Не е геройство да ходим болни на работа

Как да предпазим околните, а и колегите от разболяване?
24 яну 2016 09:00, Анна Дантева
20
Не е геройство да ходим болни на работа
Източник: Reuters, архив

Голяма част от работодателите – близо една трета, съобщават за повишаване на броя служители, които идват болни на работа. Това се посочва в данни на проучване, проведено от експерти от Chartered Institute of Personnel and Development във Великобритания. Макар проучването да е сред британците, данните със сигурност са актуални и за България, като у нас проблемът дори може да се окаже и по-сериозен. 

Основните вреди са, че състоянието на болния се влошава, забавя се излекуването, а също така се повишава и рискът от заразяване на останалите служители. Бактериите и вирусите, които причиняват обичайните инфекциозни заболявания, могат да оцелеят в продължение на часове, дни, а понякога и седмици върху повърхности като дръжки на врати, бутони и бюра. 

Някои заболявания могат да бъдат заразни дори и след като състоянието се подобри и симптомите изчезнат. Колко дълго трябва да останем вкъщи и можем ли да направим нещо, за да предпазим околните от разболяване?

Инфекциозните заболявания се причиняват от бактерии или вируси, които попадат в организма и причиняват възпалителни процеси и отговор отстрана на имунната система. Реакцията на имунитета причинява характерните симптоми като висока температура и кихане.

Повече за инфекциозните заболявания може да прочетете на Puls.bg


20
Още от
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 2 години
Работодатели е капиталистическо наименование. Звучи по-благородно. Истинското наименование на работодатели е ЕКСПЛОАТАТОРИ. Експлоататорът не обича робите да му боледуват. Болният роб не произвежда.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има три отношения на работодателите към болните.
Първите уволняват работниците които излизат болничен.
Вторите не уволняват но ако някои изчезне болничен и се върне му усложняват живота като наказание за това че боледувал.
Третите изискват 100 % работоспособност когато някои е на работа. И ако някои е болен не трябва да ходи на работа а да се лекува и по най-бързия начин да си върне 100% работоспособност.
Явно и в останалите държави е така.
15
0
 
3
 
! Отговори
Айде бе преди 2 години
Но е цел на работодателите .
14
0
 
18
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Най-добре е човек да си остане вкъщи и да се лекува, но голяма част от българските работодатели са изверги и селски тарикати които безсъвестно гледат да изцеждат работещите и гледат с лошо око на болнични. Затова и аз на последната си работа отивах болен като заразявах хората в градския транспорт и на работното място защото иначе трябваше да ги отработвам тези дни. По-добре да боледувам на работа отколкото да ги отработвам защото така ще си загубя два пъти повече време.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така! Не е геройство, просто е необходимост. И аз искам да си лежа вкъщи на топличко, ама работодателя ще подскочи от радост, че ще отсъствам 3-5 дни, щото за по-малко грип не се лекува. И какво като съм щяла да заразя друг служител. И той като мен ще стиска зъби и работи болен и работодателя го знае, но не му пука....
12
1
 
18
 
! Отговори
фалшив герой преди 2 години
а геройство ли е да ходим на работа и да сме бедни,гладни и болни ...казва ли ти някой пук и смееш ли да попиташ ?!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам един човек,който редовно идва с кашлица и болен на работа. Обикновено сяда в близост до друг човек и се започват едни кашлици и ръсене на вируси...с идеята да буди съжаление, но целта му е неясна!!!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е безотговорно да се ходи болен на работа, но когато няма кой да работи шефа ти хич не го интересува колко си болен и дали ще заразиш колегите си.
9
1
 
22
 
! Отговори
Суека преди 2 години
Ако бяхме нормална бяла държава нямаше да ходим на работа като сме болни и щяхме да ни стигат болничните които се изплащат веднага почти а не като в БГ с закъснение и когато си здрав чак ти превеждат жълтите стотинки наречени "БОЛНИЧНИ" !!! Българина за да не умре от глад и детето му също не БОЛЕН ами и УМРЯЛ ще ходи на работа не е заради ДОБРО . Докато пъпети предатели ни държат в робство умствено и физическо така ще е ГАВРА с великият някога български велик народ ! АМИН
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bolen zdrav otivash na rabota inache ostavash na ulicata i si boleduvai kolkoto si iskash...a typite zakoni nikoi negi spazva
7
4
 
8
 
! Отговори
dp преди 2 години
Болен да отиде човек на работа е безотговорно, само ще инфектира още хора по транспорт и в работата. А и каква работа ще свърши докато е болен.
Под чертата загубите от ходене болен на работа са по-големи, отколкото ако човек пропусне
няколко дни дори неплатени - ама с първосигналните си реакции тая сметка едва ли много я
правят.
6
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 2 години
До: номер 4

И ти си прав. Аз също правя всичко възможно да не се разболявам, а ако се налага да си взимам болничен, искам по-малко, до 2 или 3 дни които ми се плащат от работодателя по новия *** закон измислен от ГЕРБ. Останалите пари Бог знае кога ще си ги получа от НОИ и те са ми орязани, така че губя ако се водя в болнични.
Не знам как е във Великобритания, но у нас със сигурност е така.
5
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 2 години
До: номер 6 (Работодател)

Виж, прочети преди теб какво е написал номер 5 (Сашо), защото очевидно не си го прочел.
Първо, не си никакъв работодател а някой заядлив недоволен безработен който го е яд на тия които имат работа. Работодателите нямат време да пишат глупости по форумите.
И второ, в много фирми у нас вече изпитват глад за (квалифицирани) служители и щеш не щеш си длъжен да ходиш на работа за да не фалира фирмата. Така е и при мен. Много пъти ме карат от къщи да работя като съм болен.
4
1
 
26
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
При нас не дават болнични , даже и личният лекар да даде , си длъжен да ходиш на работа , няма достатъчно служители :))
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е и в заплащането на болничните. Ами ако след 1 седмица болнични получа значително по-малка заплата, какъв е смисълът да вземам болничен?
2
5
 
4
 
! Отговори
е преди 2 години
Дам, един пример: има раб. места в Швейцария, като си подаваш документите има въпросче (за полицай, митничар, ръководител полети и пр.): "Отсъствали ли сте от работа в последните две години по здравословни прични?"
След изкарани леки един-два летни и един-два зимни грипа вкъщи вместо на работа да се замислят авторите на статията какви са шансовете на тези кандидати, които са изкарали 3-4 седмици за дреболия не на работа, без значение дали са подходящи за тази позиция...
1
3
 
15
 
! Отговори
bros преди 2 години
Ми, начи толко "бизнисмьен" ти работодателя, па и ти си толко ценен от него!

До какви проблеми води недоспиването?
До какви проблеми води недоспиването?

До какви проблеми води недоспиването?

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате
Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате