Не е геройство да ходим болни на работа

Как да предпазим околните, а и колегите от разболяване?
24 яну 2016 09:00,
20
Не е геройство да ходим болни на работа
Източник: Reuters, архив

Голяма част от работодателите – близо една трета, съобщават за повишаване на броя служители, които идват болни на работа. Това се посочва в данни на проучване, проведено от експерти от Chartered Institute of Personnel and Development във Великобритания. Макар проучването да е сред британците, данните със сигурност са актуални и за България, като у нас проблемът дори може да се окаже и по-сериозен. 

Основните вреди са, че състоянието на болния се влошава, забавя се излекуването, а също така се повишава и рискът от заразяване на останалите служители. Бактериите и вирусите, които причиняват обичайните инфекциозни заболявания, могат да оцелеят в продължение на часове, дни, а понякога и седмици върху повърхности като дръжки на врати, бутони и бюра. 

Някои заболявания могат да бъдат заразни дори и след като състоянието се подобри и симптомите изчезнат. Колко дълго трябва да останем вкъщи и можем ли да направим нещо, за да предпазим околните от разболяване?

Инфекциозните заболявания се причиняват от бактерии или вируси, които попадат в организма и причиняват възпалителни процеси и отговор отстрана на имунната система. Реакцията на имунитета причинява характерните симптоми като висока температура и кихане.

Повече за инфекциозните заболявания може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 8 години
Работодатели е капиталистическо наименование. Звучи по-благородно. Истинското наименование на работодатели е ЕКСПЛОАТАТОРИ. Експлоататорът не обича робите да му боледуват. Болният роб не произвежда.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България има три отношения на работодателите към болните.Първите уволняват работниците които излизат болничен.Вторите не уволняват но ако някои изчезне болничен и се върне му усложняват живота като наказание за това че боледувал.Третите изискват 100 % работоспособност когато някои е на работа. И ако някои е болен не трябва да ходи на работа а да се лекува и по най-бързия начин да си върне 100% работоспособност.Явно и в останалите държави е така.
15
0
 
3
 
! Отговори
Айде бе преди 8 години
Но е цел на работодателите .
14
0
 
18
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Най-добре е човек да си остане вкъщи и да се лекува, но голяма част от българските работодатели са изверги и селски тарикати които безсъвестно гледат да изцеждат работещите и гледат с лошо око на болнични. Затова и аз на последната си работа отивах болен като заразявах хората в градския транспорт и на работното място защото иначе трябваше да ги отработвам тези дни. По-добре да боледувам на работа отколкото да ги отработвам защото така ще си загубя два пъти повече време.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така! Не е геройство, просто е необходимост. И аз искам да си лежа вкъщи на топличко, ама работодателя ще подскочи от радост, че ще отсъствам 3-5 дни, щото за по-малко грип не се лекува. И какво като съм щяла да заразя друг служител. И той като мен ще стиска зъби и работи болен и работодателя го знае, но не му пука....
12
1
 
18
 
! Отговори
фалшив герой преди 8 години
а геройство ли е да ходим на работа и да сме бедни,гладни и болни ...казва ли ти някой пук и смееш ли да попиташ ?!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познавам един човек,който редовно идва с кашлица и болен на работа. Обикновено сяда в близост до друг човек и се започват едни кашлици и ръсене на вируси...с идеята да буди съжаление, но целта му е неясна!!!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То е безотговорно да се ходи болен на работа, но когато няма кой да работи шефа ти хич не го интересува колко си болен и дали ще заразиш колегите си.
9
1
 
22
 
! Отговори
Суека преди 8 години
Ако бяхме нормална бяла държава нямаше да ходим на работа като сме болни и щяхме да ни стигат болничните които се изплащат веднага почти а не като в БГ с закъснение и когато си здрав чак ти превеждат жълтите стотинки наречени "БОЛНИЧНИ" !!! Българина за да не умре от глад и детето му също не БОЛЕН ами и УМРЯЛ ще ходи на работа не е заради ДОБРО . Докато пъпети предатели ни държат в робство умствено и физическо така ще е ГАВРА с великият някога български велик народ ! АМИН
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bolen zdrav otivash na rabota inache ostavash na ulicata i si boleduvai kolkoto si iskash...a typite zakoni nikoi negi spazva
7
4
 
8
 
! Отговори
dp преди 8 години
Болен да отиде човек на работа е безотговорно, само ще инфектира още хора по транспорт и в работата. А и каква работа ще свърши докато е болен.Под чертата загубите от ходене болен на работа са по-големи, отколкото ако човек пропусненяколко дни дори неплатени - ама с първосигналните си реакции тая сметка едва ли много яправят.
6
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 4И ти си прав. Аз също правя всичко възможно да не се разболявам, а ако се налага да си взимам болничен, искам по-малко, до 2 или 3 дни които ми се плащат от работодателя по новия *** закон измислен от ГЕРБ. Останалите пари Бог знае кога ще си ги получа от НОИ и те са ми орязани, така че губя ако се водя в болнични.Не знам как е във Великобритания, но у нас със сигурност е така.
5
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 6 (Работодател)Виж, прочети преди теб какво е написал номер 5 (Сашо), защото очевидно не си го прочел.Първо, не си никакъв работодател а някой заядлив недоволен безработен който го е яд на тия които имат работа. Работодателите нямат време да пишат глупости по форумите.И второ, в много фирми у нас вече изпитват глад за (квалифицирани) служители и щеш не щеш си длъжен да ходиш на работа за да не фалира фирмата. Така е и при мен. Много пъти ме карат от къщи да работя като съм болен.
4
1
 
26
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
При нас не дават болнични , даже и личният лекар да даде , си длъжен да ходиш на работа , няма достатъчно служители :))
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е и в заплащането на болничните. Ами ако след 1 седмица болнични получа значително по-малка заплата, какъв е смисълът да вземам болничен?
2
5
 
4
 
! Отговори
е преди 8 години
Дам, един пример: има раб. места в Швейцария, като си подаваш документите има въпросче (за полицай, митничар, ръководител полети и пр.): "Отсъствали ли сте от работа в последните две години по здравословни прични?" След изкарани леки един-два летни и един-два зимни грипа вкъщи вместо на работа да се замислят авторите на статията какви са шансовете на тези кандидати, които са изкарали 3-4 седмици за дреболия не на работа, без значение дали са подходящи за тази позиция...
1
3
 
15
 
! Отговори
bros преди 8 години
Ми, начи толко "бизнисмьен" ти работодателя, па и ти си толко ценен от него!