За първи път трансплантираха скалп

Пациентът се е възстановил напълно и дори избиват капчици пот по темето му
Обновена: 8 юни 2015 16:55 | 8 юни 2015 15:32,
0
За първи път трансплантираха скалп
Източник: Reuters

Американски хирурзи постигнаха изключителен пробив в медицината - извършиха първата по рода си трансплантация на скалп.

На 22 май 15-часовата операция се извършва от лекарите от Онкологичния център МД „Андерсън“ и Методистката болница в Хюстън.

Пациентът е 55-годишният Джеймс Бойсен от Остин, щата Тексас, който се занимава с разработване на софтуери. Мъжът е имал много голяма рана в областта на главата, вследствие лечение на рак. Трансплантираният скалп започва около 2,5 см над ушите на Бойсен.

Д-р Майкъл Клебък, водещ хирург, извършил операцията, я определя като „комплексна микросъдова процедура“. Той допълва, че, освен самата кост, са трансплантирани тъканите и кръвоносните съдове.

По думите на Клебък Бойсен демонстрира усещания още в ранния етап на възстановяване, което надхвърлило очакванията. Върху трансплантираната област може да се види как избиват капки пот. Подобна тройна трансплантация на скалп не е извършване до момента, допълва Клебък.

Д-р Джеси Селбър, който е пластично-възстановителен хирург и също ръководител на екипа, пояснява, че пациентът е страдал от редица ракови заболявания по скалпа и черепа, които са лекувани с операции и лъчетерапия.

Бойсен има и друга трансплантация на бъбрек-панкреас, извършена през 1992 г., която е част от лечение на диабет, от който страда още от петгодишна възраст. Трансплантацията налага прием на медикаменти, за да се предотврати отхвърлянето на присадените органи.

Те обаче повишават риска от рак и Бойсен развива рядкото онкологично заболяване лейомиосаркома. Радиационната терапия разрушава част от скалпа му, а имунопотискащите медикаменти пречат на организма да възстанови уврежданията.

Самият Бойсен споделя, че се чувства много добре след операцията, съобщава Hindustan Times.

Още любопитни новини от света на медицината можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари