5 начина да повишите хормона на удоволствието

Осигурете си достатъчно часове пълноценен сън
10
5 начина да повишите хормона на удоволствието
Снимка: istock

Знаете ли на какво дължим своята мотивация, внимание, регулиране на движенията на тялото, усещането за удоволствие? Всичко това се случва благодарение на допамина, който има функциите на хормон и невротрансмитер.

Допаминът играе много важна роля във функциите на бъбреците, сърцето, в регулацията на множество процеси в централната и периферна нервна система. Дефицитът му се свързва с появата на лошо настроение, липса на концентрация, мотивация, както и с неврологични и психични заболявания. В следващите редове споделяме как естествено да повишите нивата на хормона.

Консумирайте повече протеини

Протеините са изградени от по-малки градивни елементи, наречени аминокиселини. Знаете ли, че има 23 различни аминокиселини? Не всички от тях тялото може да синтезира, затова трябва да си ги набавим чрез определени храни. Аминокиселина, наречена тирозин, която играе ключова роля в синтеза на невротрансмитера можем да си осигурим, консумирайки пуешко месо, говеждо, яйца, млечни продукти, бобови култури.

Добавете към менюто си пробиотици

Знаете ли, че храносмилателната система бива наричана „втори мозък“? В нея се синтезират голям брой невротрансмитерни сигнални молекули, включително допамин. Според учените, някои видове полезни бактерии в червата също участват в синтеза на допамин и така повлияват нашето настроение. Ето защо не забравяйте да консумирате повече пробиотични храни.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 4 години
и разбира мъжът ти и ви застрелва двамата с голямо удоволствие...Добър начин
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
намираш си богат любовник
7
1
 
1
 
! Отговори
Ъъъъъ преди 4 години
"яжте повече протеини. Протеините са сеставени от аминокиселини...." А от какво са съставени растенията уважаеми писателю? Консумацията на месо се свързва с редица заболявания и не води до усещане за щастие в краткосрочен план. Шоколад, банани, зехтин... Да, но месо. Съветите от точка едно, написалият тази статия може да си ги сложи на място, на което слънцето няма да ги огрее.
6
3
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Бийте катериците жистоко яко злобарки и шпека фшадравана да пръска фонтан песни да се пеят сnepми да се леят. Нема друг начин
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Муай леб и тва е.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да сринем веднъж завинаги комунистическите изживелици от лениново време:дайте дрога за народа...дето има дрога няма комунизъм.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питайте Волен
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кока.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
марихуаната влияе много добре, достъпна е и е призната за лек по-света.нищо, че е опиум за народа.