7-те храни, богати на полезни мазнини

Много хора, които искат да отслабнат, демонизират мазнините
2
7-те храни, богати на полезни мазнини
Снимка: pixabay

Много хора, които искат да отслабнат, демонизират мазнините. Те далеч не са зло за организма, напротив. Мазнините са жизненонеобходими за добре функциониращото тяло. Много от основните за здравето витамини всъщност са мастноразтворими. Такива са витамините А, Е и К. Това означава, че са им необходими мазнини, за да се абсорбират в организма.

Тялото изисква мазнините като градивен елемент на клетките. Те са нужни за изграждане на почти всички клетки, тъкани, органи и системи в тялото. Нервната тъкан на мозъка е изградена до голяма степен от мазнини.

Наситените мазнини доскоро биваха сочени като вредни и пречещи не само на отслабването, но и на здравословното функциониране на организма. Изследвания през последните няколко години констатират, че наситените мазнини не са най-лошото нещо, което можете да консумирате за разлика от трансмазнините (хидрогенираните мазнини).

Някои храни, съдържащи наситени мазнини, са изключително полезни и не бива да бъдат изключвани от диетата.

Авокадо

Авокадото заслужава славата си. То е сред най-полезните наситени мазнини в растителния свят. То е не само полезно, но и вкусно. Богато е на витамини, фибри, както и повече калий от бананите.

Кокос и кокосово масло

Съществуват спорове дали мазнините в кокоса са наситени или ненаситени. В него се съдържат и двата вида, по-специално един специфичен вид мазнини, наречени средноверижни триглицериди. Тези мазнини се метаболизират по различен начин в тялото за разлика от други наситени мазнини. Те предлагат много ползи на организма, включително борба с бактерии, стимулиране на отслабването, контрол на холестерола.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
свинята преди 5 години
най-полезна е свинската мас - научен факт! кокосовата мазнина е отрова - също научен факт!! след свинската мас е маслото, т.е. млечна мазнина.
1
2
 
17
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Най обичам ей такива статии, с линк към друг сайт. Иначе аз си обичам свински вратни пържоли на скара, нека са мазни и вредни, със сигурност мръсния въздух в София ще ме убие преди пържолите и виното :)