Kой печели и кой губи от скока в цените на стоките?

Печалбите за износителите на стоки лесно ще надвишат загубите им през миналата година
31 юли 2021 21:35, Красимир Ангелов
71
Kой печели и кой губи от скока в цените на стоките?
Снимка: Bloomberg

Възстановяването на света от пандемията на коронавирус доведе до скок в цените на енергията, металите и хранителните продукти, помагайки на големите износители на стоки, като същевременно удари онези нации, които купуват по -голямата част от суровините си от други, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Стоките като цяло са нараснали с повече от 20% тази година и около 50% в случая на суровия петрол. Индексът на Bloomberg Commodity Spot е на най-висока точка от десетилетие и върви към четвъртото си поредно месечно увеличение. Големите петролни и минни компании, затрупани с пари, връщат милиарди долари на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване.

Малко анализатори очакват скоро печалбите да се обърнат и мнозина смятат, че трябва да продължат напред.

За подобните на Русия и Саудитска Арабия, най-големите износители на енергия в света, това предвещава добри времена. За други това натоварва огромно техния платежен баланс и валутите, което води до по-висока инфлация.

Победители и победени

Производителите на нефт и газ в Арабския залив ще бъдат най-големите икономически победители тази година, според проучване на Bloomberg Economics, проведено сред почти 45 държави. Обединените арабски емирства и Катар ще видят нетния си износ да се увеличи с повече от 10% от брутния вътрешен продукт в сравнение с 2020 г., докато Саудитска Арабия няма да изостава прекалено много.

Япония и по-голямата част от Западна Европа ще пострадат, тъй като са принудени да харчат повече за внос. Петте най-губещи ще бъдат в Азия, като подобни на Виетнам и Бангладеш страдат най-много от по-скъпи горива и храни.

Трансфер за 550 милиарда долара

Печалбите за износителите на стоки лесно ще надвишат загубите им през миналата година с разпространението на пандемията и почти нулевото търсене на суровини. Bloomberg Economics изчислява, че 550 млрд. долара ще се прехвърлят от вносителите към износителите през 2021 г., което е почти двойно обратното прехвърляне от 280 млрд. долара миналата година, когато цените се сринаха.

В абсолютно изражение Русия ще се възползва най-много, като нейният нетен износ ще се увеличи с почти 120 млрд. долара през 2021 г. Следват Австралия, Саудитска Арабия, Бразилия и ОАЕ, всяка с печалби от над 50 млрд. долара. Нетният износ на Китай ще намалее с около 218 милиарда долара. Това е далеч по-високо от цифрите от около 55 милиарда долара за следващите най-засегнати страни, Индия и Япония.

САЩ срещу Китай

Нетният износ на САЩ също ще спадне, но само с 22 милиарда долара, малка сума спрямо 21 трилиона долара годишна икономическа продукция. Страната почти е заличила експозицията си на вносни суровини през последното десетилетие до голяма степен благодарение на огромното увеличение на производството на шистов нефт и газ.

Китай също стана по-малко уязвим. Но подобрението е много по-малко, особено що се отнася до енергията.

Проблеми с храната в Близкия изток

Цените на храните са се повишили навсякъде през последните 13 месеца и са близо до най-високото ниво от 2011 г. насам, според данни на ООН. Това е особен проблем за Близкия изток, където по-високите разходи за всичко, от хляб до месо, предизвикаха протестите на Арабската пролет преди 10 години.

Седем от 10-те най-слаби страни днес са в региона, според анализ на нововъзникващите пазари на Bloomberg Economics. Те включват Йемен, съкрушен от гражданската война, както и Судан, Тунис и Алжир, всички от които напоследък бяха свидетели на големи протести заради спада на жизнения стандарт.

"Бумът на стоките се прехвърля с около 550 милиарда долара към големите производители на природни ресурси като Русия, Саудитска Арабия и Австралия от големи вносители като Китай, Индия и Европа. Но по отношение на размера на икономиката Виетнам, Бангладеш и Тайланд ще бъдат изправени пред най -високите разходи", смята Зиад Дауд, главен икономист на развиващите се пазари на Bloomberg Economics.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 2 месеца
И кво да се съсредоточавам, озвен върку тъъпия ти заадник, макар че и това не заслужаваш:"След срещата Меркел - Байдън: Различията за "Северен поток" 2 остават".
28
0
 
2
 
! Отговори
Гладен журналист преди 2 месеца
До до 28/ @34- Я пробвай пак, ама се съсредоточи тоя път смешнико.
27
0
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 2 месеца
Васко/Вако - пеедераааско, и името си не можеш да напишеш грамотно като хората - с главна буква.Stupid smelling ass.
26
2
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 2 месеца
Нещо не си в час, Брайдън отряза северния поток (както и предишния - Тръмп), и Меркелицата си тръгна като насраанна след срещата с него.
25
1
 
9
 
! Отговори
Гладен журналист преди 2 месеца
Премълчано е основното: Путин удари джакпота с назначаването на Байдън. Севения му поток 2 ще е завършен. На Украйна и Полша тръбите ще пресъхнат за наказание. И цените на горивата растат заради няколко мъдри указа на Байдън. Как да не празнува Путин. Пък и ако заграби още нещо както с Крим, докато Бидона пак спи, Путин ще го награди с държавен орден и дори ще купи картина на Хънтър за милиони от благодарност. Ако Китайската КП не ги изкупи всичките пак от благодарност.
24
2
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Славуца спичели изборите Тиквата е аут :)))
23
0
 
7
 
! Отговори
преди 2 месеца
Колкото и да се спечели в дупката 2х1м се отива с костюм и едни обувки. Масово обаче са се юрнали да печелят, да крадат, да грабят кой както може, сякаш могат да го пренесат. А дано да успее поне един.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Олио Бисер достигна 4,75 лв., поне да имаше някакъв вкус.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ясно, да чакаме нови вълни мигранти!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
19
1
 
20
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Kой печели и кой губи от скока в цените на стоките? - богатите печелят, бедните губят. Кратко и ясно.
18
3
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Съмтаймс уин... Съмтаймс люн :)))
17
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Който играй пичели който не играй не пичели :)))
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Румен Радев печели, защото той е в основата на повишението на цените.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Bloomberg Economics изчислява, че $550 млрд. ще се прехвърлят от вносителите към износителите през 2021 г., което е почти двойно обратното прехвърляне от $280 млрд. миналата година, когато цените се сринаха. В абсолютно изражение Русия ще се възползва най-много, като нейният нетен износ ще се увеличи с почти $120 млрд. през 2021 г. Тук Bloomberg Economics смята само износа на енергийни суровини, но Русия, за разлика от СА, изнася още хиляди и хиляди стоки с висока принадена стойност.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, кой пусна вирусчето,а? Или мислите , че е случайно?
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
един литър олио 1 евро и девет цента , а пък олио от рапица - 86 цента .
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рли всяка спекула, победители винаги са мошетата....
11
2
 
9
 
! Отговори
ДЕМЕК преди 2 месеца
Иде стагфлация. Високи цени - намалено потребление. Яснооо... да правем консерви и зимнина, че зимата ще е дълга.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Печелят другия път, при надуването на цените ще харчим по-малко разбира се, парите са ограничени, могат да спечелят само ако ми вдигат заплатата не с 2 а с 20% което няма как да стане.