5 неща, които се променят, когато напълняваме

Метаболизмът се ускорява, кръвната захар се изстрелва...
28 мар 2018 15:23, Михаела Лазарова
3
5 неща, които се променят, когато напълняваме
Снимка: pixabay

Всеизвестен факт е, че наднорменото тегло е вредно за здравето и повишава редица потенциални опасности за в бъдеще. Но знаем ли наистина какво точно се случва веднага след като качим излишните килограми?

Често хората напълняват много бързо и преди да са се усетили, за да вземат мерки, килограмите са твърде много.

Макар теглото да има множество вредни потенциали в бъдеще, в настоящето излишните килограми мастна тъкан оказват моментално действие върху организма, което не е никак добро.

Нивата на кръвната захар се изстрелват високо

Повечето хора смятат, че само въглехидратите и сладкишите повишават нивата на кръвната захар. Това изобщо не е така. Най-простите въглехидрати повишават много и то рязко нивата на кръвната захар, а сложните въглехидрати предизвикват по-бавно покачване на показателите. И в двата случая повишаване има, просто вторият вид е по-полезен за организма.

Ако преяждате редовно, кръвната ви захар ще бъде постоянно висока, което ви поставя в доста сериозен риск от диабет и други усложнения.

Допълнителното количество мастна тъкан в организма затруднява усвояването на инсулина от панкреаса, което още повече влошава положението.

Метаболизмът се ускорява

Звучи като страхотна идея, но не е. Метаболизмът се ускорява заради самото преяждане, довело до напълняване. Но това не води до изгаряне на излишните калории и мазнини, напротив. Обмяната на веществата се забързва, за да се разградят излишните количества погълната храна. След обработката ѝ тя така или иначе се трупа в излишък под формата на мастна тъкан.

 Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
неадекватна статия преди 6 години
Значи каквито и хранителни режими да ти предписват ендокринолози и диетолози, наличен ли е стрес, обездвижване, депресивни състояния и т.н. фактори, колкото и да ядеш по 1800 калории от правилните в правилните часове, пълнееш и така. Няма гаранция, че ще се стегнеш дори с тренировки и кардио. Едно кратко обездвижване след травма стига да качиш 10 и повече. Куп изследвания, всичко ти е в нормите, не ядеш, но пълнееш. Процесите са по-сложни, нищо невъзможно няма.
1
1
 
17
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
"Метаболизмът се ускорява"Когато напълняването е следствие на трайно и необуздано плюскане, организмът ще се опита да повиши метаболизма, но ще бъде крайно недостатъчно. Самото излишно тегло изисква повече енергия при движение и по-голямо топло- (и пото-)отдаване на единица площ на кожата дори в покой.Но е инфантилно да се смята, че напълняването е свързано само с яденто. Стрес, застоял живот, нередовно и нездравословно хранене, недостатъчно течности, хормонален дисбаланс, сериозна болест...