Градинарство и готвене предпазват от деменция

Участието в групови активности също помага
17 фев 2012 20:39, Женя Величкова
3
Градинарство и готвене предпазват от деменция
източник: Reuters
Градинарството, готвенето, груповите активности и дискусии могат да забавят развитието на деменция, показва преглед на 15 проучвания по темата. 
 
Учени установяват, че подобни дейности помагат за постепенното подобряване на паметта и качеството на живот на страдащите.
 
Проучването включва 700 души с лека до умерена деменция или болест на Алцхаймер.
 
Около половината от участниците получават когнитивна стимулация и участват в групови активности няколко пъти седмично.
 
Оказва се, че тази група доброволци има по-високи резултати на когнитивни тестове, в сравнение с тези, които приемат лекарства или физиотерапия. Показват и подобрения в комуникативните си умения и общото благосъстояние.
 
Когнитивната стимулация се различава от обикновеното „мозъчно обучение“, като например решаването на пъзели, обяснява проф. Боб Уудс от университета в Бангор, ръководител на проучването. Възможно е да се състои от сесия от няколко активности, които включват игри с думи, пъзели, дискусии за споделяне на спомени или извършването на дейности като готвене и градинарство, допълва експертът. 
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
келеша преди 9 години
което доказва, че светът е пълен с ***.. те ако хората пробваха да разсъждават повече, щяхме да сме ехееее, къде,къде..к*рвенството е основен световен приоритет и стремеж, мисълта и човеколюбието - назад..
1
1
 
0
 
! Отговори
келеша преди 9 години
първи, много разсъждаваш бе, ало!!статията е писана за ***, не за хора, които имат мозъци!