Страшно ли е да се прави бизнес в България?

Има вакуум за финансиране на стартиращи компании у нас
Обновена: 9 май 2012 14:58 | 9 май 2012 10:35, Миглена Иванова
8
Страшно ли е да се прави бизнес в България?
Основателите на Eleven Дилян Димитров (вляво), Ивайло Симов (в средата) и Даниел Томов (вдясно). Снимка: Личен архив

На българския пазар има вакуум за финансиране на стартиращи компании. Това казаха в интервю за Investor.bg Дилян Димитров и Ивайло Симов, основатели на акселератора Eleven, който ще управлява 12 млн. евро от JEREMIE.

Никога не е имало работещ инструмент на пазара за такова финансиране”, коментира Дилян Димитров.

Сблъсквали сме се с компании, които са били в такава фаза – стартиращи или такива, които търсят рисково финансиране в рамките на 500 хил. евро или лева. Видели сме много добри идеи, които не се реализираха заради липсата на финансиране", допълни той.

Първият такъв финансов инструмент е стартирал в САЩ 2004-2005 г. Акселераторът съчетава най-добрите страни на инкубатора с рисково финансиране, обясни Ивайло Симов.

Акселераторите инвестират в много на брой стартиращи компании и им оказва пълно съдействие за развитието на бизнес идеята чрез менторство и партньорства.

След ато бизнес идеята се докаже като работеща, следва т. нар. сийд финансиране за комерсиализация на продукта или услугата на нововъзникналата фирма.

Следващите стъпки са рисковото финансиране, дяловото финансиране, капитал за растеж и в някакъв момент най-големите компании излизат на борсите като източник за финансиране на дейността, посочи Димитров.

Като партньори основателите на Eleven са успели да привлекат Google и Springboard.

И двамата са на мнение, че предприемаческата култура в България набира сили, както и че не е толкова страшно да се прави бизнес у нас.

Симов посочи, че България има много предимства като дестинация за правене на бизнес, а и цената за реализирането на една идея у нас е много по-ниска.

Цялото интервю с Дилян Димитров и Ивайло Симов можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: бизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не не е страшно да правиш бизнес в БГ. Но трябва да се зима комисионна от Б.Б и си приоспял бизнесмен нямам нищито против да зимат комисионна но не може всички да се сваржат такаче,ОБРЕЧЕНИ СМЕ
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига държавата да излезе от комунизмът и хората да си променят малко мисленето.А относно държавата - в момента е така устроена, че да пречи на бизнеса. Да не говорим за стартиращият бизнес. Наскоро 50% от фирмите бяха обявени за невалидни. А единствените наистина стабилни предприятия са от комунизма. Време е това да се промени. Държавата трябва да инвестира безвъзмездно. 1 от 10 предприятия ако се окаже успешно ще изплати в пъти парите загубени от предишните 9.
6
2
 
16
 
! Отговори
доди преди 11 години
Трябва да си луд да правиш бизнес у нас. Всичко е против теб и най вече държавата. Когато има да ти дава се спотайва, когато имаш да й даваш ти взема всичко. Чиновниците мразят хората с бизнес, те са бездушни, готови да ти навредят и това им прави удоволствие. При сегашното управление работят само приближените им фирми. Всичко друго да мре.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бизнес в БГ е да имаш сергия на пазара. Много смотана държава ей!
4
3
 
14
 
! Отговори
абсурд преди 11 години
Само мазохистите си го причиняват.Държавата е срещу бизнеса.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.... " както и че не е толкова страшно да се прави бизнес у нас" ... Дааа, въпросът е колко е старшно, сащото си е страшно! Направо невъзможно! Това е "голата" истина! А момченцата от снимката ще си поиграят на разпределители, които в истински пазарни условия, с ниски лихви и минимум съгласувателни и разрешителни режими, са абсолютно излишни! А и са "борсите", *** печалби, нещо са се засилили... Лъже икиномически подход е това!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе що не си говорим направо на английски, щом сме толкова безсилни да се изразяваме на роден език...
1
2
 
23
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 11 години
Не само трудно, но и опасно...Съгласуване първо с мутрите, после следват още 40-50 инстанции.

Спонсорирани публикации