Цветен свят: създадоха очила за далтонисти

С помощта на лещите цветовете стават по-ярки и наситени
25 мар 2015 10:50,
3
Цветен свят: създадоха очила за далтонисти

Неспособността на британския химик Джон Далтон да разграничава цветовете го заинтригувала до такава степен, че я представил пред Манчестърското литературно и философско дружество през 1794 г.

Именно на учения е кръстен дефектът на зрението далтонизъм. От далтонизъм са засегнати близо 300 милиона души в света.

Някои не правят разлика между червеното и зеленото, а други забелязват единствено нюанси на сивото, съобщава сп. "Сианс е авнир".

Американският производител на бои Valspar и калифорнийската фирма EnChroma създадоха очила, които разграничават цветовете и позволяват на далтонисти да видят розовото, жълтото, синьото.

Тези очила филтрират забелязваните от окото дължини на вълната по такъв начин, че изпратеният до мозъка сигнал за цвят се усилва. Филтърът извършва прецизен анализ в светлинния спектър, за да блокира цветовете, които не са първични.

"С помощта на лещите цветовете стават по-ярки и по-наситени. Ползвателите ги забелязват по-бързо и по-ясно", се казва в информация, качена на сайта на EnChroma.

Очилата бяха изпробвани за пръв път от четирима души, засегнати от далтонизъм.

Valspar оповести, че ще предостави на Музея за съвременно изкуство в Чикаго няколко екземпляра очила, за да може посетителите далтонисти да оценят по-добре изложените там творби.

Инициативата може да бъде лансирана и в други музеи в страната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
i az преди 9 години
pich spoko i az sym kato teb
1
0
 
0
 
! Отговори
мда преди 9 години
Аз самият установих за себе си, че съм такъв когато ме приеха в електротехникум. Дотогава не бях и подозирал. След това бях по разни тестове по-точни и от там разбрах, че има степени и съм най-леката. Имам забрана да съм професионален шофьор (което ме устройва защото и без това не ми е чак толкова приятно да шофирам за разлика от много други). Все още с енамират хора които им е забавно да ме карат да различавам цветове :) При мен се проявява при определни нюанси на червеното и зеленото.