Обама: Украинците сами да определят бъдещето си!

Президентът ще наложи вето при опит за затягане на санкциите срещу Иран
Обновена: 29 яну 2014 14:12 | 29 яну 2014 08:01, Петя Славова
33
Обама: Украинците сами да определят бъдещето си!
Снимка: БТА

Съединените щати подкрепят развитието на демократичните свободи в Украйна и отстояват принципа, че народът трябва да определи бъдещето на своята страна, заяви президентът Барак Обама в годишната реч "За състоянието на съюза", която произнесе пред двете камари на американския Конгрес.

"От Тунис до Мианма ние подкрепяме онези, които искат да изпълнят сложната работа по изграждане на демокрацията. За Украйна ние отстояваме принципа, че народът има правото да се изразява свободно и мирно и трябва да има право да се произнесе за бъдещето на страната", каза президентът, цитиран от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

На олимпиадата в Сочи американските спортисти трябва да демонстрират уважението на Съединените щати към всички хора по света, независимо от възгледите им, каза Обама.

Президентът потвърди, че ще наложи вето над всеки опит на законодателите да затегнат санкциите срещу Иран, докато Съединените щати и другите западни държави водят преговори с Техеран за ядрената му програма, предаде Ройтерс. "Санкциите, които наложихме, помогнаха да се създаде възможността за преговори. Но нека съм ясен: ако този Конгрес ми изпрати нов закон за санкции, който може да провали преговорите, ще му наложа вето. В името на нашата национална сигурност трябва да дадем на дипломацията шанс за успех", каза президентът. "Преговорите ще бъдат трудни, на тях може да не бъде постигнат успех", продължи Обама.

Съединените щати тласнаха Ал Кайда по пътя към поражението, но заплахата еволюира и свързани с нея групи пускат корени на други места, като Йемен, Сомалия, Ирак и Мали, предупреди президентът. В тези страни ние трябва да продължим да работим с нашите партньори, за да обезсилим тези мрежи, посочи той.

Обама каза, че малък брой американски военни може да останатв Афганистан догодина, но обеща, че ще провъзгласи край на 12-годишната война в края на 2014 г., предаде Асошиейтед прес. Президентът напомни, че Афганистан ще поеме отговорност за бъдещето си след края на годината. Американските военни, които останат там след 2014 г., ще бъдат ангажирани с обучение на афганистанските войски и ще участват в контратеростични операциисрещу Ал Каида и други екстремисти. Президентът не каза колко американски военни може да останат в Афганистан след изтичането на 2014 г., отбелязва АП.

Обама призова Конгреса да вдигне ограниченията над прехвърлянето на задържани във военния затвор Гуантанамо в Куба, за да може той да бъде закрит тази година, пише БТА. "С приключването на войната в Афганистан, тази година Конгресът трябва да вдигне оставащите ограничения над прехвърлянето на затворници, за да закрием затвора в залива Гуантанамо. Защото ние се борим с тероризма не само с разузнаване и военни действия, но и като оставаме верни на нашите конституционни идеали и даваме пример на останалия свят", продължи той.

Американската дипломация работи с над 50 държави, за да не се допусне ядрени материали да попаднат в неправилните ръце.

Това ни позволи да намалим степента, в която самите ние разчитаме на арсеналите от Студената война, каза Обама."Ще реформирам програмите за следене, защото жизненоважната работа на нашата разузнавателна общност зависи от доверието на обществото, и у дома, и в чужбина, че правото на личен живот на обикновените хора е неприкосновено", посочи Барак Обама в речта "За състоянието на съюза".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
оприделят ама преди 10 години
президентът и премиерът днес са се сетили за това че въпреки помоща на Русия към Украйна тя има да плаща няколко милиарда дългове за газ , независимо че е получила помощи от самата РУСИЯ, а сега? КОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА КОЙ ПЛАЩА?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
31 tik tak tik tak bram ku ku
29
1
 
1
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Анонимен29 НЕ ЗНАМ ДАЛИ ПАТРОНИТЕ СА ОТ НАС НО В ВСИЧКИ РУСКОЕЗИЧНИ ОБЛАСТИ ЗА ПЕТЪК Е ОБЯВЕН ЗАПАС ЗА МЪЖЕТЕ ОСНОВНО РУСКОГОВОРЯЩИ И ПОДКРЕПЯЩИ ,,ПАРТИЯ НА РЕГИОНИТЕ И ТЕЗИ КОИТО СА ПРОТИВ МАЙДАНА. НА МЛАДЕЖТА ПЪК СПЕШНО СЕ ИЗКАРВАТ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА ТРАВМАТИЧНИ ПИСТОЛЕТИ И ПНЕВМАТИЧНИ ПУШКИ.ДОКОЛКО МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА ПОДОБНИ СЪОБЩЕНИЯ С ИЗТОЧНИК ОПОЗИЦИЯТА НЕ ЗНАМ, НО ЗНАМ ОТ ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ КОМЕНТАРИ ПРОЧЕТЕНИ ОТ МЕН ПО ТЕХНИТЕ ФОРУМИ ЧЕ СПОРЕД САМИТЕ УКРАИНЦИ ПУЧА СЕ ПОДКРЕПЯ ОТ 5-10% ТЯХ
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
28 А на изток в П-е/и-чорската лавра такива работи не стават нали , аре малко по серизоно
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама: Украинците сами да определят бъдещето си!....a ot nas patronite...
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
RE :27Не бе човек!Ще се претрепеш ако не гледаш къде ходиш!PS: Ти да не си мазохист - това дето пишеш звучи като покана; НЕ благодаря ще откажа! Вие на запад ги знете пед*ките работи!
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
26 Заплашваш ли ме , вие само това знаете , интересно янма желаещи сред вас да ходят в тундрата всекъм Маями ви влече , виж да изпратите някой там принудително да , но на вас явно не ви допада Сибирската тундра
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
RE 25 ?!?Ко праиш тука? Върви там се надявай!PS - махни си пердето от очите да не се озовеш в тундрата :)
23
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре че са Щатите , докато ги има ще има и надежда за човечеството
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТИ да мълчиш негро !!!!!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм съгласен, че лъже. Той се еманципира от ционистите и това определено ще спомогне на мирните преговори със Сирия и Иран, ако разбира се Джон Кери се въздържа от простотии.Знаете ли, ние познаваме евреите само покрай ционизма, но сред тях има и хасиди вървящи по правите пътища Господни и точно тези хора са Надеждата ни за мир не само в Близкия изток, но и по целия свят!
20
0
 
7
 
! Отговори
st преди 10 години
Да си решат сами какво искат чрез избори, референдум.
19
1
 
18
 
! Отговори
monkey talks преди 10 години
Крадеца вика: "Дръжте крадеца"!Тия лицемерни излияния вече не ги вземам насериозно, .. а Вие?Мъдрите българи са казали:"За Човека - според делата му!"
18
2
 
14
 
! Отговори
Елронд преди 10 години
Украинците ще си определят бъдещето, а Черният властелин само ще подкрепя с пари и оръжие.
17
4
 
21
 
! Отговори
Павел преди 10 години
В същото време когато Обама говори,световните медии съобщават че САЩ доставят оръжие на терористите от ал кайда в Сирия,а Русия се чуди как да договори мир на конференцията в Женева за какво говорим изобщо,лъжи,лъжи...............
16
1
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 10 години
Еми нали туй е целта така притискат Путин да вземе решение и срещу Иран говорят ,а нищо не правят съответно иранците от притеснение ще вземат да ускорят ядерната си програма прави си сметката кво се мъти.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ме гледайте какво правя, а ме слушайте какво ви говоря !
14
4
 
15
 
! Отговори
Бръчков преди 10 години
Този жалък маймуняк с правителството си , е отговорен за това , което става в Украйна , и Путин все още има железни нерви които никой не трябва да изпробва ...
13
3
 
22
 
! Отговори
user преди 10 години
Украйна никога няма да излезе от Русия. Никой няма да им го позволи докато Путин е Президент. Ще налеят пари, с които да ги контролират. В момента и САЩ наливат, за да разпалват недоволството на хората, плащат на провокатори и всячески се стремят да разцепят Украйна.А този на снимката плаши кучето със салам. Жалък е!
12
6
 
22
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
кюмюра пак се изказа неподготвен-а тая гражданска воина дето я разпалихте кво я правите???превърнахте една спокоина държава в 2 сирия,сега пак ли ние ще поемаме бежанците когато тия абдали се избият???

Спонсорирани публикации