Болест на котешкото одраскване - опасна ли е?

Не се предава от един на друг
Обновена: 23 сеп 2017 13:29 | 23 сеп 2017 13:27, Eкип на Puls.bg
14
 Болест на котешкото одраскване - опасна ли е?
Снимка: Reuters

Болестта на котешкото одраскване или фелиноза настъпва при одраскване или ухапване от котка, както и при попадане на слюнка върху наранена кожна повърхност. Бактериалният причинител, Bartonella henselae, се изолира от слюнката на котките, като не предизвиква заболяване у тях. Той се пренася посредством бълхите от едно животно на друго.

Първият признак на инфекцията е появата на мехурче или подутина, което се появява няколко дни след ухапването. Това е входната врата, от където бактериите навлизат в организма. Най-често се откриват по ръцете, дланите, скалпа, главата и обикновено не са болезнени.
 
Няколко седмици след ухапването се подуват околните лимфни възли. Те най-често се откриват под мишницата, по врата, в ингвиналната област. Размерите им варират от 1 до 3 см, като околната тъкан около тях е оточна. Кожата над възпалените лимфни възли е по-топла и зачервена. При повечето деца подутите лимфни възли са основният симптом на заболяването.
 
Могат да бъдат налице още някои общи симптоми, като повишена температура, гадене, намален апетит, главоболие, обрив, зачервено гърло, отпадналост. В следващите 2-4 месеца постепенно подутите лимфни възли претърпяват обратно развитие.
 
Как се поставя диагнозата и какво е лечението?
 
Лекарят диагностицира заболяването по анамнезата за котешко одраскване и клиничния преглед на детето. В някои случаи е необходимо провеждане на някои лабораторни изследвания, например кръвна картина, фактори на възпаление, микробиологични изследвания.
 
Обикновено не се налага провеждане на специфично лечение. При по-тежко протичане може да се назначи курс с антибиотик.
 
Децата, диагностицирани с болест на котешкото одраскване не трябва да бъдат под карантина. Не е необходим постелен режим и ограничаване на двигателната активност при добро общо състояние на детето. При болка в областта на възпалените лимфни възли може да се даде нестероидно противовъзпалително средство.
 
Болестта на котешкото одраскване не може да се предава от един човек на друг. Бактериите се разпространяват единствено при одраскване или ухапване от инфектирана котка. Друг начин за заразяване е при попадане на слънка на заразена котка върху наранена повърхност на кожата. Има случаи на няколко заразени членове от едно и също семейство. Преболедуването на фелиноза създава имунитет за цял живот.

14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бльок
Ти виждал ли си съчма от чист иридий и работил ли си някога с иридий? Сплавта съдържа 90% платина и 10% иридий. Е едва ли е взета от еталона за тегли в Севър, но е точно за да не предизвика отхвърляне.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бльок
Вие нямате никакво чувство за хумор.
Колкото до смъртта на Георги Марков гледай документалните филми в ютуб и ще разбереш, че след като той е твърдял, че е отровен, се е задействала цялата система. Никой не е открил никъде следи от рицин, а има само хипотези, като най-вероятно и потенциално вещество. А историята за чадъра е преекспонициирана. Дори Владимир Костов, който също е прострелян с подобна съчма отрича версията за чадър.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До №10
Две официални експертизи от Унгария /страната по онова време лидер в изследванията на рицина/ констатират,че в сачмата на Г.Марков не може да има количество рицин, способно да убие човек. За това разбира се се мълчи.
8
0
 
2
 
! Отговори
бльок преди 3 години
До Анонимен 1

До сега не съм чувал котки да драскат с иридиеви съчми!?
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От котешкото одраскване,най-много "страдат" мебелите,особено ако са скъпи.
6
3
 
10
 
! Отговори
Уважаващ писаните преди 3 години
Да живеят котараните!
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Котешкото одраскване е вредно, но котешкото близане-не. Ако имате рана и оставите котка да я оближе, раната зараства бързо. Имам предвид домашни котки, обезпаразитени и ваксинирани.
Уличните котки носят риск.
4
3
 
9
 
! Отговори
Котаряк преди 3 години
Аз тебе да тричам и по тиквата ти с кубинки да потичам хахаха
3
3
 
7
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Мерси за минуса комплексар. Хахах
2
7
 
27
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Горд собственик съм на персийско коте. Не може да диша без нас. Където сме ние там е и то. А тия дето мразите котките сте хора без вкус. По красиви животни от котките просто няма. Тигъра е просто шедьовъра на природата.
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много! Още не се знае Георги Марков от какво точно е умрял, защото никой не е откривал рицин, а догатките бяха и за котешко одраскване.