Без алкохол за месец след празниците - недостатъчно за черния дроб

Заболяванията на черния дроб не се дължат само на консумацията на алкохол
3 яну 2013 15:35,
5
Без алкохол за месец след празниците - недостатъчно за черния дроб
източник: Reuters

Един януари въздържание от консумация на алкохол не е достатъчно ограничение, с което може да се постигне възстановяване на черния дроб след консумацията му по празниците, твърдят британски експерти. Признаци на увреждане на органа се срещат при 28% от британците, а чернодробните заболявания заемат пето място като причина за смъртност в Обединеното кралство за миналата година, съобщава Daily mail.

Заболяванията на черния дроб обаче се дължат не само на консумацията на алкохол, а на комбинацията ежедневен прием на алкохол, богато на мазнини хранене и уседнал начин на живот.
 
Откриването на ранните признаци на чернодробно увреждане и промяната на стила на живот предотвратява по-нататъчното увреждане на този жизненоважен орган, смятат британските експерти. Според The British Liver Trust въвеждането на масов скрининг за изменения на чернодробните функции ще спаси около един милион души на година в страната.
 
Организацията призовава личните лекари да задават по-подробни въпроси относно начина на живот на пациентите си, както постъпват при тези със склонност към високо кръвно. Когато се употребява алкохол всяка вечер и храненето се основава на прием на висококалорични храни без да се полага каквато и да е грижа за поддържане на двигателната активност, рискът от чернодробно заболяване е голям, споделя Андрю Лангфорд от фондацията. При доброволна акция на The British Liver Trust миналата година се открива, че един на всеки четирима британци има признаци на увреждане на органа.
 
По думите на експерта пред The Guardian през последните пет години пада значително възрастта на летален изход заради чернодробно заболяване – на 58 години, като прогнозите са, че до 2020 г. тя ще бъде около 50 години. „Преди около десетилетие беше нетипично да се срещне 30-годишен, чакащ за трансплантация на черен дроб, докато сега това е често явление.“ обръща внимание Лангфорд.
 
Причината за повишената заболеваемост е, че по-голяма част от населението не си дава сметка, че неразумната консумация на алкохол в комбинация с обездвижване и висококалорични продукти води до цироза и от там до рак на черния дроб. Мит е, че цирозата се дължи само на консумацията на алкохол, твърди експертът. Според него правителството следва да вземе мерки за ограмотяване на населението относно последиците за здравето при тези рискови фактори и признаците за разпознаване на чернодробно увреждане.
 
За да се поддържа черният дроб здрав, въобще не трябва да се консумира алкохол поне три дни в седмицата, да се спортува редовно и да се ограничи консумацията на захар и мазнини. Месец въздържане от алкохол не ни е от полза, подчертава Лангфорд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По добре по 100гр всяка вечер отколкото да изперкам.
4
1
 
25
 
! Отговори
бг. учен преди 11 години
Всяка вечер си пия по 1 чаша ракия и 2 вино ,а тази статия е само за англичаните ,защото показаха снимки от там , където млади и стари се търкаляха по улицитеелите одрайфани!!! ,ц !!!!
3
1
 
8
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
A NIE TUK SI JIVEEM ZDRAVOSLOVNO - NQMAME PARI ZA TAKIVA EXTRI . SLAVA NA ,,GERB,, !!!
2
0
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
И пиенето трябва да е с...мярка.Ако вземеш...редовно да се...наси***ш;явно няма да ти стигне време и месец,да се...подмиеш.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А нас ни пазят туканка,в България!Няма преяждане,няма препиване!