Препакетират вносни яйца и пилешко у нас, продават ги за родни

В България влизат продукти, които не са с ясен произход
Обновена: 3 яну 2024 17:26 | 3 яну 2024 16:41, Анисия Иванова
122
Препакетират вносни яйца и пилешко у нас, продават ги за родни
Снимка: БГНЕС, архив

Преетикетирането на вносни яйца и пилешко месо в нашите транжорни продължава да бъде един от основните проблеми в сектор птицевъдство, каза председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков.

"В България влизат продукти, които не са с много ясен произход. От Украйна влизат яйца и месо, само че като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български. Това си е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува", поясни Божанков.

Държавните органи работят по този казус, но засега няма особен напредък, каза още председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство. Той и колегите му неведнъж са алармирали държавните институции за проблема, за чието решаване е необходимо да се направят и законови промени.

Според Божанков след трудностите в предходните две години заради пандемията и войната, през 2023-та в сектор птицевъдство е имало повече позитивни тенденции. Една от тях е намаляването на цената на фуражите, както и повишението на продажната цена на яйцата. Сериозен удар за бранша обаче са нанесли случаите на птичи грип в края на годината, заради които производството на яйца у нас е намаляло с 25%.

"Над милион и половина кокошки носачки в България бяха унищожени. Това беше удар за производителите и за потребителите, тъй като нишата, която се отвори се запълни от вносни яйца. Нашето производство досега беше около 110-115% от потреблението на страната, а сега е вече под 100%. Това доведе и до възможности за някои търговци да внесат яйца от други страни като Полша и Румъния", коментира още Божанков пред БНР.

Намаленото производство заради случаите на птичи грип обаче не е довело до повишение на цените на яйцата, каза Божанков и допълни, че заслуга за това имат и евтините вносни яйца, както и големите хранителни вериги, които този път са проявили разбиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: яйцавноспилешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
цената на олиото пак тръгна нагоре 2.20 лв за литър захар 1.85 лв за кг
97
0
 
0
 
! Отговори
Българка преди 3 месеца
До Анонимен *** си ти 87
96
0
 
0
 
! Отговори
Българка преди 3 месеца
До ЕЛИНе е така! Стига с тези вносни стоки. Стига със стоки от неясен произход. Искам БЪЛГАРСКО и само БЪЛГАРСКО! Не желая да ям *** на чужденците. Не желая да ям *** от така нареченета украйна. Това правителство трябва да бъде съдено, както и предишните! Това е то! Защото от т.нар. "демокрация" държавата ни само е загубила и разни съмнителни лица - печелят. Това така не може да продължава повече и се надявам хората да са дорасли и да се надигнат! Тук настройването е смехотворно
95
0
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 месеца
ГОСПОДА ***, ПИШЕТЕ СТАТИИ ,ПЕЧЕЛИТЕ ПАРИ ,НЕ ВИ ПУКА ,ЧЕ НАСТРОЙВАТЕ БЪЛГАРИ СРЕЩУ БЪЛГАРИ, ЯЙЦАТА СА СИ ЯЙЦА ,ДАЛИ СА МАКЕДОНСКИ ,УКРАЙНСКИ ИЛИ БЪЛГАРСКИ
94
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/86 "и затова черупките им са чисто бели" - цветът на яйцата е генетично определен от кокошката.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да има наказани за подобни действия !!! Глоба и то мнооого солена !!!
92
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 месеца
За ,Бога , Братя не купувайте Вносни яйца!Лидл, Кауфланд,Билла ,Метро са пълни с Полски яйца !
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хора, бягайте, ! Ядете заразени, украински яйца!
90
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бизнес, мафия , политици и полицията ги варди , а съдът ги оправдава.
89
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна във война изнася яйца , а у "великата " рашка яйцето прехвърли 200 рубли за бройка .
88
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен (87)Не ям яйца с бели черупки!!Не ям яйца в България!!Не ям български меса и сирена!!Не пия български вина!!Всичко това е защото българско е равно на бОклОк !!!
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бантустанец аз да се наричам, първа радост е за мене!!
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Породите кокошки с най - различни цветове на перата, които снасят яйца с бели черупки, каквато и храна да им дадеш, организмът им не позволява в яйцето, от което в бъдеще ще се излюпи, нейното любимо пиленце, което също ще снася яйца с бели черупки да се внасят в тези яйца тежки елементи.... освен калциии.... и затова черупките им са чисто бели и затова когато консумирате яйца с бели черупки във вашият организъм не влизат тежки елементи, които след това черният ви дроб трудно изхвърля......
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днеска старият ерген, няма никакъв проблем! Всички птички са в кафеза и не могат да излезат! Я елате пиленца при батко, да ми пейте сладко, сладко! Къде си Батко? Къде си Батко, да ти пеем сладко, сладко!
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щампата неможе да се махне. Черупката е порьозна. Цвета й се определя от почвата, която поемат с храната.
83
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българското производство е било българско до 1944г. След идването на СССР войските на Сталин по българската земя, се въвежда крепостническото право и се въвеждат колхозите. Земите на Българските Ковбои - селяните се изземват и се вкарват в ТКЗС, да работят на не своя земя и да изхранват Комунистическта Олигарси Безплатно. По този начин изкореняват от Мозъка на българските селяни, как и кога се сее, как се наторява с ествествен тор, как се отглеждат животни, за да бъдат здрави....
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фермата представлява няколко етажа клетки. Пред тях минава лента със храна, отзад минава лента за яйца. Накрая на лентата яйцата се щом оват и редят. Това е клетъчното отглеждане. Би трябвало при толкова зърно да няма недостиг в България.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аман от мързеливи и гладни! Изпихте на дядовците ви нивите!
80
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинските пилешки продукти са най-отровните в Европа. Това преди месец го доказваха експерти от западна Европа. И понеже колониалната ни администрация им дари 40 млрд сега ни пробутват отровните си храни да ги ядем. Страхотна сделка, тенкю сглобка, тенкю
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искам аз да съм самотен, гладен, беден и бездомен! Тук при старият ерген, всяка вечер е харем! Я елате пиленца при Батко, да ми пейте сладко, сладко! Къде си Батко? Къде си Батко, да ти пеем сладко, сладко!