маршрута "Барселона-Лондон", който се изминава за 384 евро с влак, което е 30 пъти повече, отколкото със самолет, билетът за който струва 13 евро.

Същевременно влаковете по маршрутите "Хамбург-Мюнхен" и "Хамбург-Брюксел" винаги са по-евтини.

Експертът по транспорта на "Грийнпийс" Мариза Райзенер призова да бъде приет общоевропейски данък върху керосина от 50 евроцента на литър, който би донесъл приходи от 46,2 млрд. евро годишно. Тези средства би трябвало да бъдат насочени към жп инфраструктурата, допълва Райзенер.

Германският жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) изрази задоволство, че пътуването с влак като цяло е по-евтино, най-вече по най-популярните вътрешни маршрути в Германия. Пътуващите по железниците освен това могат да вземат децата и багажа си без никакви допълнителни такси, подчерта говорителка на компанията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: влаксамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Е, Рахел преди 9 месеца
поне е избрала подходящо и разкриващо мотивите на коментарите си именце!
59
0
 
6
 
! Отговори
Рахел преди 9 месеца
За имигрантите даже ще комерсиализираме свръхзвуковите полети да им е още по-удобно, бързо и евтино. Ако може всеки уикенд да си идват.
58
0
 
0
 
! Отговори
Искате зелено? преди 9 месеца
Няма нафта - няма газ! = Ето ти зелена политика!
57
0
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 9 месеца
Ти мозъчна дейност имаш ли - сериозно? Как ще доставиш товари по море от Пловдив до София? Асфалта, бетона и стоманата как точно замърсяват?
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Рахел гроздето е високо и кисело май хахаха. Добре ти отговориха,Рахел хахах.Друг път като решиш да отговаряш използвай мозъка си по-ефективно. Иначе искам да попитам Грийнпийс от името на тези,които живеем в Щатите как да стигнем с влак до там
55
0
 
4
 
! Отговори
Днешните зелени: преди 9 месеца
Затворете ядрените централи и надуйте въглищата. За всеки затворен АЕЦ почнаха да правите ток от 4 теца. Това е. Хора два типа - или напълно нямат представа от реалността или демагози. Зелените протести на съвременниците водят до повече замърсяване от колкото без нея. Само си спомнете за зеления дизел!
54
4
 
3
 
! Отговори
Рахел преди 9 месеца
А, искаш да си пърпориш за три часа до България ей така за кеф и целия свят да се превърне в едно малко и достъпно село, където всички пътуват със самолети където и когато си поискат? Сори...
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голямата мечта на зелените сектанти е да ни върнат в средновековието - каруци, коне и магерате, пътувания най-много до съседното населено място, за повече само с разрешение на местния зелен шаман.
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Товари се возят флавно по море. Пътници главно по въздух. Това са най-ефективните пътища за превоз. Наземните пътища са изключително неефективни и замърсяват. Помириши асфалта и се разходи в завод за бетон или стомана, ще се убедиш.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Рахеол ли си *** ли си? Живея там бе умнико.Като не знаеш не говори,да не вземеш да се задавиш от злоба
50
0
 
6
 
! Отговори
До 48 преди 9 месеца
Самолетите са ефективни само при превоз на пътници на дълги разстояния, за превоз на товора са тотално неефективни. Железопътния транспорт е ефективен при превоза тежки товари и превоза на пътници по натоварени линии, а шосейния транспорт е най-гъвкав, може да достигне до всякакви локации. Общо взето всички видове транспорт си имат ниша на разпространение и се допълват, да се налага адмистративно някой от тях е безумно.
49
2
 
2
 
! Отговори
Рахел преди 9 месеца
Льомпел, никой не е длъжен да ти осигурява бърз и евтин транспорт до Норвегия за да си качиш снимките от Гейрангерфиорден в инстаграм.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Думи нямам.А как с влак да стигнем до Норвегия например за по-малко от седмица или Швеция? Не всички пътища водят само до Германия бе ей. По-голяма глупост да сложат по-висок данък на керосина не бях чувала....
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тва е резултат от извратения икономико-политически модел.
46
2
 
2
 
! Отговори
Защо летим? преди 9 месеца
Влака и автомобила са скъпи неща - и асфалтовите пътища и железниците са скъпи съоражения и абсолютно излизат по-скъпи от самолета. Това е и причината в САЩ да няма пътнически железници, пък в Русия да няма магистрали. Поддръжката им е икономически нерентабилна. В Европа държавните пари поддържат и пътища и железница. Идеално би бил ако можехме да летим с електрически коли както в филмчето The Jetsons, но технологично още не сме там. Наземните пътища са неефективно средство за придвижване.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 37 че защо не? Аз пътувах така баш до Лондон през 2012 г., когато се откриваше олимпиадата там и беше дълго пътуване, цяла екскурзия, ама видях още 20-ина града в 10 страни, не само Лондон и кралица, вечна й памет. )))
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доич Бан ги е яд че хората предпочитат да пътуват със самолет и сега побликуват платени статийки. Щели от приходите от самолетите да инвестират във влаковете. Откъде на къде бе. Ако плащам за самолет искам парите ми да се инвестират в самолетите, а не във влаковете. Всичко е шменти-капели и лобизъм! Кой ще вземе повече пари. Аз и затова не гласувам от вече 25 години. Няма по-м р ъ с н а работа от политиката. Всичките са престъпници!
43
0
 
8
 
! Отговори
До 40 преди 9 месеца
Екология драги ми неграмотнико с трети завършен клас, не изисква абсолютно нищо! Зелената религия е основана изцяло на омразата си срямо човечеството, там разум няма.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доич Бан ги е яд че хората предпочитат да пътуват със самолет и сега побликуват платени статийки. Щели от приходите от самолетите да инвестират във влаковете. Откъде на къде бе. Ако плащам за самолет искам парите ми да се инвестират в самолетите, а не във влаковете. Всичко е шменти-капели и лобизъм! Кой ще вземе повече пари. Аз и затова не гласувам от вече 25 години. Няма по-*** работа от политиката. Всичките са престъпници!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 38 - Чушки по-бързо се пътува със самолет на по-малко от 1000-1200 км. Тъй като трябва да се отчета цялото пътуване, не от излитане до кацане! Като те свали самолет на летища на 25 км от твоя град, имаш и автобус до града, преди това си си чакал 30 мин. минимум багажа плюс паспортната проверка, а обикновено в големите градове има гари в самия център. Айде посмятай малко, ако нямаш конкретен опит от практиката с такива пътувания