Постоянни пандемии: Какъв би бил светът без ваксините?

Ваксините са жертва на собствения си успех
24 фев 2021 17:45, Нели Христова
73
Постоянни пандемии: Какъв би бил светът без ваксините?
Снимка: БГНЕС

Благодарение на ваксините много от нас са израснали, без да се страхуват от болести като полиомиелит и дифтерия. Но приемаме ли ги за даденост и какъв би бил света без тях?

"Баба ми разказваше как, когато чуели камбаните на църквата да бият за погребение, те отивали до прозорците на училището, за да видят дали конете носели бели панделки, което означавало, че погребват дете. Това се случвало няколко пъти в седмицата", разказва Робин Бъкстон. Когато е на годинка и половина той просто се свлича от леглото. Родителите му на секундата разибрат - Робин е заразен с полиомиелит. За щастие обаче оцелява.

През онези години полиомиелитът парализира много деца. Един на всеки 200 случая завършва със смърт. Все още няма лечение за болестта, но ваксината, която слага край на епидемията от високозаразната болест е изобретена през 50-те години. Благодарение на нея полиомиелитът се превръща в първата болест, която човечеството унищожава напълно.

Ваксините ни спасяват и от много други болести - едра шарка,  холера, тетанус, дифтерия, чума, туберколоза, жълта треска, грип, антракс, аденовирус 4 и 7, скарлатина, бяс, коремен тиф, морбили, коклюш, японски енцефалит, паротит, рубеола, менингит, хепатит Б, хепатит А, хепатит Е, варицела, ку треска, ротавирус, лаймска болест, папиломавируси, малария, денга, ентеровирус 75, ебола и най-накрая COVID-19.

"Трудно е да си представим света без ваксините. Продължителността на живота ще е доста ниска. Хората ще трябва да се затварят и да излизат само, когато е безопасно. И, иронично, обществото толкова ще настоява да се вземат мерки, че ваксините все пак ще се появят", казва Нилай Шах, зам. деректор на центъра за производство на бъдещи ваксини към Имперския колеж в Лондон, пред BBC.

"Ваксините са най-важното обществено постижение през последните сто години. Те са спасили милиарди животи", казва Мелинда Милс, директор на центъра по демография в Оксфорд.

Според СЗО всяка година ваксините спасяват 2 - 3 млн. души. Най-важните препарати, които организацията препоръчва, вече стигат до 80% от децата в целия свят.

"Благодарение на ваксините виждаме изключителен спад в смъртността при децата в Африка. Роден съм в Гамбия. Там загубих брат си от морбили. Да изгубиш някой на толкова крехка възраст от болест, която може да бъде спряна с ваксина, е напълно разрушително", казва Мустафа Битае от института "Дженър" в университета Оксфорд.

През 1990 година 5,1 млн. деца са загубили живота си от болести, които могат да бъдат спрени с ваксина. Тази цифра спада до 1,8 млн. през 2017 г. - само 27 години по-късно.

"Ваксините могат да предотвратят рака. Има две ваксини срещу два вида рак. С пускането на последната ваксина срещу малария пък ще видим спад в смъртността от болестта с 40%", казва Битае.

"Може да занесете ваксините на хората, но дали те ще ги приемат? Страховете от ваксинацията витаят в обществото от около век. Знаем, че през 1950-те, когато Дженър за първи път създава ваксината за едра шарка, е имало няколко протеста. Много от тях са били за гражданските права и свободи. Хората мислели, че тя е отровна, че на децата, които я получат, ще им израстнат говежди копита. Много от тези аргументи са в резултат на липсата на знания на хората през онези години. Но и сега има огромна липса на знания. От една страна имаме крайните антиваксърски групи, които са напълно против ваксините. Но има и много хора, които са посредата. Това, което трябва да направим, е да говорим с тези хора, да не се подиграваме със страха им. Те просто искат да разберат нещата, да са уверени. Може да се страхуват и от игли. Трябва да разберем какъв е страхът им и откъде идва, каква е предишната им среща с ваксините. Трябва да се уверим, че хората ще разберат и ще приемат ваксината", обяснява Мелинда Милс.

"Да имаме ваксина, която хората не приемат, няма да доведе до нищо добро. Ваксинацията. ни предпазва, не ваксините. В свят без ваксини всичко ще е въпрос на икономически стасус. Децата на богатите ще имат достъп до здравеопазване. Само те ще оцеляват. Ваксините са единственото постижение на публичното здраве, което носи равенство", казва Мустафа Битае. 

"Тук не става въпрос само за правата на индивида. Когато приемаш ваксина, не предпазваш само себе си, но и семейството си, останалата част от обществото. Не е лесно да обясниш с думи колко важни са ваксините. А причината често да не осъзнаваме от какво значение са те, е че сме победили по-голямата част от тези болести", на мнение е Милс.

"Не е само въпрос на личен избор, но и на морален избор. Ваксините могат да бъдат жертва на собствения си успех... приемаме ги за даденост. Не поглеждаме назад, за да видим какви привилегии имаме в сравнение с предишните поколения", казва Робин Бъкстон

 

 


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
0
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Който не иска ваксина, да се откаже писмено за да не се предвиждат ваксини за него!
67
0
 
1
 
! Отговори
Вейхайвей преди 1 месец
До SS
Преди време, по времето на соца четох статия, в която пишеше за японски учени, които установили, че първият човек е живял 400 години.
66
4
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 месец
През античността и средновековието животът на обик.човек рядко е надхвърлял 40-45 год.Разбира се има и изключения.Светът е бил примитивен. Медицината също.Хората са умирали от възпален зъб,или апендикс.Разбира се чумата и холерата,испанският грип са отнели живота на милиони.Смятало се е за божи наказание.Също както коронавируса сега.
65
1
 
7
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 месец
До Анонимен56

Ти си пълен невежа пишиш даже без да провериш,едрата шарка никой не я кара в бг,тя е болест ликвидирана преди много години,пишеш пълни нелепости а о.лигофрените четат и слагат плюсове?
64
2
 
1
 
! Отговори
според путинофилите преди 1 месец
по-щастлив. Бил Гейтс унищожавал света с ваксини и затова само Путин може да прави ваксини и продава за да плаща издръжка на семейните си имоти в чужбина.
63
2
 
5
 
! Отговори
У преди 1 месец
А от грип защо не ни избавиха, нали има ваксини от години? Как само сравнихте морбили с корона. Явно имате хората за много кухи. Баси гнусната елементарна пропаганда.
62
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе няма спирка с тая пропаганда 20000 години човешка история сал пандемии
61
2
 
3
 
! Отговори
Фин преди 1 месец
Ваксина против лаймска болест няма. Аврил Лавин без малко щеше да умре от тази болест.
60
3
 
8
 
! Отговори
Това не е наука преди 1 месец
Айде стига.. светът се избави от болестите, заради развитието на здравеопазването, медицината, хранителната промишленост, здравословното хранене, инфраструктурата, елетричеството и прогресът като цяло ! Ваксините работят само на теория, но за да работи една ваксина за всеки, трябва да се изработи индивидуално, според характеристиката на всяка една имунна система. На конвейера не става!! Не може да се тъпчеш с ваксини и да се надяваш да не бъдеш един от 10те хил умрели или с увреждания..
59
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До Анонимен 57

Няма ваксина срещу ебола, както и срещу малария и много хора продължават да измират и от ебола и от малария
58
4
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До славянин

Ти в Африка ходил ли си? Източна или западана Африка например. В Сомалия, Судан, ЧАД, Централна африканска република бил ли си, та да видиш от какво измират децата. Защото аз съм бил и съм видял с очите си. И съм се срещал с хора от общностите, които се молят и пачат да им намерим ваксини за децата. Много е лесно да се говори след прочетени статии в медиите и на базата на тъпи конспиративни теории.
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иван

Еболата (както ковида) е от ваксините.
56
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чета,че се споменава едра шарка,а в БГ я карат всички без ваксина,всички видове шарки,и никой не е умрял още. Това срещу ковида не е ваксина като другите ваксини.
55
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
чета коментарите и се чудя, кога ли ще има ваксина срещу *** ?
54
3
 
9
 
! Отговори
до 53 от славянин преди 1 месец
В Африка имаше голям детски мор от полиомиелит преди няколко години, но заради липса на ваксини, а точно поради обратното - поради масовото ваксиниране на деца с ваксини против него!
53
9
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До Анонимен 50

Пожелавам ти да отидеш в Сомалия например и да видиш свят и общество без ваксини, как умират децата, страдат и се парализрат от полиомиелит. Нищо креативно няма в опитите им да оцееят от болетите, които могат да бъдат предотвратени с ваксини.
52
2
 
13
 
! Отговори
до Lora от славянин преди 1 месец
Аз живея 32 години без ваксини и 26 години без никаква фармахия и то определено по-добре и по-качествено отколкото преди с тях, та хайде не пробутвай тези лъжи, че ваксината била ''единственото решение'' от ковида! Ковида ще се замине много бързо ако спре денонощната му реклама!
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без ваксини все някой от моите предци да е починал преди да се размножи. И сега нямаше да ми се налага да се занимавам с всички идиотщини, с които човек се среща в живота. В тоя смисъл, май..та им на ваксините.
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Какъв би бил светът без ваксините?"

Перфектен! Без блокирани мозъчни центрове от тежки метали, без страдащи парализирани деца и много повече креативни хора които да градят по- добра реалност.
Тези инжекцийки отнеха живота на много хора, не говоря само за умрелите, има много блокирани мозъци които (заради ваксините) само си мислят, че живеят.
49
9
 
3
 
! Отговори
Lora преди 1 месец
До АСОЦИАЦИЯ

Всичко има първи път. Ако нови разработки и подходи не се тестват, то никга няма да има развитие и напредък. Ваксината за КОВИД е доброволна, за разлика от ваксините за полиомиелит илитуберкулоза, които са задължителни за децата. За съжаление ваксината за КОВИД е единстрвеното решение в момента. Иначе ще сме в постоянна карантиа. Относно страничните ефекти - те се появяват веднага след слагане на ваксината - не след 6 месеца. И да - странични ефекти има при всички ваксини.